Pinksteren in de omgeving van Gouda

Doorkomstplaatsen
De Meern – Harmelen – Zwarte Dijkje – Diemerbroek – Papekop – Tappersheul – Ruige Weide – Hogebrug – Gouda – Haastrecht – Hekendorp – Oudewater – Willeskop – Montfoort – Blokland – Knollemanshoek – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 58,07 km in 2:54:18; AvS: 19,99 km/u.
13,6o. Wolkenvelden. NO kracht 4 – NNO kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Eerste Pinksterdag, vandaag. Na enig nadenken besloot ik een bezoek te brengen aan de molens in Kortenhoef en Nederhorst den Berg. Dat ging niet door. Een lekke voorband, zo bleek toen ik de Gazelle uit de schuur haalde, veroorzaakt door een niet te dichten gaatje in het rubberen lasstuk van het ventiel. De reservebinnenband in mijn zadeltasje moest eraan geloven. Pas om een uur of twee kon ik vertrekken. De bewolking was ondertussen toegenomen en er waaide een frisse, pittige Noordoostenwind. Het werd een dwarrelritje in westelijke richting, met op de heenweg wind in de rug.

Ruige Weide: broedende watervogels

Ruige Weide: broedende watervogels

De paden op, de lanen in…
In Harmelen de Groenendaal opgezocht en vandaaruit westwaarts, om Woerden heen. Via het Kromwijkerpad, het Zwarte Dijkje en Diemerbroek naar Papekop. Vrijwel overal langs de bermen bloeiden schermbloemen, koolzaad en boterbloemen. Een prachtig gezicht.
Her en der reden racefietsers, meestal kort gekleed. Ik had voor de gelegenheid mijn witte regenjackje aangetrokken en was er blij mee.
Via Tappersheul door het voormalige buurtschap Ruige Weide, vernoemd naar de weg waaraan dit buurtschap ligt. Altijd leuk hier. Mooie boerderijen, prachtig weidegebied. Links van de weg maakten twee heren foto’s van een pal naast elkaar broedende fuut en meerkoet. Ik keerde om en sloot me bij de heren aan. Onze belangstelling verstoorde de rust van de broedende vogels niet.
Door naar het Steinse Groen, een klein natuurgebied aan de rand van Gouda. Veel wandelaars en gezinnen zochten er hun vertier, af en toe geholpen door een doorbrekend zonnetje.

Vaderlandse geschiedenis
In Hekendorp de N228 opgezocht in een poging uit de wind te blijven. Daartoe moest de Hollandsche IJssel worden overgestoken. Een ANWB-wegwijzer leidde naar de in 1992 gebouwde Wilhelmina van Pruisenbrug, een smalle ophaalbrug voor voetgangers en fietsers. Deze brug is vernoemd naar de echtgenote van stadhouder Willem V. Volgens de overlevering werd zij in juni 1787, toen zij van Nijmegen naar Den Haag reisde om een einde te maken aan politieke onenigheden, door leden van het Goudse vrijcorps bij de Goejanverwellesluis nabij Hekendorp aangehouden, een gebeurtenis die de geschiedenisboeken is ingegaan als “de aanhouding bij Goejanverwellesluis”. In werkelijkheid is Wilhelmina van Pruisen een paar kilometer noordelijker aangehouden, in Bonrepas, en naar een boerderij in Hekendorp overgebracht.
De Wilhelmina van Pruisenbrug, die normaal gesproken omhoog staat en voor fietsers en voetgangers ontoegankelijk is, kan door het indrukken van een knop gesloten worden, zodat zij kunnen oversteken. Een aanwonende vertelde dat de gemeente na lang aandringen de bel, die bij sluiten en openen van de brug klonk, heeft laten verwijderen, wat zijn nachtrust en die van de andere omwonenden ten goede kwam. Tot diep in de nacht namelijk liet de jeugd de brug openen en sluiten als een soort van belletje trekken. De aanwonende vertelde ook over een oudere fietser die vorig jaar op de gesloten brug van het uitzicht genoot. Toen de brug omhoog ging, wilde hij alsnog oversteken. Dat mislukte, zodat hij met fiets en al in de Hollandsche IJssel viel.

Flinke tegenwind op de N228 weerhield me er niet van een omweg te maken en via Blokland en Knollemanshoek naar huis te rijden.

De Meern, 19 mei 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s