Omgeving Nieuwegein / Montfoort

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – De Meern sportpark Rijnvliet – Utrecht Papendorp – Nieuwegein – Rijnenburg – Achthoven Oost – Knollemanshoek – Blokland – Montfoort – Cattenbroek – Woerden – Harmelen – De Meern
Solo. 37,39 km in 1:50:49; AvS: 20,24 km/u.
In aanvang zonnig, kort na vertrek toenemend bewolkt. Bij terugkomst in De Meern lichte regen. 9,7 – 9,6o. Z kracht 5 – Z kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Vanwege een krachtige zuidenwind en een naderend regenfront heb ik het vandaag bij een kort rondje gehouden. Omdat bij vertrek de hemel strakblauw was en de straat zononvergoten, de zonnebril opgezet. Binnen de kortste keren was het zwaar bewolkt. Door de zonnebril nam de lucht dreigend donkere vormen aan. In combinatie met de wind deed dat het ergste vrezen. Gelukkig bleef het bij lichte regen toen ik De Meern naderde.

Boerderij Galecopperwetering

Boerderij aan de Galecopperwetering

Schoonheid binnen handbereik
Het reisdoel van vandaag lag als het ware om de hoek: een prachtige, oude, gerenoveerde boerderij aan de nabijgelegen Galecopperwetering tussen Utrecht Papendorp en Nieuwegein, die de moeite waard was te fotograferen. De kozijnen hadden dezelfde gele kleur als de kozijnen van boerderijen in Noord-Brabant.
Door naar het voormalige buurtschap Rijnenburg aan de Nedereindseweg en vandaaruit langs de N228 naar de Heeswijkse polder tussen Knollemanshoek en Blokland. Op een enkele wandelaar na was er in de polder geen mens te bekennen.

Achterstallig onderhoud
In Montfoort ging het Wellantcollege uit, zodat ik tussen een horde naar huis fietsende jongeren belandde. Een viertal jongeren bleef in mijn wiel hangen, iets waar ik niet zo op gesteld ben. De remmen aangetrokken en hen voorbij laten rijden, om even later op de Cattenbroekerdijk met hoge snelheid “erop en erover” te gaan. Die hoge snelheid was niet alleen het gevolg van de zuidenwind die voor de verandering in de rug woei, maar ook van het feit dat de ketting op “het grote mes” zat en dat het merendeel van de rest van de rit ook bleef, omdat de voorderailleur vast zat door het aangekoekte zand en niet teruggeschakeld kon worden. Dat komt ervan als je te lui bent je fiets schoon te maken, dacht ik. Tja, berouw komt na de zonde, dat blijkt maar weer. Ondertussen klonk links van mij het gekrijs van grote groepen meeuwen die de weilanden bevolkten.
Ter hoogte van het Cattenbroekerstrand besloot ik vanwege de donkere wolken Woerden links te laten liggen. Niet geheel onverstandig. Aan de rand van De Meern begon het licht te regenen, maar het zette niet door.

De Meern, 5 februari 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/111331359
GPS-download: voer de URL van de kaart in op  http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Rondje Montfoort

Routekaartje “Omgeving Nieuwegein / Montfoort”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s