“Fietsen door verdwenen rivieren – de Utrechtse Waarden”

Doorkomstplaatsen
De Meern – Achthoven Oost – Heeswijk – Montfoort – Linschoten – Woerden – Barwoutswaarder – Woerden – Cattenbroek – Montfoort – Harmelen – De Meern
Solo. 47,07 km in 2:30:00; AvS: 18,83 km/u.
16o. Bewolkt, lichte regen. Matig Z.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Voor vandaag werd uitermate zacht weer voor de tijd van het jaar verwacht. Vrijwel overal zou het bewolkt zijn, maar droog; tegen de avond kon een spatje regen vallen. Om half twaalf vol goede zin vertrokken voor een kort dwarrelritje. Na nog geen tien minuten waren bij Achthoven Oost de eerste spatjes regen al voelbaar. Langzaam veranderde dit in lichte regen. Bij uitgerekend Woerden viel, zoals altijd tijdens mijn fietstochten, de meeste neerslag. Terug in De Meern was het droog.
De lange Shimano-fietsbroek zat weer als gegoten. Echt een goede koop. Soepel rijden zonder dat er iets knelt en de broek blijft niet aan het zadel haken als ik bij klimmen uit het zadel wil gaan.

Door het oog van de naald

Op de Meerndijk negeerde een nors kijkende, jeugdige fietser de stoplichten achter het viaduct van de A12. Zonder op of om te kijken stak hij over naar de Heijcopperkade. Hij had niet in de gaten dat het verkeer dat hem tegemoet kwam en rechtsaf de A12 op wilde rijden, groen licht had. Een automobilist, wiens zicht op het fietspad waarop de fietser reed belemmerd werd door een lijnbus, moest met grote kracht een noodstop maken toen de jeugdige fietser ineens in zijn gezichtsveld kwam. Een ongeluk bleef uit. Voor hetzelfde geld was het op een andere manier afgelopen.

Informatiepaneel "Fietsen door verdwenen rivieren"

“Fietsen door verdwenen rivieren – de Utrechtse Waarden”: informatiepaneel ter hoogte van Montfoort

Fietsen door verdwenen rivieren
Door de provincie Utrecht lopen onbewegwijzerde, educatieve fietsroutes. In West-Utrecht staan her en der langs deze routes grote, draaibare informatiepanelen. Even buiten Montfoort zag ik langs de N204 een dergelijk informatiepaneel met de spraakmakende titel “Fietsen door verdwenen rivieren”, een verwijzing naar oeroude stroomruggen. In het westelijk deel van de provincie Utrecht heeft het Landschap Erfgoed Utrecht in opdracht van de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden (de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein) onder de naam “Fietsen door verdwenen rivieren – de Utrechtse Waarden” drie aardkundige fietsroutes aangelegd, die op een of andere manier aanhaken bij de natuurlijke ontstaansgeschiedenis van het landschap. Bij markante punten staan informatiepanelen, waarop is uitgelegd wat er te zien is in de directe en wijde omgeving, met foto’s en overzichtskaarten. Het paneel langs de N204 staat bij de Linie van Linschoten, een stelling die vroeger deel uitmaakte van de oude Hollandse Waterlinie.

Routeboekje "Fietsen door verdwenen rivieren - de Utrechtse Waarden"

Routeboekje “Fietsen door verdwenen rivieren – de Utrechtse Waarden”

Aan de kruising van Blokland met de N204 staat ook zo’n paneel, met uitleg over oude rivierlopen in dit gebied en eendenkooien. Bij de Stuivenbergweg staat een paneel met uitleg over de drie poldermolens die vroeger in de omgeving van IJsselstein stonden.
Ook in de omgeving van Bunnik en Houten zijn drie aardkundige fietsroutes aangelegd die door verdwenen rivieren leiden.
Over al deze routes zijn bij Landschap Erfgoed Utrecht boekjes verschenen, waarin in begrijpelijke taal aardkundige en andere wetenswaardigheden beschreven zijn. Overzichtskaartjes en foto’s completeren het geheel en maken je attent op de wordingsgeschiedenis van het zo alledaagse landschap. Sporen van het verre verleden zijn nog steeds zichtbaar. Een lichte stijging van een weg kan op een vroegere stroomrug wijzen. Een glooiing langs een oever kan op een voormalige rivier wijzen. Het landschap bewaart ook sporen van vroegere waterdoorbraken. Wie oog krijgt voor dit alles, gaat bijvoorbeeld begrijpen waarom in sommige weilanden sloten lopen en in andere weilanden niet en waarom er in het ene gebied landbouw is en in het andere gebied veeteelt of fruitteelt.
Voor de wielertoerist komt het landschap op deze manier in overdrachtelijke zin tot leven. De routeboekjes zijn geschikt om op een fietstocht mee te nemen. Ze zijn voorzien van ringbandjes en er is gekartonneerd papier voor gebruikt.

De jaren gaan tellen…
Toen ik om een uur of een bij een tankstation aan de rand van Barwoutswaarder mijn traditionele lunch in de vorm van een broodje kaas verorberde, werd ik aangesproken door een wat oudere, niet al te grote man. Zijn vlasbaardje, rimpelig gezicht, waterige ogen, zwarte kleding en zwarte wollen muts wekten bij mij de indruk dat hij zojuist voet aan wal had gezet na een afmattende zeereis. In werkelijkheid had hij benzine getankt en was hij op een gezellig praatje uit. Hij vertelde regelmatig tochtjes te maken op zijn racefiets, alleen of met een man of acht. Een paar spatjes regen zoals die van vandaag zouden hem niet deren. Heerlijk af en toe in de polder uit te waaien, een mooie vrijetijdsbesteding voor een gepensioneerde zoals hij, die baas was over zijn eigen tijd. Hij dacht dat ik ook niet meer werkte. “Nee” zei ik, “ik heb vandaag een vrije dag.” Om een reden die mij ontging, wekte mijn antwoord verbazing. Of zou ik zonder dat ik het wist er al oud uitzien?

De Meern, 3 november 2011
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s