Koninginnedag in de Lopikerwaard

Doorkomstplaatsen
De Meern – IJsselstein – Lopikerkapel – Uitweg – Lopik – Cabauw – Schoonhoven – Willige Langerak – Jaarsveld – Het Klaphek – Nieuwegein – Rijnenburg – De Meern
Solo. 68,68 km in 3:25:26; AvS: 20,05 km/u.
12,5o. In aanvang bewolkt, later toenemend zonnig. NNO kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Gazelle in feeststemming

Gazelle in feeststemming

Met deze rit de 1000e jaarkilometer binnengehaald. Over het algemeen was het fris en knap winderig.
Na in De Meern de sfeer van de Vrijmarkt te hebben geproefd, geluncht en daarna een rondje in ZW-Utrecht om her en der de sfeer te proeven in het laatste Koninginnedagrondje. De Gazelle versierd met de oranje Arno Wallaard bidon met molen. Nederlandser kan het niet.

Lopik: krukhuisboerderij

Lopik: krukhuisboerderij

Omgeving Lopik
In het centrum van IJsselstein stond een grote feesttent met een zanggroep die net klaar was met een live optreden. Molen De Windotter stond met versierde wieken in de vreugd.
In Lopikerkapel stond langs de kant van de weg een antiek ogende wegwijzer met op de pijlen plaatsnamen in een oud ogende spelling en aan de paal een kaart van de streek.
Mooie krukhuisboerderij in Lopik met links van de boerderij een wit geschilderde damesfiets, opgetuigd met lila viooltjes, en ernaast iets dat op een bijzettafeltje leek, waarop eveneens lila viooltjes stonden.

Willige Langerak: Oranjeversiering

Willige Langerak: Oranjeversiering

Laat Oranjezonnetje
Pas op de weg terug, ver voorbij Willige Langerak, brak de zon door. Geen overbodige luxe bij NNO kracht 4. Mooie versiering trouwens op een erf aan de rand van dit buurtschap, met een bord waarop Beatrix werd bedankt en Willem-Alexander veel succes werd gewenst. Leuk om te zien.
Het motorseizoen is weer begonnen. Af en toe stoof er een motorrijder voorbij, met veel lawaai. Uit frustratie had een boer in zijn weiland een bord geplaatst met het opschrift dat ook dit jaar motorraces op de Lekdijk worden gehouden.
Tot aan Jaarsveld werd ik ingehaald door groepjes bromfietsers op oude 50cc’s. Zouden zij ter gelegenheid van deze Koninginnedag een toertocht rijden? Ik zag geen oranjeversierselen of deelnemersbordjes. Ze gaven wel leven in de brouwerij.
Een grote groep zwanen, wel veertien stuks, kwam vanuit Ameide over de Lek gevlogen richting Lopik. Het zoevende geluid van hun vleugels was duidelijk hoorbaar.

Eenzame fietser
In Nieuwegein klonk harde discomuziek uit luidsprekers in de buurt van het Antonius Ziekenhuis. Verderop, in het oude centrum van Nieuwegein-Noord, dat vroeger Jutphaas heette, hadden dansparen onder de klanken van een foxtrot bezit genomen van de T-kruising met de Nedereindseweg. “Stapvoets” erlangs gereden en daarna via Rijnenburg en de N228 naar huis.
Een in het rood geklede sportieve, oudere fietser die met flinke vaart voor mij uit reed op het fietspad naast de N228, stopte van het ene op het andere moment. Ik vroeg hem of hij even uit de wind gezet wilde worden. Nee, was zijn antwoord. Hij vertelde te wachten op zijn reisgenoot, van wie hij zojuist het ontbreken had gemerkt. Achter ons was in geen velden of wegen een fietser te bekennen…!

De Meern, 30 april 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s