Rondje Veenkade (Kockengen en omgeving)

Doorkomstplaatsen
De Meern – Vleuterweide – Vleuten – Haarzuilens – Ockhuizen – Laag Nieuwkoop – Kockengen – Spengen – Oud Aa – Breukelen – Maarssen – Oud Zuilen – Utrecht – De Meern
Solo. 52,84 km in 2:34:55; AvS: 20,46 km/u.
Bewolkt, af en toe opklaringen. 20,8 – 21,3o. ZZW kracht 3 – WZW kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Gelukkig! Er kan weer gefietst worden! Afgelopen zondagavond heftige rugpijn gekregen. Of dat van het fietsen de dag ervoor was (toen had ik helemaal geen rugpijn) of door een verkeerde houding in de bus, ik weet het niet. Een paar dagen Paracetamol en Brufen geslikt. De rug was nog wel ietwat gevoelig, maar de energie was er niet minder om. Het wolkendek ook niet: geschakeerd grijs, af en toe flinke opklaringen, waardoor het warm aanvoelde.

Laag Nieuwkoop: biologisch kraaampje

Laag Nieuwkoop: biologisch kraampje

Kalm aan, dan breekt het lijntje niet
Een wandeletappe, vandaag. Langs het Máximapark naar Haarzuilens gereden. Op de kruising bij Ockhuizen en Laag Nieuwkoop stond een kraampje langs de weg met biologische producten. De vlag van Haarzuilens prijkte ernaast. Een vrolijk gezicht.
Door naar Kockengen; had niet zoveel zin over de Hollandse Kade te rijden vanwege het hobbelige wegdek en de kans dat er nogal wat wandelaars hun vertier daar zouden zoeken. Langs het wegdek van de Wagendijk richting Kockengen ligt over enkele honderden meters een onopvallende, grijze stoeprand, die als bermafscheiding fungeert. Als je dat niet in de gaten hebt, kun je met je fiets een lelijke val maken! Het gebeurde me vandaag gelukkig niet, maar het is geen overbodige luxe als die rand over de volle lengte wit wordt geschilderd.

Kockengen: molen

Kockengen: molen

Welkom in Kockengen!
Aan de rand van Kockengen werd ik tegemoet gezwaaid door de wipwatermolen, die met volle zeilen maalde. Kennelijk is de restauratie, die maandenlang heeft geduurd, voltooid. Er is veel geld in gaan zitten, maar het resultaat mag er zijn. De molen is weer een sieraad in het landschap.
Of de molen voor de prins maalde of dat het scheprad in bedrijf was, kon ik niet zien. Daarvoor had ik het molenterrein moeten betreden en dat wilde ik vandaag niet. Nu bleef ik langs de Teckop van de molen genieten.
Lang de tijd genomen om hem van voren en van achteren te fotograferen. Een zwanenfamilie, die zich opgejaagd voelde door mijn heen-en-weer gedrentel, koos het ruime sop en verlevendigde zo de voorgrond. Een oerhollands tafereel, maar je moet wel een flinke dosis geluk hebben om zo’n tafereel tegen te komen en op de foto vast te kunnen leggen.

Teckop: skaters

Teckop: skaters

Snelle skaters
Een kwartetje skaters kwam me met hoge snelheid tegemoet. Ze zagen eruit als racefietsers, met dien verstande dat ze kniebeschermers droegen. Geen overbodige luxe. Zonder bescherming kan een valpartij tijdens een skatetocht tot vervelende verwondingen leiden.
Via Spengen de Geerkade opgezocht en vandaaruit de Veenkade, een smal, hobbelig, heerlijk rustig weggetje met her en der informatieborden over natuur en landschap. Langs de flanken van Portengen naar Oud Aa en vervolgens naar Breukelen. Even geprobeerd hoe, uit het zadel gaand, de rug aanvoelde tijdens het beklimmen van de oprit naar de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat was gevoeliger dan ik dacht, dus maar weer op het zadel gaan zitten. Voor het overige ging het fietsen lekker; iedere pedaalslag was raak.

De Meern, 17 augustus 2013
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s