Groen is mijn hart! (De Meern – Woerden – Spengen – Haarzuilens – De Meern (61 km, waarin opgenomen: de ANWB Linschoten skateroute [18,5 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – Cattenbroek – Woerden – Lange Linschoten – Snelrewaard – Oudewater – Tappersheul – Papekop – Diemerbroek – Zwarte Dijkje – Woerden – Kamerik – Kanis – Oortjespad – Teckop – Spengen – Portengensebrug – Portengen – Gieltjesdorp – Ockhuizen – Haarzuilens – Vleuten – Máximapark – De Meern
Solo. 62,41 km in 2:51:08; AvS: 21,88 km/u.
Bewolkt; vanaf Portengen spatje regen. 17,7- 20.2o. ONO kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Het was prachtig weer, gisteren. Vanwege oproepdienst niet aan fietsen toegekomen. Met behulp van een onkruidbrander het onkruid dat welig tussen de klinkers in de voortuin tierde, verwijderd. Oproepen bleven uit, ook in de avond en nacht, zodat ik vandaag een mooie fietstocht zou kunnen maken. Niet al te lang; de weermannen hadden voor ’s middags pittige (onweers-)buien in het vooruitzicht gesteld.

Station Woerden: startpunt ANWB Linschoten skateroute

Station Woerden: startpunt ANWB Linschoten skateroute

Woerden: boerderij Wulverhorst

Woerden: boerderij Wulverhorst

De ANWB Linschoten skateroute
Op 20 mei van dit jaar had ik de ANWB Bosdijk skateroute gefietst. Vandaag had ik mijn zinnen gezet op de ANWB Linschoten skateroute, die volgens opgave een lengte heeft van 18,5 km.
De ANWB Linschoten skateroute is de bewijzerde versie van de “Vierdorpenroute”, beschreven op de pagina’s 48-49 van Skaten in het Groene Hart – 42 skateroutes in Nederland (ANWB, 2005).
De ANWB Linschoten skateroute ontleent haar naam aan de Lange Linschoten waarlangs de route voert, een riviertje tussen Woerden en Oudewater. Het voormalige buurtschap aan dit riviertje draagt ook de naam Lange Linschoten.
De ANWB Linschoten skateroute is een rechtsom lopende ronde. Volgens de brochure Skaten in het Groene Hart (Noes Lautier, ANWB, 2008) heeft deze route drie startpunten: het NS-station in Woerden, de Woerdense skeelerbaan en de skeelerbaan in Oudewater. Bij al deze startpunten staat een paneel met informatie over de route en een overzichtskaart.
Vanuit De Meern was het voor mij het meest handig om bij het NS-station in Woerden op de ANWB Linschoten skateroute in te haken. Van hieruit kan ook de ANWB Cope skateroute gefietst worden, die bij de N401 aan de ANWB Bosdijk skateroute raakt. Met enig gepuzzel kunnen deze drie routes tot een bewegwijzerde fietstocht samengesmeed worden met een lengte van meer dan 100 kilometer.
Vanaf het NS-station in Woerden voert de ANWB Linschoten skateroute door buitenwijken naar de Kromwijkerdijk, vanwaaruit al snel de Lange Linschoten wordt bereikt, onder passeren van de  Wulverhorst, een mooi boerderijcomplex, met naast de boerderij de oude schuur op het erf aan de sloot het boenhok.

Noord Linschoterdijk: gelaagd asfalt

Noord Linschoterdijk: gelaagd asfalt

De gang door Woerden was lastig, vertelde een skatester, gekleed in joggingbroek en T-shirt, die ik op de Haardijk ontmoette. Het wegdek liet te wensen over: klinkers en drempels. Nu, buiten Woerden, had ze goed de gang erin en genoot ze volop van de omgeving. Ze had al vier jaar ervaring met skaten. Voor skaters ligt de staat van het wegdek anders dan voor fietsers. Fietsers malen niet om klinkers, sleuven in de weg, oneffen, gelaagd asfalt, modder of mest. Skaters hebben daar erg veel hinder van. Het wegdek van de Haardijk was een heerlijk asfalttapijt. Verderop, op de Noordlinschoterdijk, was er sprake van een bol wegdek door verzakkingen aan weerskanten van de dijk, gelaagd asfalt en een enkele keer een fikse scheur erin. Eén misslag en een skater ligt onderuit. Sportfietsers die op racefietsen met smalle banden rijden, moeten ook goed uitkijken.
In Oudewater buigt de ANWB Linschoten skateroute voor het centrum af richting Tappersheul, Papekop en gaat daarna via het Woerdense achterland terug naar Woerden. Aan het eind van Tappersheul kan linksaf worden ingehaakt op de ANWB Ruigeweide fietsroute, wat het rijden van de ANWB Linschoten skateroute een extra dimensie geeft.

Diemerbroek: meerkoetnest

Diemerbroek: meerkoetnest

Diemerbroek

Diemerbroek

Vanuit Papekop voert de ANWB Linschoten skateroute door het vroegere buurtschap Diemerbroek, dat een “Rustpunt” heeft waar je als fietser of wandelaar op adem kan komen, en verderop over het Zwarte Dijkje, dat twee ontginningsgebieden van elkaar scheidt. Even voorbij het rustpunt werd mijn aandacht getrokken door grote schapen op een weiland aan de rand van een sloten-driesprong. Genietend van het schouwspel hoorde ik een meerkoet. Midden in de sloot had een meerkoetenpaar een nest gebouwd. Ze hadden twee jongen gekregen, die op het nest zaten onder de hoede van één van de ouders. De andere meerkoet zwom heen en weer rond het nest. Op een gegeven moment kozen de jongen het ruime sop, onder luid gepiep van de meerkoet op het nest, die even later de jongen achternaging.
De terugweg vanaf het Zwarte Dijkje naar Woerden voerde langs de singel, die aan de vorm op de landkaart te zien vroeger de slotgracht was van het oude Woerden. Erg weids en indrukwekkend om hier te rijden.
Met een tevreden gevoel kwam ik weer bij het startpunt van de ANWB Linschoten skateroute. Skaters zullen het op deze route niet gemakkelijk hebben. Oneffenheden bij bruggetjes, gelaagd asfalt met sleuven, het deel dat door Woerden gaat. Maar skaters en fietsers zullen genieten van al het moois dat in deze route te zien valt.

Portengen: het Armenland van Ruwiel

Portengen: het Armenland van Ruwiel

Armenzorg in de middeleeuwen
Omdat het vroeg in de middag was, besloot ik te dwarrelen over Kamerik. Wellicht was er onderweg nog wat leuks te zien.
Ter hoogte van buurtschap Teckop linksaf, de Hollandse Kade op en genoten van de rust. Daarna over Spengen naar de Geerkade om ter hoogte van het onlangs nieuw gebouwde gemaal Dooijersluis linksaf over de Veenkade te gaan, in aanvang een goed begaanbaar fietspad met betonnen wegdek, later een smalle kade met enigszins hobbelend asfalt. Voor ik het wist, was ik voorbij een paneel gereden met informatie over de geschiedenis van het gebied hier. Omdat de lucht begon te betrekken, reed ik niet terug naar het paneel maar fietste ik door, om op het kruispunt met de Portengen rechtsaf te slaan. Pal aan het kruispunt stond in het weiland een bruin paneel waarop beschreven was hoe in dit gebied, het Armenland van Ruwiel, in vroeger tijden voor arme mensen werd gezorgd. Het deel van Portengen waardoorheen ik fietste, hoorde vroeger bij de gerechtsheerlijkheid Ruwiel. De gerechtsheer, woonachtig in kasteel Ruwiel aan de Aa, zorgde ervoor dat arme lieden die niet in een tehuis woonden, van brood werden voorzien. Dit werd bekostigd uit de opbrengsten van speciaal hiervoor afgestaan onroerend goed. De belangrijkste bron was het “Armenland van Ruwiel” waar ik me nu bevond, een gebied van ongeveer 4 hectare met aan de horizon de Spengense molen. Om het brood voor de armen te bekostigen, werd jaarlijks het gras dat hier werd gemaaid, geveild. In 1964 werd het Armenland van Ruwiel aan Staatsbosbeheer verkocht, die zich ervoor inzet het traditionele karakter van dit gebied te behouden. Aan de traditie de armlastigen die niet in een tehuis wonen, van brood te voorzien, is een nieuwe vorm gegeven, omdat armenzorg “in natura” vandaag de dag niet meer gebruikelijk is. Gedurende de vastentijd krijgen alle huishoudens in Portengen-Noord een aantal weken tegen een kleine vergoeding het traditionele armenbrood.

Code geel
De lucht begon meer en meer te betrekken. Ook stak de wind op. Voortekenen van daverende onweersbuien? Sinds gisterenavond vierde in de journaals en op meteorologische websites “code geel” hoogtij. Portengensebrug, Portengen, Haarzuilens, de beenspieren flink aangespannen.
Vanaf Portengen vielen spatjes regen, onvoldoende om het regenjack uit de stuurtas te halen. Met gezwinde spoed huiswaarts.
Een half uur na thuiskomst regende het flink met af en toe een donderklap. Van een wolkbreuk was geen sprake, van hagel en windstoten evenmin. Viel me dat even mee. In de loop van de avond werd bekend dat in Drenthe en Overijssel zware buien waren gevallen.

Skateroute-combinaties
De ANWB Bosdijk skateroute, de ANWB Cope skateroute en de ANWB Linschoten skateroute kunnen op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden.

  • De ANWB Cope-Bosdijk skateroute (ca. 44 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute, die linksom loopt richting Woerden. In de laatste kilometers van deze fietsroute, bij de driesprong N401/N212, gaat u de bordjes van de ANWB Bosdijk skateroute volgen, die rechtsom loopt richting Wilnis. Eenmaal terug bij de driesprong, slaat u linksaf en fietst u langs de N212 tot u bij het recreatiegebied “Oortjespad” komt.
  • De ANWB Linschoten-Cope skateroute (ca. 43 km)
    Het NS-station van Woerden is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. Het informatiepaneel staat bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. U kunt van hieruit starten met de ANWB Linschoten skateroute, die rechtsom loopt richting Oudewater. Eenmaal terug bij het NS-station in Woerden, gaat u de bordjes van de ANWB Cope skateroute volgen, die linksom loopt richting Portengen.
  • De ANWB Cope-Linschoten-Bosdijk skateroute (ca. 65 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute. U rijdt deze route tot aan Woerden. In Woerden volgt u niet de routebordjes naar Geestdorp, maar fietst u naar het NS-station, waarvandaan u de ANWB Linschoten skateroute gaat rijden vanaf het informatiepaneel bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. Terug bij het NS-station in Woerden, pakt u de ANWB Cope skateroute weer op tot aan de driesprong N401/N212. Op die driesprong slaat u rechtsaf en volgt u de ANWB Bosdijk skateroute in zijn geheel, om uiteindelijk weer uit te komen bij het recreatiegebied “Oortjespad”.

De Meern, 26 mei 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes

Routekaart "Groen is mijn hart"

Routekaartje “Groen is mijn hart”

Routekaartje ANWB Linschoten skateroute

Routekaartje ANWB Linschoten skateroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s