Rondje Muiderslot

Doorkomstplaatsen
De Meern – Vleuterweide – Vleuten – Haarzuilens – Ockhuizen – Gieltjesdorp – Kortrijk – Breukelen – Nieuwersluis – Mijnden – Loenen – Vreeland – Nigtevecht – Weesp – Muiden – Muiderberg – Naarden – Bussum – Hilversum – Hollandsche Rading – Maartensdijk – Groenekan – Utrecht – De Meern
Solo. 93,41 km in 4:37:34; AvS: 20,18 km/u.
Zonnig. 14,0 – 17,0 – 15,0o. ZW kracht 2 – Z kracht 1.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Volgens de weersverwachting zou het vandaag de laatste mooie dag van deze maand zijn. Strakblauwe lucht, zon, zon en nog eens zon en een zwakke zuidwestenwind. Alle reden erop uit te trekken.
Had in de ochtend het plan gemaakt om langs de Vecht richting Weesp te rijden, langs het Gein af te zakken naar Abcoude en daarna weer naar huis te gaan. Het liep anders.
Via Vleuterweide en de Alendorperweg richting Vleuten/Haarzuilens. De Brink in Haarzuilens blaakte in de zon. Een prachtige, idyllische aanblik. Door naar Breukelen en over de N402, langs de westelijke oever van de Vecht, richting Nieuwersluis. Aan weerszijden van de weg lagen prachtige landgoederen met soms een statig buitenhuis. Er was vrijwel geen verkeer op dit middaguur. Alle gelegenheid de bossen waarlangs ik reed goed in ogenschouw te nemen. Bonte herfstkleuren alom.

Loenen: molen De Hoop

Loenen: molen De Hoop

Vakantie vieren
In Loenen de C1000 opgezocht om een paar bananen op de kop te tikken. Onder het welwillend oog van tweewegwerkers eentje ervan opgegeten. Het was nog te vroeg voor een lunch. Koers gezet naar de “Oude Dame”, de koosnaam van de uit 1901 daterende molen “De Hoop”. In het kader van het onderhoud werden er schilderwerkzaamheden verricht. De kap was schoon. Het mos dat er enkele jaren geleden op groeide, was verwijderd. Bepaald geen sinecure.
Terwijl ik een foto maakte van de molen, klonken achter mij stemmen van een Amerikaans echtpaar, dat hier op vakantie was en fietsen had gehuurd voor een tochtje langs de Vecht tot aan Vreeland en terug naar Breukelen. “Prima kwaliteit, die huurfietsen, en dat voor zo’n lage prijs” zei de vrouwelijke helft. Haar man vertelde dat hij op jonge leeftijd uit Rotterdam naar de Verenigde Staten was geëmigreerd en nu van tijd tot tijd met zijn vrouw in Nederland op vakantie ging.
Langs de Vecht, over de smalle, bochtige dijk die langs de Hoekermolen en de Garstermolen voert, naar Nigtevecht. Voor de Hoekermolen zag ik tot mijn verbazing dat de zwartgeteerde vijzel die ik enkele jaren geleden had gezien, er nog steeds lag en blijkbaar als decoratie fungeerde in plaats van als vervangend onderdeel. Het was stil op de dijk. Een enkele wandelaar. Geen fietsers, geen auto’s. Ver aan de horizon een vlucht ganzen. Goudgroen weiland onder een stralende zon.

Het Muiderslot

Het Muiderslot

Naar het Muiderslot
In Weesp bleek Muiden onder handbereik te liggen. Dat kwam goed uit; het werd tijd voor een lunch. De terrasjes in Muiden waren overvol. Na de Gazelle verankerd te hebben aan een lantaarnpaal, een plaatsje gezocht op het terras tegenover eetcafé Ome Ko. Aan het water was er nog een tafeltje vrij. Tegelijk met mij kwamen drie Duitsers aangelopen. Of ze mochten aanschuiven? “Geen probleem” zei ik, “neemt u plaats.” En dus zaten we gevieren aan tafel 13, met uitzicht op het Muiderslot.
Verzadigd door tosti’s ham/kaas en cola, naar het Muiderslot gereden. Bij een eerdere gelegenheid had ik al gezien dat het Muiderslot vanaf de oprijlaan niet te fotograferen valt, tenzij je twaalf Euro betaalde om toegang te krijgen tot het binnenterrein en een rondleiding. Dat was me teveel van het goede. Teruggereden en het plan opgevat het
Naardermeer-natuurgebied op te zoeken. Na een paar honderd meter op de Noordpolderweg doemde het Muiderslot links van mij in volle glorie op. Abrupt gestopt en foto’s genomen. Langs de kant van de weg stond een blauw-witte poort met het opschrift “Groeten uit Muiden”. In het verlengde van die poort lag het Muiderslot. Leuk voor een ansichtkaart maar niet voor een landschapsfotograaf-in-spé.

Naarden: kamelen

Naarden: kamelen

Voorboden van Kerstmis
Naar Muiderberg, rijdend aan de voet van de dijk langs het IJmeer, met rechts oneindige uitzichten over de polder. Knooppuntborden raadplegend, besloten richting Hilversum te fietsen, onderweg misschien een stukje hei meepakkend. De rit ontaardde in een rijden langs provinciale wegen met alle drukte van dien. Even voor Naarden, aan de rand van een industrieterrein, zag ik drie kamelen in een klein weiland. Twee ervan deden alle mogelijke moeite buiten het bereik van mijn camera te blijven.
De middag vorderde. Het werd zaak huiswaarts te gaan. Via Bussum naar Hilversum, een weg die langs het zenuwcentrum van de Nederlandse radio- en televisieomroepen voert en langs het kleurrijke museum voor beeld en geluid. Zoals altijd, vanwege gebrekkige bewegwijzering voor fietsers, kostte het me de grootste moeite om vanuit Hilversum richting Utrecht te rijden. Vandaag liep ik vast in de wegen rond Hilversum Sportpark. Terug maar weer en na de kruising met de spoorbaan Utrecht – Hilversum, met de karakteristieke betonnen bovenleidingsmasten, links aangehouden om na niet al te lange tijd aan te komen bij de N417 richting Maartensdijk en Utrecht.

Groenekan: muskuseenden met kuiken

Groenekan: muskuseenden met kuiken

Overstekende eenden
Bij Hollandsche Rading linksaf, onder de A27 door. Daarna rechtsaf om evenwijdig aan het spoor te genieten van de langwerpige, stille kavels, het uitzicht en de rust. Aan de rand van Groenekan, aan het begin van de Ruigenhoeksedijk, stond een muskuseend langs de weg, met een kuiken. Het langsrazend verkeer deerde hen niet. Van oorsprong zijn dit tropische vogels. De kuikens worden normaal gesproken in januari geboren. Bij tamme exemplaren zoals deze is het kennelijk anders.
Voorbij de Gele Brug linksaf, over het voet-/fietspad van het Willem Alexander park waar, ondanks dat het tegen zessen liep, wegwerkers bezig waren grond te storten.

De Meern, 24 oktober 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s