ANWB Ruigeweide fietsroute

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – Geestdorp – Woerden – Waarder – Papekop – Tappersheul – Hogebrug – Hekendorp – Haastrecht – Gouda – Hogebrug – Driebruggen – Waarder – Bodegraven – Molenbrug – Nieuwerbrug – Woerden – Zegveld – Woerdense Verlaat – “Kortjaksepad” – De Meern
Solo. 95,04 km in 4:20:58; AvS: 21,85 km/u.
9 – 18o. Zonnig. Matig Z.

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Van Waarder tot Waarder: de ANWB Ruigeweide fietsroute (ongeveer 26 km), een van de weinige nog bewegwijzerde ANWB-fietsroutes. Van veel ANWB-fietsroutes die vroeger bewegwijzerd waren, zijn tegenwoordig tegen betaling PDF’s te downloaden met knooppuntuitvoeringen van deze routes. Onder andere de Grebbelinieroute wordt op die manier in kaart aangeleverd.

De ANWB Ruigeweide fietsroute
Volgens een informatiepaneel langs de weg dankt de Ruigeweide fietsroute haar naam aan het feit dat in het gebied rond Hekendorp de weilanden die vroeger aangelegd werden ruig waren, dat wil zeggen niet zo egaal waren als elders.
De route aan de rand van Waarder opgepakt. Bij Tappersheul (een buurtschap aan de rand van Oudewater) rechtsaf de Ruigeweide op, met mooie uitzichten op de copen uit vroeger tijd en een meertje dat was ontstaan toen grond moest worden gewonnen voor de aanleg van de spoorlijn naar Den Haag. Langs de Ruigeweide liggen tal van fraai gerestaureerde boerderijen, waaronder een “Bed and Breakfast” boerderij en een kaasboerderij, die gratis bezichtigd kan worden, zodat je kan zien hoe kaas wordt gemaakt. In dit geval: Ruygentaler-kaas. Wielertoeristen en vakantiegangers kunnen in dit gebied hun hart ophalen.

Mosterd bij de maaltijd
Gaandeweg de rit werd het warmer. De wind bleef fris. Terug bij het door mij gekozen startpunt in Waarder, afgebogen richting Nieuwerbrug en voortijdig naar Bodegraven, om vandaaruit naar huis te gaan.
Het mooie weer nodigde uit om bij Woerden richting Zegveld te draaien. In Zegveld bij een Griekse cafetaria twee broodjes kaas gegeten. Wederzijdse verbijstering. Ik had niet in de gaten dat het een Griekse cafetaria was waar ik had aangelegd, anders had ik wel naar een ander etablissement uitgekeken. De barman op zijn beurt had vijf minuten nodig om erachter te komen dat broodjes kaas deel uitmaakten van de menukaart en schrok ervan dit eten in zijn bestand te hebben. De broodjes werden geserveerd met paarse pakjes mosterd. Wat mij betreft hoorden die niet bij de maaltijd. Daarentegen was de cola meer dan welkom. Broodjes kaas en cola, dat lijkt een ijzeren, voedzame combinatie voor deze toerfietser. Even kijken op de fietscomputer: 63 km gereden met een AvS van 22,0 km/u.

Leewis Tweewielers

Leewis Tweewielers

Alles heeft zijn prijs
Voldaan en wel naar Woerdense Verlaat en over de mooie, smalle Houtkade richting Teckop gereden om via het tegenwoordig strak geasfalteerde Kortjaksepad (in vroeger jaren een en al kommer en kwel vanwege schots en scheef liggende stoeptegels) en de Dorpeldijk naar huis te gaan. In De Meern, Leewis Tweewielers opgezocht voor het kopen, naar aanleiding van hun nieuwe reclamefolder, van een thermobidon, een bijpassende bidonhouder en een 18-delige “bike-tool” (alles van Cordo, hoewel, aan de onderkant van de thermobidon stond dat hij geproduceerd was door de Franse firma Zefal!) en een Simson-bandenplaksetje. Een beetje afdingen omdat er op de rekjes oude prijskaartjes hingen, resulteerde in een verlaging van de totale prijs met ongeveer 5 euro. Vroeger was Leewis Tweewielers (v/h Knijff) steun en toeverlaat van mijn Tomos bromfiets en mijn Kymco scooter. Binnenkort zullen ze mijn steun en toeverlaat zijn van de Gazelle Trim Trophy. Volgens de medewerkers van Leewis is het nog steeds mogelijk een pignon met zeven kransjes te monteren. De moderne fietsen hebben een pignon met negen kransjes. We zullen zien. Als er geen pignons met zeven kransjes meer kunnen worden geleverd, is mijn Gazelle ten dode opgeschreven.

De Meern, 5 april 2011
Theo van Berkel

Routekaartje

ANWB-Ruigeweideroute bron: http://www.reeuwijkseland.nl

ANWB-Ruigeweide fietsroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s