Vijf meter onder zeeniveau (De Meern – Hazerswoude – molenviergang Rottemeren – Gouda – De Meern, 123 km, waarin opgenomen: de ANWB Hazerswoudse Polderroute [skateroute, 23 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – Breeveld – Geestdorp – Woerden – Barwoutswaarder – Nieuwerbrug – Molenbrug – Bodegraven – Oud Bodegraven – Tempel – Boskoop – De Roemer – Voorweg – Hazerswoude Dorp – Groenendijk – Hazerswoude Rijndijk – Alphen a/d Rijn – Rietveld – Voorweg – Hazerswoude Dorp – Moerkapelle- molenviergang Rottemeren – Zevenhuizen – ’t Weegje – Gouda – Stolwijkersluis – Beneden Haastrecht – Haastrecht – Boven Haastrecht – Rozendaal – Vliet – Oudewater – Willeskop – Montfoort – Heeswijk – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 123,12 km in 5:52:27; AvS: 20,96 km/u.

Wolkenvelden, in de loop van de middag zonnig. 19,2 – 26,2o. ZZW kracht 3 – WZW kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

2014-07-03 01

Harmelen: café ’t Scheepje

Op pad
Vroeg vertrokken voor een rit om in Hazerswoude Dorp in te haken op de “Hazerswoudse Polderroute”, een door de ANWB bewegwijzerde skateroute. Rechttoe-rechtaan via Bodegraven, Tempel en Boskoop.
Aan de rand van De Meern reed ik een groepje Engelse fietsers voorbij, op hybridefietsen rijdend met volle bepakking. Ze droegen een helgroen shirt. Aan de afbeelding op de achterkant te zien waren ze bezig met een trektocht door Noordwest-Europa. Ze sloegen af naar Vleuten; Rotterdam zou hun eerstvolgende halteplaats zijn en de voorlaatste, onderweg naar huis. Ik reed door naar Harmelen.
Aanstaande zaterdag speelt het Nederlands elftal in de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal tegen Costa Rica. De voetbalversieringen in de straten en aan de huizen – her en der vergeelt het oranje in de zon – zijn niet meer weg te denken. Ook café ’t Scheepje aan de rand van Harmelen bij de Molenbrug had zich in oranje gehuld. De Nederlandse leeuw, afgebeeld op een oranje vlag, wapperde in de wind. Zou de cafébaas weten dat die vlag, evenals een vlag van Amstel Bier, ondersteboven hing? En wat zou dit betekenen voor de vooruitzichten van het Nederlands elftal?
Voorbij Bodegraven over de Warmoeskade naar Tempel. Fietsend over de Wonnekade, zag ik rechts sierteelt (heggeplanten) en links laaggelegen weidegebied. Boskoop naderend, kreeg de sierteelt langzaamaan de overhand. Grote percelen stond vol bloeiende perkplantjes. Een mooie aanblik in deze tijd van het jaar.

2014-07-03 06

Informatiepaneel Hazerswoudse Polder skateroute

De ANWB Hazerswoudse Polderroute
Op de Voorweg (deze straatnaam is ook de naam van het voormalig buurtschap hier) ingehaakt op de ANWB Hazerswoudse Polderroute, een bewegwijzerde skateroute. Deze route loopt rechtsom en heeft een lengte van 23 kilometer.
De naam “Hazerswoudse Polderroute” verwijst naar de Hazerswoudse Droogmakerij, het poldergebied rondom Hazerswoude Dorp. Het officiële startpunt van de route is bij de Landvliethal, inwaarts in Hazerswoude Dorp gelegen. Op de parkeerplaats van deze sporthal staat een paneel met informatie over de route. Vlak voor het centrum van Hazerswoude gaat de route rechtsaf over het fietspad langs de N209, om ter hoogte van de Rooie Wip, een in 1639 gebouwde wipwatermolen met rood bovenhuis, linksaf te gaan, de Vierheemskinderenweg in. Daarvandaan voert de route over een landelijke weg door de Hazerswoudse Droogmakerij naar Koudekerk a/d Rijn, waar de route een aantal kilometers langs de Oude Rijn loopt. Aan de rand van Alphen a/d Rijn buigt de route af om na industriegebied onder de N11 door, uit te komen in het weide- en sierteeltgebied bij Hazerswoude Dorp.

2014-07-03 02

Hazerswoude Dorp: de Rooie Wip

Mooie wipmolen
Met zijn vele wipwatermolens en grondzeilers is het  Rijnland, waarin de Hazerswoudse Droogmakerij ligt, een eldorado voor molenliefhebbers. Vlak buiten Hazerswoude Dorp, langs de N209, voert de route langs de Rooie Wip, die vroeger de Gemenewegsemolen heette, een naam die verwijst naar de Gemenewegsepolder. De Rooie Wip is een wipwatermolen van bescheiden grootte, die in de wijde omtrek opvalt. De naam van de molen verwijst naar het rood geverfde bovenhuis. Stichting Molen de Rooie Wip is de eigenaar van de molen. Tot aan 1960 had de Rooie Wip een bemalingsfunctie. Toen in dat jaar de vaart waarin het overtollige water werd afgevoerd, werd afgedamd, kwam aan de bemalingsfunctie een einde. In 1990 werd een maalcircuit aangelegd zodat de Rooie Wip met scheprad en al in bedrijf kon zijn. Tijdens het bezoek van vandaag verrichtten medewerkers van molenmakerij Verbij uit Hoogmade onderhoudswerkzaamheden aan het scheprad; de overkluizing was geopend en alle schoepen waren gedemonteerd.
Graag had ik de Rooie Wip vanaf de Vierheemskinderenweg gefotografeerd, om op die manier de werkzaamheden van het molenmakersbedrijf te vereeuwigen. Helaas kon ik de molen niet goed in beeld krijgen, zodat ik foto’s moest maken vanaf de berm van het tweebaans fietspad naast de N209.
Toen ik klaar was met fotograferen en de camera in de tas had gedaan, kwamen vanaf de andere kant van het fietspad drie oudere heren aanrijden op jaren ’60 Batavus bromfietsen. Zo te zien waren ze met een toertochtje bezig. Twee van hen reden me met opgestoken middelvinger voorbij onder het uiten van vervelende verwensingen. Het was me een raadsel waarom ze zo ontstemd waren. Ik had geen aanstalten gemaakt om over te steken naar mijn fiets aan de andere kant van het fietspad en liep hen beslist niet voor de wielen. Misschien dachten de heren dat ik foto’s van hen had gemaakt en beviel hen dat idee niet.

2014-07-03 03

Vierheemskinderenweg: informatiepaneel Westvaart

2014-07-03 04

Zicht op de Hazerswoudse Droogmakerij vanaf de Voorweg, Hazerswoude Dorp

2014-07-03 05

Hazerswoude Dorp, Landvliethal: informatiepaneel Oostvaart

Herinnering aan de Hazerswoudse Droogmakerij
Een informatiepaneel langs de Vierheemskinderenweg, geplaatst in 2012 door de stichting Land van Wijk en Wouden ter gelegenheid van het 250 jarig bestaan van de Hazerswoudse Droogmakerij, brengt de geschiedenis van deze droogmakerij tot leven.
Met de bemaling van de Hazerswoudse Droogmakerij werd in 1762 begonnen. Hazerswoude Dorp en het nabijgelegen Benthuizen bevonden zich toen op schiereilanden midden in de 3450 ha grote watervlakte, ontstaan als gevolg van turfwinning.  Door de bemaling ontstond één van de diepste polders van Nederland, met een diepte van vijf meter onder zeeniveau.
Van 1762 tot 1913 geschiedde de bemaling met behulp van 15 molens, grondzeilers met scheprad. Aan de Westvaart stonden zeven molens, opgesteld in een serie van drie (een molendriegang) en een serie van vier (een molenviergang). Aan de Oostvaart stonden twee molenviergangen. In 1913 werd de bemaling van de Hazerswoudse Droogmakerij overgenomen door drie elektrische gemalen. De vijftien molens werden alle gesloopt. Vandaag de dag zijn de plaatsen waarop de molens langs de Westvaart stonden, gemarkeerd met meerpalen waarop metalen windvanen zijn aangebracht met daarop het nummer van de molen.
Boerenlandpaden voeren langs de plaatsen aan de Oostvaart en de Westvaart waar vroeger de molens stonden. Deze paden zijn alleen voor wandelaars toegankelijk, niet voor fietsers. Fietsend over de Vierheemskinderenweg is de diepte van de polder duidelijk zichtbaar en voelbaar, alsof je op de rand van een gigantische badkuip fietst. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het er hier uit moet hebben gezien toen er nog een grote watervlakte was. Aan de rand van Hazerswoude Dorp, op de Voorweg, valt de diepte van de polder eveneens op. Deze aanblik maakt het fietsen hier in mijn ogen spectaculair en maakt deze skateroute aantrekkelijk.
De wind vandaag was bij vlagen pittig. Skaters moeten van goede huize komen om in de open polders vaart te maken en de wind te trotseren!

Langs de Oude Rijn
Via een tunneltje onder de N11, karakteristiek voor deze omgeving, voert de route door het vroegere buurtschap Groenendijk. Links zicht op het hagelwitte restant van de in 1928 gebouwde stenen Ringvaartmolen #1. In 2006, ter gelegenheid van het Europees kampioenschap voetbal, was dit restant knal oranje geschilderd, zoals te zien is op www.molendatabase.org. Verderop maalde de Groenendijkse Gele Wip, een wipmolen met geel bovenhuis.
Er was vrijwel geen scheepvaartverkeer op de Oude Rijn. Het fietspad waarover ik reed, was goed begaanbaar. Het uitzicht over de Oude Rijn maakte het feit dat dit deel van de route door stedelijk gebied voert, meer dan goed.

Skaten in het Groene HartKluitje in het riet
Gaandeweg langs de Oude Rijn werd de bewegwijzering schaarser. Gelukkig had ik de brochure Skaten in het Groene Hart bij me waarin (kleinschalige) kaartjes zijn opgenomen van de beschreven routes, dus ook van de Hazerswoudse Polderroute. Aan de rand van Alphen a/d Rijn werd het gokken. Volgens het kaartje moest ik richting de N11 fietsen. Dat lukte. Onder de N11 door, ontbraken routebordjes. ANWB-fietswegwijzers verwezen naar Hazerswoude Dorp op nog geen 5 kilometer afstand. Dat vertrouwde ik niet. Een wandelend stelletje dat, naar zij zeiden, enigszins bekend was in deze omgeving, was zo vriendelijk mee te kijken op de kaart. Ze konden geen goed advies geven maar wisten wel dat de horecagelegenheid “Rietveld” ten oosten lag van waar we stonden. Koers gezet naar het oosten en zodoende om het sierteeltgebied rond Hazerswoude gereden in plaats van erdoorheen en langs de Rietveldse molen. Als ik niet zo door de warmte was bevangen en het kaartje beter had bekeken, had ik de route wel volledig kunnen fietsen.

2014-07-03 07

Rottemeren: molen #4

Molenviergang Rottemeren
Terug in Hazerswoude Dorp werd het tijd voor een lunch, maar niet nadat ik een foto had genomen van het informatiepaneel van de Hazerswoudse Polderroute. Na lang zoeken vond ik het aan de rand van de parkeerplaats bij de Landvliethal.
Broodjes gegeten op het zonovergoten terras van café De Egelantier, achter de Nederlands Hervormde Kerk met haar markante witte toren. Ik had wegwijzers gezien met de plaatsnaam Moerkapelle. Kijk aan, er kon koers worden gezet naar de Rottemeerse molenviergang!
Richting Moerkapelle veranderde het landschap: lange, smalle, goed geasfalteerde fietspaden langs grote korenvelden, bloeiende aardappelvelden en tuinbouwgebied met her en der grote broeikassen. Je kon de uien ruiken!
De molens van de Rottemeerse viergang waren niet in bedrijf. Aan de dijk langs de Rotte koesterde molen #4 zich in de zon, met een groot uienveld op de voorgrond.

Magnum en cola
Het werd tijd om naar huis te gaan. Ik besloot richting Zevenhuizen te fietsen en daarvandaan langs de A12 naar Gouda, om vandaaruit langs de N228 naar De Meern te fietsen. Een pittige wind van opzij, zodat ik onderin de beugel moest om de vaart erin te houden. Een vervelende bijkomstigheid was dat ik voortdurend last van een droge keel had en een toenemend dorstgevoel. Dat, samen met gepieker over een paar rimpeltjes op het werk en de temperatuur, die van 19 naar 26 graden was opgelopen, bemoeilijkte het fietsen.
Het was lang geleden dat ik het centrum van Gouda had gezien. Op zoek naar een Magnum en cola fietste ik door schitterende straten met prachtige, oude gebouwen. Gouda herbergt veel musea, fraaie kerken en natuurlijk het bekende witte stadhuis op de markt. Een automatiek was nergens te bekennen. Uiteindelijk kon ik aan de Stolwijkersluis aan de rand van Gouda op verhaal komen bij een Esso tankstation.
De combinatie Magnum-cola, normaal gesproken goed voor een flinke oppepper, sorteerde vandaag niet het effect dat ik ervan gewend was. De Gazelle bestegen en met lood in de benen langs de N228. Vanuit het westen deed de zonnewarmte mijn rug smelten, wat niet aangenaam aanvoelde. Aangenaam was wel de wind, die tot aan huis van achteren woei, zodat ik flink vaart kon maken.

De voortdurende strijd tegen het water
Ook vanaf de N228 kun je in de diepte het polderland zien, zij het niet zo spectaculair als bij Hazerswoude Dorp. Het polderland strekt zich kilometers ver uit tot aan de Lekdijk. Ik herinnerde me een bericht van een tijd geleden dat Rijkswaterstaat zich zorgen maakt over de kwaliteit van de Lekdijk. Verdere verslechtering zou toenemend overstromingsgevaar voor Oudewater en Montfoort opleveren. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen, maar de informatie over de geschiedenis van de Hazerswoudse Droogmakerij gelezen hebbende en het gebied daar aanschouwd hebbende, begreep ik vandaag waarom men zich zoveel zorgen maakt. Als de Lekdijk hier doorbreekt, zijn de gevolgen niet te overzien en kan het water opstuwen naar de N228 en houdt men het in Oudewater en Montfoort niet droog. Waar een fietstocht al niet goed voor is!

De Meern, 3 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Vijf meter onder zeeniveau” op https://www.strava.com/activities/161229603
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

2014-07-03 Routekaart

Routekaartje “Vijf meter onder zeeniveau”

2014-07-03 Routekaart skateroute

Routekaartje ANWB Hazerswoudse Polderroute (skateroute)

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s