Weide- en moerasgebied rond Utrecht (74 km, waarin opgenomen: de ANWB Bosdijk skateroute [22 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – Máximapark – Vleuten – Themaat – Haarzuilens – Ockhuizen – Gieltjesdorp – Kortrijk – Oud Aa – Portengen – Kockengen – Oud Aa – Breukelen – Scheendijk – Oud Maarsseveen – Molenpolder – Utrecht – Oud Zuilen – Maarssenbroek – Vleuten – Máximapark – De Meern
Solo. 74,21 km in 3:48:57; AvS: 19,44 km/u.
Zonnig. 21,4 – 24,6o. ZO kracht 3 – ZZO kracht 4.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Skaten in het Groene HartSkateroutes in het Groene Hart
Vandaag, dinsdag 20 mei 2014, werden de verwachtingen omtrent de hoogte van de middagtemperatuur bewaarheid. In De Bilt steeg het kwik tot boven de 25 graden. De eerste zomerse dag in 2014 was daarmee een feit.
Vergeleken met eergisteren, toen ik met een oud-collega de 75 km versie van de Classico Giro Utrecht reed, was het warmer en drukkender. Het fietsen ging zwaarder. Daarbij kwam dat in de ochtend regelmatig grijze wolkenvelden overdreven waarachter de zon schuil ging. Op die momenten voelde de wind kouder aan.
Het doel van vandaag was het fietsen van de ANWB Bosdijkroute, een skateroute. Op initiatief van Cees Meijers, een skater, zijn in 2008 door de ANWB en de KNSB acht skateroutes uitgezet in het Groene Hart. De routes zijn bewegwijzerd met zeskante witte bordjes met blauwe opdruk. Ze zijn niet alleen voor skaters geschikt, maar ook voor fietsers.

Oortjespad: informatiepaneel ANWB Coperoute / Bosdijkroute

Oortjespad: informatiepaneel ANWB Coperoute / Bosdijkroute

De ANWB Bosdijk skateroute
De ANWB Bosdijk skateroute is genoemd naar het recreatiegebied Bosdijk tussen Wilnis en Breukelen, dat een oppervlakte heeft van 21 hectare. Dit gebied is geliefd bij vissers en natuurliefhebbers.
Volgens opgave heeft de ANWB Bosdijk skateroute een lengte van 20 kilometer. Vandaag kwam ik uit op 22 kilometer.
De ANWB Bosdijk skateroute opgepakt bij Oud Aa. Over de dijk langs de Grote Meije naar Portengensebrug. Daar de Grote Meije overgestoken en langs de N401 richting de driesprong met de N212.
Langs de N401 vallen de ANWB Bosdijk skateroute en de ANWB Cope skateroute samen. Op de driesprong gaat de ANWB Cope skateroute linksaf en de Bosdijkroute rechtsaf.
Na enige tijd langs de N212 te hebben gefietst, gaat de ANWB Bosdijk skateroute via de Wilnisse Zuwe onder de N212 door en komt dan uit op de Gagelweg. De Gagelweg voert langs enkele natuurgebieden, waarover verderop in dit blog meer. Op de Wilnisse Zuwe valt de ANWB Bosdijk skateroute samen met de in tegenovergestelde richting lopende Wilnis skateroute, die een lengte van 11 kilometer heeft.
Bij de driesprong met de Korenmolenweg gaat de ANWB Bosdijk skateroute rechtsaf, de Korenmolenweg op die overgaat in de Portengen. Bij de Portengense Zuwe linksaf, om uit te komen bij de Bosdijk, om ter hoogte van de Ter Aase Zuwe met een rechtsom gaande lus weer richting Ter Aa te rijden.
Voor een groot deel loopt de ANWB Bosdijk skateroute over fietspaden langs provinciale wegen (N401, N212). Begrijpelijk; de route is bedoeld voor skaters. Skaters zijn op asfalt aangewezen. Ondanks het langs provinciale wegen lopen is de ANWB Bosdijk skateroute een aantrekkelijke fietsroute. Vanaf de fietspaden langs de provinciale wegen is het uitzicht op de weilanden magnifiek.

Natuurgebied De Gagel

Legakkers van De Gagel

Gagelweg: hek met naam

Gagelweg: hek met naam

Stichting De Bovenlanden
Langs de N212 en de Gagelweg liggen enkele natuurgebieden, beheerd door Stichting De Bovenlanden. Deze stichting heeft zich de bescherming van het veenweidelandschap tot doel gesteld en wil de mensen bewust maken van de waarde van dit landschap. Aan de rand van de natuurgebieden die de stichting beheert, zijn informatiepanelen geplaatst waarop tal van wetenswaardigheden zijn vermeld.
Van de website van Stichting De Bovenlanden kan een beschrijving van een 35 km lange fietsroute worden gedownload die langs de acht natuurgebieden loopt die door de stichting worden beheerd.
De Bosdijkroute voert langs twee gebieden die door Stichting De Bovenlanden worden beheerd: een kleine enclave, het Landje van Herman genaamd, en de uitgestrekte legakkers in het Gagelgebied langs de Gagelweg. Aan weerskanten van de Gagelweg staan brede klaphekken, voorzien van de meest uiteenlopende namen. Het is mij niet duidelijk waarom deze hekken van deze namen zijn voorzien. Misschien heeft het te maken met de toegang tot het achterliggend weiland.
Bij de doorgang onder de N212 voert de ANWB Bosdijk skateroute langs het Moeraspad. Op een informatiepaneel is uitgelegd hoe de vervening er hier aan toe is gegaan en is ingegaan op het functioneren van de hedendaagse megastallen. Een ander natuurgebied is de Boterwal.
De ANWB Bosdijk skateroute vormt een prima uitvalsroute om aanliggende natuurgebieden te bezoeken of er een wandeling in te maken.

Maarsseveensevaart: ganzenfamilies

Maarsseveensevaart: ganzenfamilies

Moeder de Gans en haar kinderen
Weer terug in Oud Aa, was het tijd voor de lunch. Naar Breukelen gefietst en bij het station, dat tegenwoordig niet meer op straatniveau ligt, broodjes kaas gegeten bij snackkiosk Ed Kroket. Heerlijk uitrusten in de zon. “Of de wind niet te hard was?” vroeg de eigenaar. Wat mij betreft viel dat wel mee. Later in de middag ging ik daar anders over denken.
Voldaan en wel via het centrum van Breukelen naar Scheendijk gereden, alwaar ik rechtsaf ging om aan de rand van Utrecht de Bethunepolder te bezoeken, waarvan men een moerasgebied wil maken. De werkzaamheden vlotten nog niet erg, lijkt het.
Al dwarrelend belandde ik bij de Maarsseveensevaart, waarlangs het letterlijk en figuurlijk stikte van de grauwe ganzen. Grote families fourageerden op de oevers. Een drietal families zwom in de vaart. Van erlangs fietsen raakten ze niet verontrust, van het terug komen lopen om een foto te maken, wel.

De molens in Oud Zuilen

De molens in Oud Zuilen

Het was nog vroeg in de middag. Met het plan mijn zus in Maarssenbroek op te zoeken, vervolgde ik mijn tocht naar Oud Zuilen, waar de twee molens zich in de zon koesterden.
Langs de Maarsseveense Plassen lagen tal van recreanten lekker in het zonnetje, alsof de zomervakantie in alle hevigheid was losgebarsten.
Mijn zus was niet thuis, zodat ik koers naar huis zette met onderweg nog een stukje Máximapark, dat steeds meer de vorm van een park aanneemt waar het aangenaam toeven is voor wandelaars, fietsers en joggers. Thuis begreep ik waarom het fietsen steeds zwaarder was gevallen. Uit de weerkaart bleek dat de wind tijdens de rit flink in kracht was toegenomen. Dat hadden ze bij Ed Kroket goed in de gaten gehad!

Skateroute-combinaties
De ANWB Bosdijk skateroute, de ANWB Cope skateroute en de ANWB Linschoten skateroute kunnen op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden.

  • De ANWB Cope-Bosdijk skateroute (ca. 44 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute, die linksom loopt richting Woerden. In de laatste kilometers van deze fietsroute, bij de driesprong N401/N212, gaat u de bordjes van de ANWB Bosdijk skateroute volgen, die rechtsom loopt richting Wilnis. Eenmaal terug bij de driesprong, slaat u linksaf en fietst u langs de N212 tot u bij het recreatiegebied “Oortjespad” komt.
  • De ANWB Linschoten-Cope skateroute (ca. 43 km)
    Het NS-station van Woerden is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. Het informatiepaneel staat bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. U kunt van hieruit starten met de ANWB Linschoten skateroute, die rechtsom loopt richting Oudewater. Eenmaal terug bij het NS-station in Woerden, gaat u de bordjes van de ANWB Cope skateroute volgen, die linksom loopt richting Portengen.
  • De ANWB Cope-Linschoten-Bosdijk skateroute (ca. 65 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute. U rijdt deze route tot aan Woerden. In Woerden volgt u niet de routebordjes naar Geestdorp, maar fietst u naar het NS-station, waarvandaan u de ANWB Linschoten skateroute gaat rijden vanaf het informatiepaneel bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. Terug bij het NS-station in Woerden, pakt u de ANWB Cope skateroute weer op tot aan de driesprong N401/N212. Op die driesprong slaat u rechtsaf en volgt u de ANWB Bosdijk skateroute in zijn geheel, om uiteindelijk weer uit te komen bij het recreatiegebied “Oortjespad”.

De Meern, 20 mei 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Weide- en moerasgebied rond Utrecht” op https://www.strava.com/activities/143424210
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje: NW Utrecht en Bosdijk-skeelerroute

Routekaartje “Weide- en moerasgebied rond Utrecht”

Routekaartje ANWB Bosdijk skeelerroute

Routekaartje ANWB Bosdijk-skateroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s