Rondje Wetlands Passewaaij (Tiel)

Doorkomstplaatsen
De Meern – Nieuwegein – Houten – ’t Goy – Beusichem – Zoelmond – Asch – Buren – Erichem – Tweesluizen – Kapel Avezaath – Wadenoijen – Tiel Passewaaij + Wetlands – Ophemert – Varik – Est – Geldermalsen – Buurmalsen – Culemborg – Werk aan het Spoel – Everdingen – Vianen – Het Klaphek – IJsselstein – jachthaven Marnemoende – De Meern
Solo. 110,18 km in 5:13:11; AvS: 21,1 km/u.
16-19o. Zonnig. ZO kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Enige tijd geleden had ik op een landkaart van Google Maps de naam Wetlands Passewaaij gezien. Dit is een uiterwaardenpark even buiten Tiel, tussen het Inundatiekanaal en de steenfabriek Zennewijnen. Het gebied van 40 hectare groot is in 1996 ingericht en is één van de zeven natuurontwikkelingsprojecten langs de Maas, de Lek, de Rijn, de Waal en de IJssel, zijnde een combinatie tussen dijkaanleg en natuurbeheer. Door het creëren van een terrein met moerassen en waterpartijen waar rivierduinen kunnen ontstaan, ontwikkelt zich een rijk gevarieerde planten- en dierenwereld. De ontwikkeling van de natuur zoals die van oorsprong in het rivierenland was, krijgt zo een kans, mede dankzij de paarden en koeien, die hier grazen en voor natuurlijk onderhoud zorgen. Alle reden er eens naar toe te gaan. Met behulp van een knooppuntenwebsite een route uitgeknoopt en op weg.

Beusichemseveer: de Lek

Beusichemseveer: de Lek

Zon over de Lek
Naar aanleiding van het rijden in de jaren ’90 van de ANWB-Betuweroute had ik het idee vandaag door een vrij eentonige omgeving te gaan rijden. Niets bleek minder waar. Door het zonnige weer lag de Lek bij Beusichem er schitterend bij. Een foto ervan genomen vanaf een steiger bij de veerpont.
Even voorbij Beusichem zag ik een zilverreiger in het weiland. Er waren veel leuke, kleine weggetjes langs boomgaarden, houtwallen en maisvelden. Alom werden de kersen aangeprezen.
In Buren neergestreken voor broodjes kaas. Helaas, er waren alleen pannenkoeken, dus hield ik het op koffie met appelgebak, ondertussen luisterend naar een echtpaar dat een website voerde over fietsroutes die zij hadden gereden. De meer dan 80 routes konden in GPS-formaat worden gedownload. Op hun website hadden ze ook hotelaccomodatiegegevens vermeld.

"Wetlands Passewaaij"

“Wetlands Passewaaij”

Wetlands Passewaaij
In Tiel eerst door het Waal Linge park gereden. Een prachtig park in een moderne woonwijk, aangelegd op een manier waarbij het Meentpark bij mij om de hoek maar schril afsteekt, de informatieborden van de gemeente Utrecht ten spijt. In het Waal Linge park grazen zelfs Galloway runderen!
Na enig zoeken de Wetlands Passewaaij gevonden. Ik meende op Google Maps een mogelijkheid te hebben gezien erdoorheen te kunnen fietsen. Een voorbijgangster vertelde echter dat dat niet kon. Het gebied was alleen toegankelijk voor wandelaars, mits men laarzen droeg en een lange broek, met het oog op de brandnetels. Dus moest ik me tevreden stellen met het uitzicht vanaf de Ophemertsedijk en de Waalbandijk. Grazers waren er niet te zien, maar het uitzicht was in alle opzichten de moeite waard. En nu maar hopen dat de overheid in deze tijd van economische crisis haar steun aan dit natuurgebied blijft voortzetten en dat het niet gaat als bij de projecten van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarbij natuurgebieden met elkaar verbonden worden.

Varik: molen De Bol

Varik: molen De Bol

Tuinkabouter
Na enkele foto’s te hebben genomen van het uitzicht over de Wetlands Passewaaij, fietste ik in westelijke richting over de Waalbandijk. Deze dijk is opgehoogd en oogt erg “clean”, vergeleken met delen van de Lekdijk ten oosten van Vianen. Het uitzicht over de rivier en het buitendijkse land was fantastisch.
In Varik een foto genomen van stellingmolen De Bol. Een imposante molen die de oude tijd ademt. Ten westen van de molen is een nieuwbouwwijk gepland. Dat belooft niet veel goeds voor de “beleving” van deze molen: de zoveelste tuinkabouter.
In het restaurant vlakbij de molen had men geen broodjes op het menu staan. Het oorspronkelijk plan om over de Waalbandijk naar Waardenburg te rijden en dan via Geldermalsen en Culemborg naar huis, leek me vanwege de rit van gisteren teveel van het goede. Daarom besloot ik de dijk te verlaten en richting Est te rijden en vervolgens naar Geldermalsen. Dit was landschappelijk gezien een goede keuze. Ook weer mooi fruitteeltgebied, afgewisseld met maisvelden.

Motoren, staak uw wild geraas …
Na in Geldermalsen broodjes te hebben gegeten, door naar Culemborg. Vanwege het motto tijdens een tocht niet twee keer door dezelfde steden etc. te rijden, van Culemborg naar Vianen gereden en vandaaruit via buurtschap Het Klaphek naar huis. Op de Goilberdingerdijk was het een drukte van belang door motorrijders die ook van het mooie weer genoten. Niet allemaal hadden ze oog voor de borden waarin ze werden verzocht dan wel gemaand de snelheid onder de 60 km/u te houden.

De Meern, 22 juli 2012
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s