Rondje om Utrecht-stad

Doorkomstplaatsen
De Meern – Vleuten – Haarzuilens – Maarssenbroek – Breukelen – Scheendijk – Tienhoven – Molenpolder – Westbroek – Groenekan – De Bilt – De Uithof – Nieuwegein – Rijnenburg – De Meern
Solo. 63.92 km in 3:01:11; AvS: 21,16 km/u.
17,5 – 15,5o. Wolkenvelden. WNW – W kracht 2.

Fotoalbum →

 (aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Uitwaairitje na een drukke werkdag. Eerst de nodige calorieën naar binnen gewerkt: soft-ijs bij Huffels in het UMC en thuis yoghurt met appelmoes. Omdat ik bij vertrek nog enigszins trillend op de fiets zat, bij het Esso tankstation in Vleuten een Magnum Classic gekocht en verorberd en nog een fles Aquarius sportdrank waardoor ik onderweg niet met dorst of zo te kampen zou hebben.
Het was lekker weer vandaag. Voor de zekerheid droeg ik lange fietskleding. Ik wist namelijk niet hoe laat ik vanavond thuis zou zijn en ’s avonds kan het erg afkoelen.
De rit draaide uit op een rondje om Utrecht-stad. RTC De Domstad had vroeger zo’n rondje in hun programma, maar dat heb ik nooit gereden. Vandaag een eigen variant.

Petgaten bij Molenpolder

Molenpolder: petgaten

Petgaten
Via de nieuwe fietsbrug over de A2 tussen Haarzuilens en Maarssenbroek op Breukelen aangekoerst, alwaar leden van TC Breukelen zich verzamelden voor een besloten clubrit. Aangestuurd op Scheendijk en daarna richting Tienhoven via het gelijknamige fort. Her en der broedende zwanen en moederende schapen.
Aan de rand van Tienhoven de Hollandse Waterlinieroute opgepakt en die bij Molenpolder verlaten. Genoten van het uitzicht op wat volgens een informatiebord van Staatsbosbeheer, die het gebied hier beheert, “petgaten” zijn, langgestrekte plassen, stammend uit de tijd dat er veen werd gewonnen. De dorst gelest met een pakje Appelsientje.

Westbroek: ooievaarsnest

Westbroek: ooievaarsnest

Ooievaarsnest
Door naar Westbroek via allerlei kleine weggetjes. De avond ademde een en al rust. Er waren bijna geen sporters.
Aan de rand van Westbroek, komend vanaf de Kerkdijk, viel mijn oog op een ooievaarshorst op een schoorsteen van een boerderij, niet in de laatste plaats omdat er iets op bewoog. Het bleek een ooievaar te zijn, die bezig was de horst in te richten. Dat vroeg om een fotostop. Gelukkig schrok de ooievaar, zo te zien alleen, niet van mijn heen-en-weer gedrentel. Thuis kon de foto digitaal worden uitvergroot en ter illustratie aan het tourjournaal worden toegevoegd.

Westbroek: Oranjeversiering

Westbroek: Oranjeversiering

Oranje boven
Richting de kerk van Westbroek waren langs de weg versieringen aangebracht ter gelegenheid van de op handen zijnde kroning van prins Willem-Alexander. Bij een aantal boerderijen waren vlagslingers gespannen vanaf de sloot tot aan het dak en hingen er spandoeken met de namen van de prins en zijn moeder, koningin Beatrix. Het zag er allemaal erg feestelijk uit.
In het centrum van Westbroek, bij de grote, uit de vijftiende eeuw daterende kerk, opgetrokken in laat-gotische stijl,  rechtsaf naar de Burgemeester Huydecoperweg en halverwege die weg linksaf, de Kooijdijk op om na een leuke tocht door de inmiddels voor wandelaars en fietsers ontsloten zodden, zicht te krijgen op molen Geesina. Achter op de kap van de molen pronkte een witte vlag. Het was te ver weg om te zien wat voor vlag het was. Merkwaardig was het wel, een molen die een vlag voert terwijl hij niet in bedrijf is.
Door naar Groenekan. Er passeerde een lange trein met pantservoertuigen. Langs het spoor hield een politiewagen hield toezicht.
Via De Uithof naar Nieuwegein gereden en vandaaruit naar huis, veilig en wel. Dat kon niet worden gezegd van een racefietser in Nuon-kleding die langs de kant van de Nedereindseweg zat en hulp kreeg van een 112-arts op een motor.

De Meern, 24 april 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s