Dwarrelen in de Krimpenerwaard

Doorkomstplaatsen
De Meern – Achthoven Oost – Achthoven West – Mastdijk – Montfoort – Cattenbroek – Lange Linschoten – Snelrewaard – Oudewater – Hoenkoopse Buurt – Vlist – Bovenberg – Tussenlanen – Bergambacht – Kadijk – Benedenberg – Zuidbroek – Koolwijk – Stolwijk – Bilwijk – Haastrecht – Hekendorp – Hogebrug – Papekop – Woerden – Breeveld – Gerverscop – Vleuten – De Meern
Solo. 89,97 km in 4:22:45; AvS: 20,54 km/u.
11,3 – 16,6o. In aanvang zwaar bewolkt, later in de middag opklarend. NO kracht 3 – NNO kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Gisterenavond werd in het RTL4 weerbericht aangekondigd dat boven de grote rivieren de bewolking vandaag hardnekkig zou kunnen blijven hangen. Vanochtend was het inderdaad een grauwe, grijze boel. De wind was fris, zo niet koud. Rond kwart voor twaalf was er niets veranderd, niet ten kwade  maar ook niet ten goede. De temperatuur was nog niet de helft van die tijdens de rit van 6 juni van dit jaar. Met het plan onderweg te lunchen, vertrokken voor een tocht met onbekende bestemming. De Olympus camera in de stuurtas.

Cattenbroek: boerderij

Cattenbroek: boerderij “Zeldenrust”

Buurtschapjes
Via de vroegere buurtschappen Achthoven Oost en West westwaarts gefietst. Aan het tegemoet komend verkeer te zien, was het vandaag een dag van autotoertochten met oudere auto’s, voorzien van zwarte kentekenplaten. Jaguars, Mercedessen, Chevrolets, noem maar op.
Aan de rand van Montfoort rechtsaf, de Cattenbroekerdijk op. Af en toe kwam een jogger me tegemoet gerend. Er waren ook wandelaars die van de rust genoten die in dit gebied heerst. Een foto gemaakt van een van de mooie boerderijen.
Doorgefietst richting Oudewater. Het gebladerte langs de Lange Linschoten ontnam me het zicht op Huize Linschoten. Jammer, had er graag een foto van gemaakt.
Naar Oudewater, waar een rally gaande was van de Satudarah motorclub. Veel leden ervan droegen opvallende zonnebrillen en waren getooid met hoofddoeken. De één was nog meer gespierd en getatoeëerd dan de ander. Het ging er gelukkig vredig aan toe.

Oudewater: eetcafé Lumière

Oudewater: terras eetcafé Lumière

Frisse lunch
In Oudewater neergestreken op het terras van eetcafé Lumière. De serveerster, die zo vriendelijk was een foto van mij te maken, vertelde dat er op de menulijst geen broodjes kaas stonden. Na enig nadenken viel de keuze op een omelet champignons en een flesje cola.
Drie geharnaste racefietsers op geavanceerde karretjes zochten hun heil in het restaurant. Met de frisse wind kon ik ze geen ongelijk geven.
De lucht brak enigszins. Flarden blauw werden zichtbaar. De zon liet zich nauwelijks zien. De warmte bleef uit. Als dat zo doorgaat, kan ik het hele jaar mijn wintertenue dragen!

Dwarrelen in de Krimpenerwaard
Verzadigd en wel koers gezet naar de Hoenkoopse Buurt en over het lange, slingerende Hoonaardpad naar Vlist. Boezemmolen nr. 6 was niet in bedrijf.
Afgeslagen naar het voormalige buurtschap Bovenkerk. Vandaaraf werd het een waar feest! Weggetje links, weggetje rechts, je kunt hier heerlijk dwarrelen in het polderland. Door tal van voormalige buurtschappen. Soms oogt de omgeving weids, soms besloten. Smalle weggetjes. De lucht was grauw, de wind was fris, maar het was heerlijk rustig, zodat allerlei overbodige gedachten leken weg te waaien, in’s graue hinein, zoals de Duitsers zeggen.
De omgeving van Bergambacht vormde het keerpunt van de rit. Vandaaraf was het doorwerken geblazen, hetzij tegen de wind in, hetzij tegen de wind op de flank vanuit een ongunstige hoek. In tegenstelling tot de Classico Giro Utrecht 2013 ontplofte ik niet maar bleef ik met constant, niet vermoeiend tempo genieten van het moois van de omgeving (ook al had die omgeving in haar uitgestrektheid soms weinig moois te bieden) en van de wind die constant door mijn haren woei.

Papekop: eendenfamilie

Papekop: eendenfamilie

Eendenfamilie
Langs de Oostwaard, tussen Papekop en Woerden, zag ik in een smalle berm een eend met kuikens. Zo te zien trok de eend zich niets aan van het langsrazend autoverkeer, ze verwikte of verschrikte niet als er een auto langs reed. Een snelle auto kan echter minder schrik aanjagen dan een stilstaande voetganger en het was mij er alles aan gelegen dit leuke tafereel vast te leggen. Vanuit verschillende invalshoeken, en gebruik makend van de telestand van de zoomlens om de rust van de eendenfamilie zo min mogelijk te verstoren, met de grootst mogelijke voorzichtigheid foto’s genomen. Na een paar minuten kreeg moeder eend genoeg van mijn aanwezigheid en zwom ze weg, met haar kroost in het kielzog, te snel om verder nog te fotograferen. Camera in de stuurtas en naar huis.

Woerden: molen De Windhond

Woerden: molen De Windhond

De laatste kilometers
Langzaam klaarde de lucht op, waardoor de omgeving er ineens anders uit ging zien. In Woerden reed ik molen De Windhond tegemoet. De wieken, vanwege hun kleur in fel contrast met de lucht, stonden in rouwstand. Na het maken van een aantal foto’s, via Breeveld doorgereden naar de Gerverscop, waar ik een vrouw met haar zoontje advies kon geven over het restant van een te volgen wandelroute. De late middagzon legde een gouden gloed over de weilanden en het gebladerte van de bomen. Zwaluwen gierden af en aan. Een enkele keer klonk het gekwaak van een kikker. Vorig jaar was dat veel vaker te horen.
In Vleuten was de jaarlijkse kermis aan de gang. Volgende week strijkt die aan de rand van De Meern neer, bij Azotod. De weg langs het winkelcentrum in Vleuten is opnieuw ingericht. Twee gescheiden rijstroken en parkeerstroken langs de weg.

De Meern, 9 juni 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s