Uitsmijter in Oudewater (De Meern – Oudewater – Polsbroekerdam – Blokland – De Meern, 43 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – Woerden – Cattenbroek – Linschoten – Lange Linschoten – Snelrewaard – Oudewater – Polsbroekerdam – Benschop – Blokland – Knollemanshoek – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 43,48 km in 2:08:21; AvS: 20,32 km/u.
Toenemend bewolkt. 13,8 – 14,3o. ONO kracht 2 – NNO kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Geschikte fietskleding
Rond het middaguur vertrokken voor een rondje over Oudewater. De zon scheen volop maar de wind was tamelijk fris en de temperatuur niet al te hoog. Normaal voor de tijd van het jaar, had de weerman gezegd; we waren de afgelopen dagen verwend met zomerse temperaturen. Voor de zekerheid de lange fietsbroek uit de kast gehaald, het nieuwe Duitse onderhemd aangetrokken, daaroverheen een ondershirt met lange mouwen, daaroverheen het Pearl Izumi wielrenshirt en daaroverheen weer het Pearl Izumi jack. De frisheid zou mij geen parten spelen!
In het begin van de rit scheen de zon volop. De warmte deed zich goed voelen. Het had vast een laagje minder gekund maar je weet maar nooit of en zo ja hoe sterk het af gaat koelen. Dan maar transpireren. Gaat het luie zweet er ook uit.
Naarmate de middag vorderde, waren de tegemoetkomende fietsers schaarser gekleed. Shirts met korte mouwen en/of korte racebroek. Vast en zeker waren zij net vertrokken.

Lentekoorts = hooikoorts
Vandaag koos ik ervoor om via Cattenbroek en de Lange Linschoten naar Oudewater te rijden in plaats van via Montfoort en daarvoorbij over de Waardsedijk langs de Hollandsche IJssel.
Aan de Lange Linschoten staan veel mooie, goed onderhouden boerderijen die de moeite van het bekijken waard zijn. Een aantal ervan zijn gebouwd met ijsselsteentjes. Veel boerderijen hebben authentieke sierdaklijsten en engelenramen. Bij een enkele boerderij staat langs de sloot nog een boenhok. Halverwege de Lange Linschoten ligt een zwanenboot, die een kampeerboerderij markeert.
Een aantal boeren hadden hun runderen buiten in de wei lopen. In de Heeswijkse polder daarentegen bivakkeerden de runderen in de megastallen. Misschien waren de weilanden nog te drassig. Vogelactiviteit was er vrijwel niet. Eén keer hoorde ik het gezang van een grutto die in de lucht af- en aanvloog. Af en toe zag ik meerkoeten met takjes in hun snavel, op weg naar hun nest.
Door het mooie weer van de afgelopen dagen heeft de bloei gestaag doorgezet. Waar je ook keek, was het geel. Waren het een paar weken geleden de magnolia’s die langs de weg de boventoon voerden, nu waren het de paardenbloemen en het koolzaad in en langs de bermen en slootkanten. De schermbloemen, die voor mij de voorbode zijn van een naderende graspollenexplosie, lieten zich ook niet onbetuigd. De laatste jaren ben ik daar dankzij het in mijn geval effectieve antihistaminicum Fexofenadine ® (1 keer per dag 180 mg) en Budesonide 50 µg ® neusspray (1 keer per dag spray in ieder neusgat) goed tegen bestand (gebruik van medio maart tot eind juni).

Oudewater: de Markt

Oudewater: de Markt

Een vorstelijke lunch
In Oudewater eetcafé Lumière opgezocht, waar ik tijdens eerdere fietstochten goed op rust ben gekomen en heerlijk gegeten heb. Het terras op de Markt was op een enkel tafeltje na afgeladen vol, alsof het toeristenseizoen in volle omvang was losgebarsten. Een Heineken-vrachtwagen had wegens een onhandig geparkeerde motor de grootste moeite de bocht vóór het terras te nemen. Na enig getoeter en handgebaren werd dit opgelost.
Voor de verandering bestelde ik een uitsmijter ham/kaas in plaats van een boerenomelet. Het bleek een trio-uitsmijter te zijn, met uitgebreide garnering: rauwkost, aardappelsalade en schijfjes sinaasappel en meloen. Een voedzame maaltijd, misschien iets té voedzaam. Op de terugweg, in de tegenwind, begon de uitsmijter zich als een opbreker te gedragen. Tot grote problemen leidde dit niet, maar ik was blij dat er thuis wat frisdrank was om de inwendige tot bedaren te brengen.
Bij het afrekenen bleek dat op last van mijn tafelnummer niet alleen mijn bestellingen waren geboekt, maar ook die van een fietsgezelschap dat even verderop zat. Gelukkig kon dat in de database zonder moeite worden gecorrigeerd.

Oudewater: Amerikaanse bus (1959) fa. P. Verbeek

Oudewater: Amerikaanse bus (1959) fa. P. Verbeek

Oudewater: doorkijkje ri. St. Franciscuskerk

Oudewater: doorkijkje ri. St. Franciscuskerk

Bussen en schimmels
Tijdens de lunch had ik bedacht terug te rijden over Polsbroekerdam. Na afgerekend te hebben, door het centrum van Oudewater gereden. Plotseling werd de weg versperd door een merkwaardige, gerestaureerde autobus. Op de wand stond de naam P.Verbeek. Dit bedrijf, gevestigd in Wijk en Aalburg, is gespecialiseerd in trouwvervoer en ander exclusief vervoer, onder andere voor bedrijfsuitjes. De bus die ik zag was een in 1959 gebouwde Amerikaanse Bedford-bus. Er stond ook nog een kleinere Bedford-bus. Beide bussen waren leeg en reden richting de St. Franciscuskerk, daterend uit de 19e eeuw, die een markante, slanke toren heeft die deel uitmaakt van het stadsbeeld van Oudewater. Na de bussen uitgebreid bewonderd te hebben was het zowaar mogelijk via een leuk doorkijkje de kerktoren op de gevoelige plaat vast te leggen.
Aan de rand van Oudewater, langs de Utrechtse Straatweg, is een Bike Totaal fietsenwinkel gevestigd. Ik ging even kijken of ze daar aluminium bidons verkopen die gemakkelijk schoon te maken zijn. De bidon die ik nu heb, van het fabricaat Kleen Kanteen, is zo smal dat schoonmaken niet altijd goed lukt en er regelmatig schimmel aan de wand en op de bodem zit. Het ontluchtingsventiel in de dop is ook niet goed schoon te maken, met schimmel als gevolg. Er waren twee bidons van BBB op voorraad en een licht beschadigd exemplaar dat met het embleem van Koga Myata was versierd. Met een flinke korting kon ik die kopen.

Heeswijkse Kade (ri. Blokland)

Heeswijkse polder (ri. Blokland)

Uit de brand
Terwijl ik afrekende, klonk een telefoonbel. “Dat is die van u, mijnheer!” zei de verkoopster, ziende dat ik om me heen keek waar het geluid van de bel vandaan kwam. Omdat de bel vijf keer over was gegaan kreeg de beller in kwestie de voicemail voorgeschoteld. Ik kreeg op het scherm meldingen ervan. Het was het ziekenhuis waar ik werk. Zou ik dan geen vrije dag hebben? vroeg ik me af. Een foutje bij het overschrijven van de dienstlijst is zo gemaakt. Ondertussen was de mobiel vastgelopen. Teveel hooi op zijn vork: Strava, Voicemail, oproep. Resetten hoorde niet tot de mogelijkheden; de Strava-registratie zou dan stoppen. Desgevraagd mocht ik de telefoon van de winkel gebruiken. Het bleek dat men voor morgen een bereikbare dienst nodig had en of ik die kon draaien. Geen probleem. “Dan zijn we uit de brand!” zei mijn teamleidster, “bedankt en tot morgenmiddag!” Mooi. Even later vroeg ik me af of ik morgen middagdienst zou hebben. Naar wat ik me herinnerde, had ik ochtenddienst. Teruggebeld en wat bleek: middagdienst. Een geluk bij een ongeluk, anders had ik morgenochtend vroeg op de stoep gestaan en onverrichterzake naar huis moeten gaan om ’s middags weer op te komen draven.
Langs de Damweg, schuin tegenover het gemaal bij Polsbroekerdam, is in het riet een zwanennest verscholen. Het zwanenpaar zwom in de omgeving, terwijl de oevers langs de wetering vol koolzaad stonden. De bewolking nam meer en meer toe. Richting Woerden zag de lucht er bedreigend uit, alsof het ieder moment kon gaan onweren. De taferelen in de Heeswijkse polder waren adembenemend mooi en vormden een prachtige afsluiting van een korte, leuke fietstocht.

De Meern, 11 april 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/129084765
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje "Uitsmijter in Oudewater"

Routekaartje “Uitsmijter in Oudewater”

 

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s