Meneer de baron is niet thuis (De Meern – Harmelen – Kamerik – De Meern, 43 km, waarin opgenomen: de ANWB Cope skateroute [24 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – De Putkop – Gieltjesdorp – Portengen – Kockengen – Oortjespad – Kanis – Kamerik – Woerden – De Putkop – Harmelen – De Meern
Solo. 43,31 km in 2:08:20; AvS: 20,25 km/u.
Wolkenvelden, afgewisseld met zon. 17,9 – 17,8o. NNW kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

In de ochtend was de wind tamelijk fris. Korte kleding of lange kleding? Ik kon niet inschatten of de verwachte middagtemperaturen bewaarheid zouden worden of niet en besloot te wachten tot een uur of twee. Dan zou de zon over haar hoogste punt heen zijn en zou duidelijk worden welke fietskleding het beste zou zijn.
Om half drie had de temperatuur van de zon het gewonnen van de frisheid van de wind. De Gazelle uit de schuur en de ANWB Cope skateroute opgezocht.

De ANWB Cope skateroute
De ANWB Cope skateroute heeft volgens opgave in de brochure Skaten in het Groene Hart (Noes Lautier, ANWB, 2008) een lengte van 24 kilometer. De route loopt linksom.
De naam “Cope” verwijst naar de polders Gerverscop en Teckop, waarlangs de route voert. In de 12e en 13e eeuw werden de overeenkomsten met betrekking tot landontginning in dit deel van Nederland copen genoemd. De kavels hadden een vaste maat: 1250 x 113 meter. Tijdens de ontginning werden afwateringssloten gegraven en kades aangelegd, in aanvang bedoeld voor waterwering, later beplant met houtwallen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de Houtkade en de Hollandse Kade (omgeving Harmelen).

Oortjespad: informatiepaneel ANWB Coperoute / Bosdijkroute

Oortjespad: informatiepaneel ANWB Coperoute / Bosdijkroute

Het recreatiegebied annex Toeristisch Overstappunt “Oortjespad” is het officiële startpunt van de ANWB Cope skateroute. Daar staat een informatiepaneel met een overzichtskaart en details van de ANWB Cope skateroute en de ANWB Bosdijk skateroute. In Woerden sluit de ANWB Cope skateroute aan op de ANWB Linschoten skateroute. Uit De Meern komend, reed ik naar Harmelen over de N198 om bij bij industrieterrein De Putkop rechtsaf te slaan, de Breudijk op. Terzijde: rechts van het viaduct, naast de oprit, staat een monument ter herdenking van de slachtoffers van de treinramp die hier vlakbij op 8 januari 1962 plaatsvond.
Tussen de Breudijk en de grens van Portengen aan de N401 is de ANWB Cope skateroute tamelijk landelijk. Hij voert langs weilanden en laagstamboomgaarden. Een aantal kilometers verder voert de route langs kasteel De Haar. De kasteelvlag was niet in top. De baron is niet thuis, schoot het door me heen, me een lied van The Ramblers herinnerend. Het lied is overigens niet toepasselijk. Kasteel De Haar en het omliggende, 55 ha grote park, is sinds 2000 eigendom van Stichting Kasteel de Haar. Het 350 ha grote landgoed Haarzuilens is eigendom van Natuurmonumenten, die al geruime tijd bezig is het landgoed opnieuw in te richten, en tal van educatieve en recreatieve voorzieningen treft, waaronder het aanleggen van wandelpaden.

Uiver en jong

Ooievaarshorst Oortjespad: uiver en jong

Ooievaars
Bij de rotonde van Portengen aan de N401 linksaf, het fietspad op. Hier loopt de ANWB Cope skateroute samen met de ANWB Bosdijk skateroute tot aan de driesprong met de N412, waar de ANWB Bosdijk skateroute naar rechts afbuigt (de startplaats bij recreatiegebied “Oortjespad” is het begin van de aanloop naar deze route) en de ANWB Cope skateroute naar links. Vlak bij de parkeerplaats van het recreatiegebied “Oortjespad” staat een ooievaarshorst, dat daar neergezet is door de vrijwilligers van het nabijgelegen ooievaarsbuitenstation “Zegveld”. Sinds enige tijd is de horst bewoond. Vandaag kon ik duidelijk één van de ouders zien met een jong.

Alternatieve route
De ANWB Cope skateroute voerde verder naar het kleine Kanis om bij Kamerik weer langs een provinciale weg te komen, richting Woerden. Gelukkig was het vandaag niet al te druk met autoverkeer. De uitzichten blijven overigens mooi: weiland, rundvee, schapen.
Vanwege een opgebroken gedeelte kon ik vóór Woerden niet linksaf naar Geestdorp, zodat ik besloot naar het station van Woerden te fietsen om vandaaruit via de aanlooproute naar De Putkop terug te keren. Om die reden had de ANWB Cope skateroute voor mij een lengte van 26 kilometer.

Qui va piano, va sano
Eenmaal terug bij De Putkop, huiswaarts over de Tiendweg, die het Vijverbos doorklieft met haar mooie, kleine meertjes, en naar het gebied rond Huis Harmelen, dat aansluit op sportpark Bijleveld. Voor mij reed een echtpaar. In het kinderzitje op de fiets van vader zat een meisje van een jaar of drie. Beide ouders werden bij mijn naderen nogal zenuwachtig, ze konden niet uitwijken om plaats voor me te maken. Heb hen toegeroepen dat dat helemaal niet nodig was, het pad was veel te bochtig en te onoverzichtelijk om in te gaan halen. Bovendien eindigde het pad bij de brede toegangsweg tot het sportveld en dan was er voor inhalen gelegenheid genoeg. Zo voltrok het laatste deel van deze tocht zich voor iedereen in heerlijke rust.

Skateroute-combinaties
De ANWB Bosdijk skateroute, de ANWB Cope skateroute en de ANWB Linschoten skateroute kunnen op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden.

  • De ANWB Cope-Bosdijk skateroute (ca. 44 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute, die linksom loopt richting Woerden. In de laatste kilometers van deze fietsroute, bij de driesprong N401/N212, gaat u de bordjes van de ANWB Bosdijk skateroute volgen, die rechtsom loopt richting Wilnis. Eenmaal terug bij de driesprong, slaat u linksaf en fietst u langs de N212 tot u bij het recreatiegebied “Oortjespad” komt.
  • De ANWB Linschoten-Cope skateroute (ca. 43 km)
    Het NS-station van Woerden is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. Het informatiepaneel staat bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. U kunt van hieruit starten met de ANWB Linschoten skateroute, die rechtsom loopt richting Oudewater. Eenmaal terug bij het NS-station in Woerden, gaat u de bordjes van de ANWB Cope skateroute volgen, die linksom loopt richting Portengen.
  • De ANWB Cope-Linschoten-Bosdijk skateroute (ca. 65 km)
    Het recreatiegebied “Oortjespad” is het meest geschikte startpunt voor deze combinatie. U kunt van hieruit starten met het fietsen van de ANWB Cope skateroute. U rijdt deze route tot aan Woerden. In Woerden volgt u niet de routebordjes naar Geestdorp, maar fietst u naar het NS-station, waarvandaan u de ANWB Linschoten skateroute gaat rijden vanaf het informatiepaneel bij het fietspad rechts van de hoofdingang van het station. Terug bij het NS-station in Woerden, pakt u de ANWB Cope skateroute weer op tot aan de driesprong N401/N212. Op die driesprong slaat u rechtsaf en volgt u de ANWB Bosdijk skateroute in zijn geheel, om uiteindelijk weer uit te komen bij het recreatiegebied “Oortjespad”.

De Meern, 1 juni 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Meneer de baron is niet thuis” op https://www.strava.com/activities/148144868
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje "Meneer de baron is niet thuis"

Routekaartje “Meneer de baron is niet thuis”

Routekaartje ANWB Cope skateroute

Routekaartje ANWB Cope skateroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s