Lentetochtje (De Meern – Maarssen – Westbroek – Hollandsche Rading – De Meern, 51 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Máximapark – Vleuten – Haarzuilens – Maarssenbroek – Maarssen – Maarsseveen – Molenpolder – Westbroek – Achttienhoven – Achterwetering – Egelshoek – Hollandsche Rading – Maartensdijk – Groenekan – Utrecht – De Meern
Solo. 51,63 km in 2:43:33; AvS: 18,94 km/u.
Zonnig. 10,6 – 13,9o. WZW kracht 3 – W kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Castellumlaan, De Meern: Japanse Sierkersbomen in bloei

Castellumlaan, De Meern: bloeiende Japanse sierkersbomen

Om een uur of half elf vertrokken onder een strakblauwe hemel voor een dwarreltochtje dat niet al te lang kon zijn vanwege afspraken in de middag.
Fietsend richting het Máximapark, kwam ik langs een groep Japanse sierkersbomen langs de Castellumlaan die in volle bloei stonden. Langzamerhand wordt aan het eind van deze laan op de top van de heuvel  de aanleg voltooid van de zandwallen van een replica van het Romeinse fort dat hier in oude tijden bij de Limes heeft gestaan, de grens van het Romeinse Rijk. Decennia lang heeft men met de naam “Castellumlaan” het bestaan van dit fort in ere gehouden. “Castellum” is het Latijnse woord voor “legerkamp”.
Aan de rand van Haarzuilens rechtsaf, het lange fietspad tegenover de Joostenlaan op. Ik speelde met de gedachte een rondje om Utrecht-stad te fietsen. Eenmaal in Maarssen, besloot ik Utrecht te laten voor wat het is en richting Maarsseveen te rijden, langs de Bethunepolder die in moerasgebied moet veranderen. De werkzaamheden hiertoe zijn in volle gang maar de vorderingen ervan zijn niet goed te zien.
Via de Nedereindsevaart langs de petgaten, in het verleden ontstaan door veenwinning, naar Westbroek. Een bonte reeks boerderijen, oud dan wel eigentijds, langs de dr. Welfferweg die door het buurtschap Achttienhoven voert, dat met een kombord wordt aangeduid. Het opvolgende buurtschap Achterwetering wordt niet met een kombord aangeduid. Een straatnaambord verwijst ernaar.
Aan het eind van de Achterwetering de Korssesteeg opgezocht. Een en al rust en een goudgroene polder. Op een enkele grauwe gans na geen vogelactiviteit. Aan de horizon was de kerktoren van Nieuw Loosdrecht zichtbaar. Her en der borden van Landschap Noorderpark, soms bij picknickplaatsen, met informatie over de ontstaansgeschiedenis van het land.
Bij Perron Peet, een cafetaria bij de spoorwegovergang in Hollandsche Rading, broodjes gegeten en cola gedronken. Af en toe daverde een trein voorbij. In deze cafetaria worden boeken verkocht die de geschiedenis van Maartensdijk, Hollandsche Rading en De Bilt als onderwerp hebben.
Voldaan en wel huiswaarts, genietend van onder andere de bossen en meertjes in de omgeving van Groenekan. De wieken van molen Geesina aan de Ruigenhoeksedijk even buiten Groenekan stonden in rouwstand.

De Meern, 9 april 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/128399855
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje "Kwestie van de weg weten"

Routekaartje “Lentetochtje”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s