Een glimp van “De Glind”

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Utrecht – De Bilt – Huis ter Heide – Sterrenberg – Soesterberg – Leusden – Stoutenburg – Hoevelaken – Terschuur – Kallenbroek – Barneveld – Walderveen – De Glind – Voskuilen – Woudenberg – Maarn – “Hel van Driebergen” – Driebergen Rijsenburg – Odijk – Bunnik – Vechten – Lunetten – Nieuwegein – Utrecht Papendorp – De Meern
Solo. 110,57 km in 5:26:52; AvS: 20,29 km/u.
Bewolkt; na Barneveld langzaam opklarend. 10,9o. W kracht 3 – WNW kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Voor vandaag was er de afgelopen dagen heerlijk lenteweer in het vooruitzicht gesteld. Vanuit het westen zouden de opklaringen zich over de rest van Nederland verspreiden en de temperatuur zou in het zuidoosten in de middag oplopen tot 15 graden. Hoe het in andere delen van Nederland zou zijn werd uit de weersverwachtingen niet duidelijk.
Toen ik vanochtend de gordijnen van mijn slaapkamer opende, was het aan de hemel een en al grauwigheid met een kleine flard blauw. Het zag er niet naar uit dat het snel zou opklaren. Daarvoor was de bewolking te dicht. Het zou wel droog blijven. Erop uit, om te fietsen in het achterland van Amersfoort, in de omgeving van het voormalige jeugddorp De Glind, om precies te zijn. Het is hier heerlijk fietsen in karakteristiek landschap: landbouw en veeteelt op de flanken van de Veluwe, kleine kavels, moderne boerderijen, her en der een molen en een kasteel of landgoed.
Op de agenda van vandaag stond ook dat deze rit een poging zou zijn het aantal jaarkilometers boven de 1000 te tillen. Daarvoor zouden vandaag 78 kilometers nodig zijn.

Lidl en andere voorbereidingen
Eergisteren naar Lidl gegaan. Fietskleding in de aanbieding, gefabriceerd door het Duitse Crivit Sports. Een “Bike Ian” onderhemd gekocht dat verschillende lagen bevat, wat goed moet zijn voor het afvoeren van transpiratievocht. Met een temperatuur van 10,9 graden bij de start zou dit hemd zich vandaag goed moeten bewijzen.
De banden van de Gazelle op de juiste spanning gepompt: 6,5 Bar. Zachte race-achtige banden rijden niet zo lekker.
Een vlugge blik op Google Maps om een idee te krijgen hoe naar De Glind te rijden; het was alweer enige tijd geleden dat ik in deze omgeving had gedwarreld. Appelsien in de bidon en vertrokken. Niet al te veel cash geld op zak, maar met alle pinmogelijkheden van tegenwoordig is dat niet zo nodig.

Utrereg m’n stadsie
Een tocht door het opgebroken centrum van Utrecht was vandaag, vanwege het rijden richting Amersfoort, onvermijdelijk. Tussen de Leidseveer-fietstunnel en de kruising Vredenburg / Jacobsstraat ligt alles overhoop. Voorzichtig laveren, is de boodschap.
Ook op een stille zondagmorgen is het noodzakelijk bij de kruising van de Lange Viestraat met de Oudegracht en die van de Potterstraat met de Voorstraat en de Neude goed op te letten. Al deze kruisingen zijn onoverzichtelijk; van alle kanten kan fiets- en autoverkeer komen.
De doortocht door het centrum van Utrecht verliep tamelijk vlot. Na een kilometer of tien fietste ik frank en vrij over het brede fietspad langs de N237.

Leusden, Dodeweg: Russisch Ereveld

Leusden, Dodeweg: Russisch Ereveld

Russisch Ereveld
Voorbij Soesterberg sloeg ik rechtsaf, de Richelleweg in en na een paar minuten linksaf, het Zeisterspoor op. Deze deinende weg langs militair terrein is bij veel sportieve fietsers in trek. Groepjes racefietsers reden me tegemoet of haalden me in.
Na een klein stukje N227 rechtsaf, de Dodeweg op. Tegenover het Russisch Ereveld staat een paneel met informatie over wat in de Tweede Wereldoorlog hier met Russische krijgsgevangenen gebeurde. Geen frisse aangelegenheid! Vanuit de nabijgelegen Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) loopt een wandelroute naar het voormalig kamp Amersfoort. Het paneel op bijgaande foto is één van de zes panelen met informatie over wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Stoutenburg: boerderij

Stoutenburg: boerderij

Stoutenburg
Aan de rand van Leusden met de gedachte gespeeld naar Zwolle te fietsen, 72 kilometer verderop. Dan zou de jaarteller op 1000 kilometer komen. De consequentie zou zijn in Zwolle op de trein te moeten stappen en in het donker vanaf Utrecht CS naar huis te moeten fietsen. Liever niet, en ook niet voortdurend langs de A1 naar Zwolle te rijden. Het oorspronkelijk plan om naar De Glind te gaan dus doorgezet.
In Stoutenburg het kasteel opgezocht dat in bosrijk gebied is verscholen. Ik had gehoopt een fraai middeleeuws bouwwerk te zien. Het bleek echter een 19e eeuws herenhuis te zijn dat in 1948 door de Franciscanen werd gekocht en als noviciaat ging fungeren. Tegenwoordig wordt het bewoond en gebruikt door het Franciscaans Milieuproject en is het ook een conferentieoord. Het oorspronkelijke kasteel dateerde uit 1252 en was een ronde burcht.
Ik kon geen goede invalshoek vinden voor het maken van een foto van het “kasteel”. Geen nood; aan de overzijde stond een prachtige boerderij, gebouwd in een stijl die zo vaak voorkomt in deze omgeving: bruine baksteen en roodbruin wolfsdak. Op het erf stonden bloeiende bomen.

Beekje bij buurtschap Kallenbroek

Beekje bij buurtschap Kallenbroek

De Kallenbroeker molen
Door Hoevelaken gereden, dat inmiddels een station heeft. Ik zag een blauwe lightrail-trein van de Valleilijn langs het perron.
Terschuur naderend, zag ik aan de overkant van de A1 de wieken van “Den Olden Florus”, een van de oudste standerdmolens in ons land, zo niet de oudste. Hij wordt ook wel de “Kallenbroeker molen” genoemd, een naam, ontleend aan het vroegere buurtschap.
Het plan was om de molen met een bezoek te vereren en vervolgens via Achterveld naar De Glind te fietsen. Dat pakte anders uit. Eenmaal de A1 en de spoorbaan over, op een driesprong gekomen. Door de vele hoge bomen viel van de molen niets te zien. Langs de weg die van links kwam, stond het bordje “Kallenbroekerweg”. Dat kon niet missen. Linksaf geslagen. Helaas, geen molen. Wel het vroegere buurtschap en een aardig beekje, zoals er hier zoveel zijn, in een bosrijk gebied dat wordt beheerd door de Stichting Het Geldersch Landschap. De boerderijen die deze stichting beheert, hebben groene luiken met een gele ruit met een rode bloem.

Barneveld: Oude Kerk (v/h Grote of Odulphuskerk)

Barneveld: Oude Kerk (v/h Grote of Odulphuskerk)

Burgers in Barneveld
Geen knooppuntinformatieborden, geen ANWB-wegwijzers. De vraag was waar de Kallenbroekerweg naartoe zou leiden. Na enkele kilometers over deze door bos en landbouwgebied slingerende weg kwam ik tot mijn verrassing in Barneveld. Zo’n 50 kilometer gereden en het was twee uur in de middag. Tijd voor de lunch.
Het centrum opgezocht, met de markante Oude Kerk waarvoor een beeld staat van Jan van Schaffelaar, aanvoerder van de Kabeljauwen. In 1482, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, sprong hij van de kerktoren naar beneden in een poging het leven te redden van zijn medestrijders die zich in de kerk hadden verschanst.
In het centrum van Barneveld zijn tal van eetgelegenheden, al of niet met terrasjes. In het toeristenseizoen zijn ze ongetwijfeld geopend. Vandaag was er van een toeristenseizoen geen sprake. Alles was dicht. Eén en al (zondags-)rust. Er zat niets anders op dan terug te rijden en knooppunt 44 op te zoeken richting De Glind, in de hoop onderweg een tankstation met winkel tegen te komen.
Links van de weg stond bij een huis een bord met het opschrift “Burgers van Barneveld… wij zijn open!” In eerste instantie dacht ik dat dit het kantoor was van een van de plaatselijke politieke partijen – de gemeenteraadsverkiezingen naderen immers en de campagnes van landelijke en plaatselijke partijen draaien op volle toeren. Een nadere blik wees uit dat het geen partijkantoor was maar een restaurant waar onder andere hamburgers op de menukaart staan. Vandaar de naam. De eigenares, die net naar buiten kwam lopen, vertelde op mijn vraag naar het menu dat er ook broodjes geserveerd werden. Pinbetaling? Nee, dat kon nog niet, daar werd nog aan gewerkt. Zodat ik ging tellen hoeveel cash geld ik bij me had. 8 Euro. Dat moest voldoende zijn voor de lunch, die zou bestaan uit drie warme broodjes met kaas, ham en garnituur en als drinken vers gezette koffie. Als ik had gewild, had ik koffie bijgeschonken kunnen krijgen, maar met mijn inwendige weet je het nooit.
Met het oog op de capaciteit van de accu, mijn smartphone tijdens de lunch op de oplader aangesloten om ervan verzekerd te zijn dat de rit volledig geregistreerd zou worden. Woordjes gelegd op Wordfeud-velden en mijn opponent via de chat gegroet en geinfo’d over het wel en wee van de catering vandaag in Barneveld. “Gelukkig was er eentje open”, was het commentaar.
“6 Euro” zei de eigenares bij het afrekenen. “Is dat niet te weinig? Ik kom op 8 Euro uit!” vroeg ik. “Nee, de koffie is van het huis” antwoordde ze. Erg sympathiek.
Uit de luidsprekers klonk muziek van groepen en musici uit de jaren ’60 en ’70 waaronder Cliff Richard en The Beach Boys, van wie ook het recente That’s why God made the radio werd afgespeeld. Gedurende de rest van de rit bleef dit lied als een mantra in mijn hoofd rondzingen, waardoor ik ondanks de tegenwind goed tempo kon blijven houden.

De Glind
Bij vertrek uit Barneveld begon het op te klaren. Het tweede deel van de rit voltrok zich onder frisse, zonnige voorjaarsomstandigheden. De wind was tegen maar qua landschap was het een en al feest. Goudgroen gras en zwarte bomen in fel contrast met de strakblauwe hemel.
Langs de Walderveense molen gefietst, die van een nieuwe balie was voorzien. Door naar De Glind, terwijl het landschap door de houtwallen diepte had en er tijdens het rijden een soort schuifpaneel-effect was bij het zijwaarts kijken.
Het was stil in De Glind, ook wel “Jeugddorp De Glind” genaamd, een dorp waar vroeger kinderen werden ondergebracht die uit huis waren geplaatst. Tegenwoordig zijn er een aantal jeugdzorginstellingen in gevestigd. De wegen en weggetjes in het gebied rond De Glind zijn kort en liggen in het vierkant. Je kan er eindeloos fietsen. Maar vandaag was er teveel zon om mooie foto’s te kunnen maken.

Hel en keuken
De middag vorderde en het was zaak voor donker thuis te zijn. Aangekoerst op Scherpenzeel. Vanuit Scherpenzeel naar Maarn leek me een leuk trace naar huis. Over de Slappendel en de Ringelpoel gefietst, het domein van RTC De Domstad in mijn eerste fietsperiode.
In Maarn de N227 overgestoken en de “Maarnse Berg” opgezocht, ook wel het “Zandgat” genoemd en door mijn fietsmaat en mij de “Hel van Driebergen”. Een pittig klimmetje over een paar honderd meter met op het hoogste niveau veel vals plat. Stapvoets afgedaald omdat voor mij een groot formaat kuitenbijter liep die zich weleens zou kunnen ergeren aan de voor mij onhoorbare piep in de Gazelle.
Bij het huis van mijn fietsmaat de 100e dagkilometer bereikt. De opnieuw betegelde keuken bewonderd: een fraai kleurenspel. Na een flink glas sodawater huiswaarts. Bij thuiskomst bedroeg de dagafstand 110 kilometer; de jaarteller stond op 1032 kilometer. Alle reden tot tevredenheid.

De Meern, 16 maart 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/121241422
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje "Glimp van De Glind"

Routekaartje “Een glimp van De Glind”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een glimp van “De Glind”

 1. Janny Bergh zegt:

  Hoi Theo
  Een prachtig verhaal bij de fietsroute. Ik wou dat ik dat kon.
  Dit is echt genieten
  Vr Gr Janny

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s