Wie het korte niet eert… (rondje Maarssen / Oud Zuilen)

Doorkomstplaatsen
De Meern – Máximapark – Maarssenbroek – Maarssen – Oud Zuilen – Utrecht – De Meern
Solo. 25,32 km in 1:23:25; AvS: 18,22 km/u.
In aanvang zwaar bewolkt. Vanaf Oud Zuilen toenemend opklarend. 7,3 – 7,6o. ZW kracht 5.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Een korte rit, vandaag. Er stond veel wind. De hemel zag er qua zon allesbehalve veelbelovend uit. Met in het achterhoofd de verwachting van Buienradar dat er in de komende uren geen neerslag van betekenis zou vallen, om een uur of half drie vertrokken, na afloop van de Olympische 3000 meter schaatsen voor vrouwen in Sotchi, waarin Ireen Wüst zich op magistrale wijze naar het goud had gereden. Haar tegenstandsters hadden zich niet onbetuigd gelaten. Een spannend spektakel met mooie, beelden, niet alleen van de wedstrijd zelf maar ook van hoe de schaatsters zich opwarmden voor de strijd en fraaie close-ups in slow motion van start en doorkomst in een bocht.
Richting het Máximapark gereden, dat voor mijn dwarreltochtjes meer en meer een leuke uitvalsweg uit De Meern wordt, met zicht op de in wording zijnde Japanse Tuin en aan de rand de betonnen pergola. Veel wandelaars vandaag, ook gezinnen, maar ook joggers die de krachtige wind trotseerden. Onder hen een medewerkster van Leewis Tweewielers die me met een luid en duidelijk “hoi!” begroette terwijl ze me tegemoet rende. Geen racefietsers tegengekomen, ook niet in de rest van de rit.

Haarrijnse Plas

Haarrijnse Plas

De Haarrijnse Plas
Een fotostop aan de rand van de Haarrijnse Plas. In een van de afleveringen in de eerste serie van “Nederland van Boven” werd uiteengezet dat alle “natuur” in Nederland door mensenhanden is gemaakt en beheerd wordt. Of deze generalisatie in alle gevallen klopt, is voor discussie vatbaar. De Haarrijnse Plas is een voorbeeld van iets dat nog niet eens zo lang geleden anders was, te weten weiland. Een recreatiegebied in ontwikkeling met aan de horizon tal van stedelijke aspecten, zoals autoverkeer, bebouwing en hoogspanningsmasten. Bijgaande foto is genomen vanuit een invalshoek waarin zo weinig mogelijk van die aspecten te zien is. Zoals ik het ervaar terwijl ik erlangs rij, heeft de Haarrijnse Plas alles in zich om een mooi natuurgebied te worden. De tijd zal het leren.

Maarssen Ned HV Kerk

Maarssen: Ned HV Kerk

Maarssen
Ik was benieuwd of de molens in Oud Zuilen in bedrijf waren en hoeveel zeil ze voerden. Met gezwinde spoed het viaduct over de A2 beklommen en daarna de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. In het centrum van Maarssen getroffen door de aanblik onder de bewolkte hemel van de Kruiskerk, een Nederlands Hervormde Kerk. De romaans ogende toren van deze kerk, die een rijksmonument is, dateert uit de twaalfde eeuw en behoort tot de oudste monumenten in Maarssen. Het huidige kerkgebouw dateert uit de zestiende eeuw.

Maarssen: boerderij Oostwaard

Maarssen: boerderij langs de Oostwaard

Heden en verleden oog in oog
Langs de westelijke oever van de Vecht de rit vervolgd richting Oud Zuilen. Aan de oostelijke oever is in de afgelopen jaren een nieuwbouwwijk opgetrokken met huizen met trapgeveltjes en klokgeveltjes, herinnerend aan vroeger tijden. Parelwitte en rietbruinen muren en leuke doorkijkjes. Wie er de tijd voor neemt, kan er leuke foto’s maken.
Ik vond het leuk een foto te maken van een oude boerderij aan de Oostwaard, tussen op- en afritten, onder de rook van deze nieuwbouw. In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik erlangs reed, hingen er voor de ramen geen gordijnen en was de voordeur vervangen door een stel planken. Renovatie? Sloop? Op het erf stonden geen borden van een bouwbedrijf. Het zou jammer zijn als deze boerderij zou verdwijnen. Dan zou een authentiek stukje landschap verloren gaan.

Oud Zuien: wipmolen Buitenweg

Oud Zuilen: wipmolen Buitenweg

Zondagsrust
Bij aankomst in Oud Zuilen bleken de molens niet in bedrijf te zijn. Weliswaar stonden de wieken van beide molens stonden in korte rust, alsof ze ieder moment in gang konden worden gezet, maar niets wees erop dat dat zou gebeuren.
Op een door de zon verbleekt informatiepaneel bij het sluizencomplex bij deze molens is, vergezeld van foto’s en overzichtskaarten, de geschiedenis van deze molens beschreven, hun huidige bemalingsfunctie en het vroegere aandeel van het sluizencomplex in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de uit de vorige eeuw stammende verdedigingslinie van ons land die zich uitstrekt van Noord- tot Zuid-Utrecht.
Een paar minuten na de fotostop bij de molens begon het op te klaren en brak de zon zowaar door. Haar warmte was ondanks de koude wind goed te voelen.

De Meern, 9 februari 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wie het korte niet eert… (rondje Maarssen / Oud Zuilen)

 1. Hans Peek zegt:

  Dag meneer Van Berkel,

  Vandaag zagen wij voor het eerst uw stukje over onze boerderij Oostwaard. Oostwaard dateert van de 11e eeuw en was een bezit van klooster Oudwijk in Utrecht (St.. Stevensabdij). Sinds 1924 is het in bezit (aanvankelijk in pacht) van onze familie. Wij hebben de boerderij gerestaureerd en gerenoveerd naar de tekeningen van architect Hanrath van 1924. Het muurwerk (buitengevels, funderingen, e.d.) is blijkens bouwhistorisch en archeologisch onderzoek 13e eeuws. Sinds de 16e eeuw is het huis gepleisterd.
  U kunt gerust zijn: sloop is geen optie. Integendeel, wij willen hier het oorspronkelijke Vechtlandschap terugbrengen en zijn daarom ook sinds vorig jaar een landgoed onder de Natuurschoonwet.
  Met vriendelijke groet,
  J. Hans Peek
  Oostwaard
  Oud-Zuilen

  Like

 2. Hartelijk dank voor uw informatie! Een mooi initiatief!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s