Thuisblijvers hebben ongelijk! (rondje Haarzuilens – Montfoort)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Máximapark – Vleuten – Haarzuilens – Ockhuizen – Harmelen – Breudijk – De Putkop – Breeveld – Harmelen – Woerden – Cattenbroek – Montfoort – Achthoven West – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 38,52 km in 1:53:19; AvS: 20,4 km/u.
Bewolkt. Vanaf Montfoort lichte, toenemende regen. 6,2 – 6,3o. ZZO kracht 3 – ZZW kracht 5.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Oost west …
Het kan gek gaan. Gisteren scheen de zon vrolijk maar mijn hoofd stond er niet naar om er met de fiets op uit te trekken. De koude wind was daar ook debet aan. In plaats daarvan met de bus naar Utrecht om wat inkopen te doen. Vandaag stelde Buienradar voor de late ochtend een regengebied in het vooruitzicht. In de achtertuin lopend, zag ik sluierbewolking met af een toe een zonnestraal. De frisse wind was bij vlagen pittig. De regen zou nog wel even op zich laten wachten, dacht ik. De Gazelle van stal gehaald en het zadel op voor een korte fietstocht in plaats van thuis te blijven. Ik heb er geen spijt van gekregen!

Duracell oplader PPS2

Duracell oplader PPS2

Extra energie
De gang naar Utrecht gisteren had iets met fietsen te maken. Om precies te zijn: met de registratie van mijn fietstochten met de Strava-smartphone app. Het was me al een paar keer opgevallen dat dit veel stroom vergt. De accu van mijn smartphone,  een Samsung Galaxy Pocket Neo, is na nog geen drie uur vrijwel leeg. Bij de Mediamarkt lag een Duracell-accu type PPS2 in de aanbieding, die een met USB-kabel aan een USB-poort van een computer kan worden opgeladen. De accu kan vervolgens met diezelfde kabel aan de smartphone worden aangesloten. Volgens de specificatie zou de accu 3 uur energie leveren. Er is ook een uitvoering die volgens de informatie op Internet 5 uur energie levert.
De Duracell PPS2 is een handzaam, eenvoudig te bedienen apparaatje dat niet veel ruimte inneemt en met kabeltje en al zo in de achterzak of stuurtas kan. Daardoor worden de registratiemogelijkheden vergroot. Voor het tochtje van vandaag had ik hem overigens niet nodig. Beter mee verlegen dan om verlegen! Terzijde: ik laad niet op via de computer, maar via een oplaadstekker van een MP4 speler.

Haarzuilens, Joostenlaan: boerderij met vlag in top

Haarzuilens, Joostenlaan: boerderij met vlag in top

De vlag in top!
Sinds de montage van de Continental SuperSport 25 mm buitenbanden rijdt de Gazelle strak en soepel. Vandaag viel dat goed te merken. In combinatie met de wind in de rug suisde ik met zo’n 30/u door het Máximapark over het Lint, waar op dit uur van de dag vrijwel niemand te bekennen was. Je kan hier eindeloos fietsen en het park biedt tal van leuke aanblikken en doorkijkjes.
Aan de rand van Vleuten de Thematerweg op, richting Haarzuilens. Vanuit deze richting staat links aan de Joostenlaan een mooie, witte boerderij. Op het erf had men vandaag de vlag van Haarzuilens gehesen, die fleurig contrasteerde met de grauwe hemel. Misschien had men op de boerderij iets te vieren. Geen vlaggen in Haarzuilens gezien of op de toren van kasteel De Haar.

Zicht op de Ockhuizerweg

Zicht op de Ockhuizerweg

Na een foto van de boerderij te hebben gemaakt, de Thematerweg overgestoken en het lange, rechte fietspad langs de Haarrijnse Plas opgereden dat hier sinds een tijd ligt. Aan weerskanten was men in opdracht van Natuurmonumenten bezig nieuwe bomen te planten, waarbij met een graafmachine gaten in de berm werden gemaakt waarin de bomen moesten komen te staan en waarbij met kettingzagen de hoeken van de beschermende hekjes om de bomen heen werden afgevlakt. Het is maar goed dat Natuurmonumenten dit gebied in beheer heeft. Je moet er niet aan denken dat hier de zoveelste Vinex-wijk uit de grond wordt gestampt.
Het landschap hier moet nog tot ontwikkeling komen, maar het kan best wat worden, ook omdat de oorspronkelijke afwatering intact is gebleven, met alle beplanting van dien. Vanaf het dwarse gedeelte van het fietspad was er een mooi uitzicht op een groepje boerderijen aan de Ockhuizerweg.

Het peloton wacht op niemand
Op de Polderweg, waar de Ockhuizerweg in overgaat, reed me een groepje racefietsers tegemoet. Het voorste viertal bestond uit mannen, veertigers zo te zien. Sportbrillen, helmen, een op en top veilige uitrusting. Vlak achter hen fietste een vrouw. Haar haar, samengebonden in een paardenstaart, wapperde onder de helm. Enkele tientallen meters achter haar reed een jongen die aan zijn uitrusting te zien ook deel uitmaakte van het groepje. Ondanks zijn inspanningen – hij reed onderin de beugel – kon hij niet aanklampen. Wat een organisatie! De grote tenoren in de wielerwedstrijden mogen als adagium hebben dat het peloton op niemand wacht maar zo’n groepje kan dat toch anders regelen? Twee beren op kop, de vrouw en de jongen uit de wind op de tweede stek en de twee andere beren achter om de groep bij elkaar te houden. Zo deed men dat vroeger bij RTC De Domstad, wat mij geweldig heeft geholpen.

Dwarrelen tegen de wind in
Vanaf de Rijndijk werd het onvervalst dwarrelen. Aan de rand van Harmelen over de Tiendweg gereden, die het Vijverbos doorklieft. Hier was alles in rust. Voorbij het monument aan de Putkop ter nagedachtenis van de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen in januari 1962 de N198 overgestoken en terug naar Harmelen. Omdat regen uitbleef, besloten naar Montfoort te rijden via Cattenbroek. Langs de A12 bij de Groenendaal en de Potterskade is men druk bezig met het aanleggen van een rondweg om Harmelen heen. Het zal mij benieuwen wat er van de natuur hier overblijft, voorzover er in dit stadium nog iets van over is gebleven.
De wind op de Cattenbroekerdijk was pal tegen. Een koude bedoening maar langzamerhand ben ik er een beetje aan gewend geraakt. Kleine versnelling, hoog traptempo en mezelf niet opjagen. Met een gangetje van 16-18/u kwam ik bij de rand van Montfoort aan. Het begon licht te regenen, zodat ik het plan om via de Heeswijkse Polder (Blokland / Knollemanshoek) naar huis te rijden inwisselde voor een terugreis via Mastwijk, Achthoven West en Achthoven Oost. De wind was nu in de rug en met 28/u fietste ik langs de N228.
Vlak voorbij de Nedereindseweg zat een aalscholver bovenop een lantaarnpaal. Zou het dezelfde zijn als degene die vorig jaar maandenlang zijn of haar stek had op een lantaarnpaal aan de Heijcopperkade vlakbij het viaduct van de A12? vroeg ik me af. Zouden later dit jaar ooievaars zich hier weer verzamelen? Twee of drie jaar geleden stond er op vrijwel iedere lantaarnpaal tussen de Nedereindseweg en de Heijcopperkade een ooievaar. We zullen het beleven, of niet.
Wachtend voor het stoplicht bij de oprit naar de A12, kwam een hardloopster aangerend. Eenmaal tot stilstand gekomen, ging ze haar smartphone bekijken. Even dacht ik dat ze de hardloop-app van Strava aan het bekijken was, maar aan haar handbewegingen te zien verstuurde ze een SMS of soortgelijk bericht. Met gezwinde spoed huiswaarts; het ging harder en harder regenen.

Administratieve rompslomp
Na een warme douche en een kom erwtensoep, de nodige administratie. Strava-gegevens uploaden, de Strava-routekaart downloaden, afstands-, snelheid- en routegegevens in een tabelstaat verwerken, gemaakte foto’s beoordelen, de foto’s die ik voor dit weblog kan gebruiken, op maat maken en daarna een verslag schrijven voor het weblog en mijn eigen tourjournaal. Rit in, rit uit. Een mens kan er maar druk mee zijn.

De Meern, 27 februari 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/116471967
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaart "Thuisblijvers hebben ongelijk"

Routekaartje “Thuisblijvers hebben ongelijk”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s