Hardlopen en doodlopen (rondje Loenersloot)

Doorkomstplaatsen
De Meern – Máximapark – Vleuten – Maarssenbroek – Maarssen – Breukelen – Loenersloot – Kerklaan – Loenen a/d Vecht – Mijnden – Nieuwersluis – Scheendijk – Molenpolder – Utrecht – De Meern
Solo. 55,16 km in 2:42:31; AvS: 20,36 km/u.
Bewolkt. 6,3 – 5,3o. ZW kracht 3 – Z kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Pearl Izumi winterjack

Pearl Izumi winterjack

Prestatiedrang
Bewolkt, maar niet al te fris. Het doel van vandaag was het totaal aantal kilometers van deze maand op 200 te krijgen. Dat zou een kort rondje van 30 kilometer vergen. Gaandeweg de rit ging het fietsen zo lekker, dat ik besloot het januari-totaal van vorig jaar, dat 220 kilometer bedroeg en daarmee het hoogste januari-totaal in mijn tweede fietsperiode was, te gaan overtreffen. Dat deze poging slaagde, lag niet in de laatste plaats aan het felrode, lichtgewicht, in Vietnam vervaardigde “barrier” winterjackje van het fabrikaat Pearl Izumi.
Met de maagproblemen tijdens de Kleine Heuveltocht van vorige week nog vers in het geheugen, was ik afgelopen donderdag op jacht gegaan naar een winterjack. De verkoper bij de Giant Store Utrecht, gevestigd in de Nachtegaalstraat te Utrecht, hield bij hoog en bij laag vol dat het rode lichtgewicht winterjackje tamelijk waterdicht was en erg goed isoleerde. Eenmaal, andermaal, gekocht. Voor 70 Euro kan een mens zich geen buil vallen. Tijdens de rit van vandaag bleek dat de verkoper niets teveel had gezegd. Het jackje zit als gegoten en de toch wel frisse wind, die in de loop van de rit in kracht toenam, leidde niet tot maagkrampen.

Hardlopers
In het Máximapark was het een drukte van belang. Hardlopers af en aan over “Het Lint”, een 8 kilometer lang, geasfalteerd, metersbreed pad voor wandelaars, fietsers en sporters. Her en der langs Het Lint staan matrixborden met tijdregistratie en er is een start- en een finishpunt. De doorkomsttijd van hardlopers en skaters die een daarvoor geschikte chip bij zich dragen, wordt op vier punten geregistreerd en op de matrixborden weergegeven.  Thuis kan men alles nog eens op internet nakijken. Een leuke voorziening.

Doodloper
Via Maarssenbroek naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Het oorspronkelijke plan om door te steken naar Oud Zuilen vervangen door het plan het januaritotaal van mijn tweede fietsperiode scherper te stellen. In een flink tempo naar Breukelen en langs het kanaal door naar Loenersloot. Het Amsterdam-Rijnkanaal overgestoken en langs de Vecht gereden, richting Loenen. Aan de rand van Loenen zag ik een fietspad voorbij een sportcomplex lopen. Benieuwd waar dat naartoe zou leiden, het pad opgereden. Vlak om de bocht stonden twee dames pontificaal met fiets en al over de volle breedte van het pad, kennelijk pauzerend. Ze hadden beiden net een sigaretje opgestoken. In de remmen en oriënteren. “Loopt dit pad ergens naar toe of loopt het dood?” vroeg ik hen. “Geen idee, we zijn hier voor het eerst en weten net zoveel als u” was het antwoord. Met de woorden “Dan ga ik maar eens kijken” nam ik afscheid. Het pad, waarlangs lantaarnpalen stonden, liep om een sportcomplex heen om vervolgens dood te lopen. Omgekeerd en teruggereden, de dames tegemoet, die inmiddels aangereden kwamen. “Doodlopend en vol bagger” zei ik. “Dan gaan we maar niet verder” was het antwoord.

Bethunepolder

Bethunepolder

En toen: de natuur in
Even voorbij het vroegere buurtschap Mijnden, afgebogen bij de Scheendijk en het poldergebied rond fort Tienhoven opgezocht. Onder de grijze hemel maakte het lichtbruine riet een ruige indruk. Her en der klonk het geluid van een vogeltje. Grauwe ganzen fourageerden in de polders, zich niet bewust van de naderende winter. Vlakbij fort Tienhoven nog een witte reiger gezien, in de verte. Een foto ervan met de kleine camera was onbegonnen werk. Het uitzicht over de Bethunepolder, verderop, kon wel met goed fatsoen gefotografeerd worden. Een enkele keer tegemoet gereden door een groepje racefietsers, voor het overige heerlijke rust en mooie uitzichten.
Bij thuiskomst bleek dat het januari-totaal 223 kilometer bedroeg. Tevreden, evenals over de gemiddelde snelheid en de kleding.

De Meern, 26 januari 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s