Koninginnedagritje

Doorkomstplaatsen
De Meern – Achthoven Oost – Knollemanshoek – Blokland – Montfoort – Cattenbroek – Woerden – Geestdorp – Kamerik – Laag Nieuwkoop – Ockhuizen – Haarzuilens – Vleuten – De Meern
Solo. 40,16 km in 2:00:20; AvS: 20,02 km/u.
19o. Zonnig. ZO kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Meerndijk: boerderijtje

Meerndijk: boerderijtje

Soloritje op een zonovergoten Koninginnedag, waarbij vlak voor vertrek volgens Buienradar boven Utrecht een geweldige hoosbui was losgebroken. In De Meern en omstreken viel daar niets van te merken. Een strakblauwe hemel.
Op het Mereveldplein was de vrijmarkt in volle gang, net als later in de ochtend in Montfoort, Kamerik en Vleuten.
Op de Rijksstraatweg een gemaakt van een klein, oud boerderijtje met aan de voorgevel een roestbruin gekleurde satellietschotel. Daarna doorgereden naar Knollemanshoek en vervolgens via Blokland naar Montfoort. Molen De Valk maalde met volle zeilen. Op twee wieken van de molen waren vlaggen aangebracht: een rood-wit-blauwe vlag en een oranje vlag.

Kamerik: vrijmarkt Koninginnedag

Kamerik: vrijmarkt Koninginnedag

Frites met
In de dorpen en buurtschappen waren veel Oranjefeestgangers. Op de wegen waren veel racefietsers en toerfietsers van allerlei leeftijden. Iedereen trok erop uit vanwege het mooie weer, een contrast met de voorgaande dagen. Het mooie weer nodigde ook mij uit voor heerlijk genieten. In Woerden richting Kamerik gereden, waar men zich op de vrijmarkt tegoed deed aan frites met.
Koers gezet naar de Hollandse Kade. Kikkers kwaakten. Zwanenparen hadden een nest gebouwd en waren aan het broeden in de zon. In de verte klonk het gelach van een specht.
De Kockengense molen heeft nog steeds geen wiekenkruis. Het onderhoud vergt zo te
zien nogal wat tijd.
Aan het einde van de Hollandse Kade koers gezet naar Laag Nieuwkoop, in de hoop een mooie, statige boerderij te kunnen fotograferen. Keuze genoeg. Het was echter niet goed te doen om een goede beelduitsnede te maken, het geboomte werkte knap storend. Volgende keer nog maar eens proberen.

Geestdorp / Ockhuizen: oldtimer-rit

Laag Nieuwkoop / Geestdorp / Ockhuizen: oldtimer

Oude tijden herleven
Vlak voor de rotonde bij Ockhuizen werd ik ingehaald door een stoet oldtimers. Een stuk of dertig auto’s namen deel aan wat volgens de deelnemersborden aan de voorbumper een “Koninginnedagrit” was. De chauffeurs gedroegen zich alsof ze in een gesloten colonne reden die op alles en iedereen voorrang had. Vanuit Laag Nieuwkoop gingen ze over de rotonde rechtsaf zonder iets of iemand (ik bijvoorbeeld, op de voorrangsfietsstrook) voorrang te geven. In hun vaart moesten ze de bocht naar rechts ruim aansnijden zodat een aantal chauffeurs over de drempel in het midden van de rotonde reed. De wegligging en de bestuurbaarheid van die oude auto’s is heel anders dan die van de auto’s van tegenwoordig, die met stuurbekrachtiging zijn uitgerust.

De Meern, 30 april 2012
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s