Op zoek naar de herfst (Woerdense Verlaat en omgeving)

Doorkomstplaatsen
De Meern – Vleuterweide – Vleuten – Laag Nieuwkoop – Teckop – Spengen – De Hoef – Zevenhoven – Noorden – Noordse Dorp – Woerdense Verlaat – Kanis – Kamerik – Houtdijken – Gerverscop – Vleuten – Vleuterweide – De Meern
Solo. 66,71 km in 3:20:25; AvS: 19,97 km/u.
13,2o. Zonnig. OZO kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Na de lunch vertrokken. Vanwege het heldere weer en de mooie zon het plan om de bossen rond Haarzuilens te doorkruisen, op zoek naar herfsttinten, ingewisseld voor een dwarreltocht zonder echt doel. De wind was pittig, zodat ik me genoodzaakt zag het wind- en waterdichte  AGU Poray-jack aangetrokken. Geen overbodige luxe! In tegenstelling tot de rit van 7 oktober van dit jaar raakte ik niet tot op het bot verkleumd.

Máximapark: pergola (animatie)

Máximapark: pergola (foto: architectuur.nl)

Park in wording
Via het Máximapark naar Vleuten. Langs het Máximapark slingert een kale, metershoge, vier kilometer lange betonnen pergola, die het Binnenhof, een gedeelte van het park, omsluit. In die pergola moeten sier- en klimplanten groeien en muurvegetatie. Zodra bezoekers door de poorten van de pergola het Binnenhof betreden, zullen ze zich volgens een brochure in een beschermde wereld wanen waar de seizoenen, de natuur en de ontmoeting voorop staan, kinderen veilig kunnen spelen en waarin de dagelijkse beslommeringen wegvallen. De ambitieuze plannen die aan het Máximapark ten grondslag liggen, komen ook ten goede aan fietsers, joggers en skaters.
Bij Van Zuijlen Tweewielers in Vleuten informatie ingewonnen over de sportfiets voor mijn zoon. Hij kan een proefrit komen maken op een racefiets en een hybridefiets. Desgewenst kan de racefiets van een recht stuur worden voorzien.
Via de Lagehaarsedijk naar het Kortjaksepad en vervolgens aangekoerst op de Kockengense molen in de Teckopse polder. Zo te zien zijn de werkzaamheden aan de ondertoren voltooid en is men nu bezig met schilderwerkzaamheden. De roeden zijn opgehekt. De windborden zijn er nog niet op aangebracht. Het is te hopen dat de werkzaamheden voor de winter zijn voltooid.
Via buurtschap Spengen naar de Geerkade gereden. Moet nog eens uitzoeken hoe ik bij de Spengense molen kan komen. Die staat midden in het weiland. Volgens de database van de vereniging “De Hollandsche Molen” voert er vanaf de overzijde van de Wagendijk een pad naar de molen. Het lijkt me leuk dit eens met mijn fietsmaat te verkennen.
Voor Woerdense Verlaat rechtsaf richting Wilnis en heerlijk gedwarreld door weids poldergebied. Tot mijn grote verrassing kwam ik bij De Hoef uit. Vandaaruit lagen de panorama’s voor het oprapen. Weggetjes gekozen die ik nog niet kende om uiteindelijk via de Hogedijk bij Bovenmolen B uit te komen, dicht bij Zevenhoven. De bomen in dit gebied waren nog volop groen. Geen herfsttinten.

Woerdense Verlaat: Westveense molen

Woerdense Verlaat: Westveense molen

Daar bij die molen…
Vanaf Zevenhoven was het flink doorwerken vanwege de koude wind, die dan weer tegen was, dan weer vanaf de zijkant blies. Helaas, de rijdende snackbar aan de rand van Noordse Dorp schitterde door afwezigheid. Geen warme chocomel, dus. Het uitzicht op de Westveense molen was echter hartverwarmend. De zwart geteerde molen tekende scherp af tegen de strakblauwe lucht en het goudgele weiland. Tot aan 1975 bemaalde de molen de Westveense polder. In 1975 is een overstort aangelegd naar de Noordse buurt. De molen heeft nog steeds een bemalingsfunctie. Om het water sneller af te voeren heeft het overkluisde scheprad, ontworpen door Jan Hofstra, gebogen bladen in plaats van rechte bladen.
In Woerdense Verlaat de Grecht- en de Houtkade opgereden. Halverwege de Houtkade heeft men in de afgelopen tijd een gemaal gebouwd van typerende grijze bakstenen met donkerblauwe deuren. Het verdient geen schoonheidsprijs, zeker niet in vergelijking met een molen.
Vanwege de pittige tegenwind rustig aan gedaan, onderin de beugel. Ondertussen werd het me duidelijk dat de achterderailleur met hetzelfde euvel kampt als de voorderailleur: slecht afgestelde kabel. Morgen maar eens repareren. Dan regent het toch, dus kan ik rustig puzzelen in de schuur.

Gerverscop: heksenkring

Gerverscop: heksenkring

Heksenkring
Voorbij Kamerik de Houtdijk opgereden en daarna de Gerverscop. Tot mijn verrassing zag ik aan de voet van een boom een groot aantal grijze paddestoelen die op champignons leken. Het was niet gemakkelijk een foto ervan te maken. De laagstaande zon speelde de camera parten.
Gaandeweg ging het rijden weer soepeler, alsof de Gazelle de stal rook (en anders ik wel). Eenmaal thuis, snel onder de douche. Daarna genieten van een lekker biertje, ondertussen met veel plezier terugblikkend op deze korte, frisse, pittige maar prachtige, zonovergoten herfstfietstocht.

De Meern, 11 oktober 2012
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s