Rondje 58! (De Meern – Blokland – Benschop – IJsselstein – Blokland – Montfoort – De Meern, 43 km, waarin opgenomen: de ANWB Lopikerwaard skateroute [17 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – Achthoven Oost – Knollemanshoek – Blokland – Benschop – IJsselstein – Achtersloot – Blokland – Montfoort – Mastwijk – Reyerscop – De Meern
Solo. 43,25 km in 2:03:54; AvS: 20,94 km/u.
Zonnige perioden. 24,9 – 27,1o. NO kracht 2 – NNW kracht 1.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

58We schrijven 10 juli 2014, mijn verjaardag, de 58e alweer. Volop zon door de sluierbewolking heen. Het was warm buiten, zompig warm door de vele regen die gisteren was gevallen. De buitenlucht voelde als een warme deken die je niet van je af kon gooien.
’s Middags was er tussen de feestelijkheden door tijd voor een korte fietstocht in het poldergebied ten zuidwesten van De Meern. Het doel was de ANWB Lopikerwaard skateroute te fietsen, een van de kortere bewegwijzerde skateroutes in deze omgeving. Vertrouwd gebied met bekende tot soms overbekende wegen en weggetjes maar het is de combinatie van wegen en weggetjes die dit soort bewegwijzerde tochten voor mij zo leuk maakt.

De Lopikerwaard bron: www.hdsr.nl

De Lopikerwaard
bron: http://www.hdsr.nl

Heeswijkse kade: gerestaureerd restant achtkant Hoekse Molen

Heeswijkse kade:
gerestaureerd restant achtkant Hoekse Molen

De Lopikerwaard
De Lopikerwaard is een polder in het westzuidwesten van de provincie Utrecht. In het verre verleden was dit gebied een onbegaanbaar moeras. In de elfde eeuw nam op initiatief van de bisschop van Utrecht, die dit gebied als zijn eigendom beschouwde, de ontginning een aanvang. Hij verdeelde het gebied in blokken. Ieder blok werd opgedeeld in hoeven met de vaste afmeting van 115 x 1250 meter. De overeenkomsten die de ontginners met de bisschop sloten, werden “copen” genaamd, een begrip dat terugkeert in plaatsnamen als Hoenkoop, Nieuwkoop en Willeskop.
De Lopikerwaard wordt in het zuiden begrensd door de Lek, in het westen door de Vlist en in het noorden en oosten door de Hollandse IJssel. Ten westen van de Lopikerwaard ligt de Krimpenerwaard.
Op een overzichtskaart van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is te zien dat vandaag de dag het waterpeil van de Lopikerwaard geregeld wordt door vier gemalen, die met behulp van computertechniek op elkaar zijn afgestemd: de Koekoek (Jaarsveld), de Keulevaart (Haastrecht), de Pleyt (Willeskop) en de Hoekse Molen (Heeswijkse polder). Het gemaal De Hoekse Molen staat langs de Heeswijkse kade. Even verderop staat de in 2009 door de Utrechtse firma Jurriëns gerestaureerde achtkante onderbouw van de Hoekse molen, die tot 1884 samen met twee andere molens dit deel van de Lopikerwaard bemaalde, het waterschap Broek, Lage Biezen en Neder Oudland en in dat jaar verbouwd werd tot dieselgemaal.

2014-07-10 (4)De ANWB Lopikerwaard skateroute
De ANWB Lopikerwaard skateroute heeft een lengte van 17 kilometer en loopt linksom door het noordoostelijk deel van de Lopikerwaard. Het officiële startpunt is de skeelerbaan aan de Podiumweg in IJsselstein. Daarvandaan loopt de route over de Achtersloot, linksaf bij de Broeksdijk om uit te komen in de Heeswijkse polder bij het vroegere buurtschap Blokland. Bij de kruising van de Blokland met de N204 gaat de route linksaf, langs de N204, om vervolgens bij de kruising met het Boveneind linksaf te slaan en via het Dorp en de Boveneind Noordzijde bij IJsselstein uit te komen.
Aantrekkelijke delen van de route zijn de delen die door het poldergebied lopen en langs de Benschopper wetering. Het Dorp en de Boveneind Noordzijde zijn kort geleden van een nieuwe asfaltlaag voorzien, wat het comfort ten goede komt. Weids uitzicht is er in het poldergebied in en rond Blokland, waar nog veel te zien is van de verkaveling die hier lang geleden heeft plaatsgevonden. Aan het Dorp en de Boveneind Noordzijde onttrekt de verkaveling zich door de dicht opeenstaande boerderijen aan het oog.

Blokland: Canadese ganzenfamilies

Blokland: Canadese ganzenfamilies

Familiegevecht
Het feit dat de Lopikerwaard skateroute voor een deel langs de N204 loopt en voor een ander deel langs de boerderijen in Benschop, betekent geenszins dat er van de natuur niets te genieten valt. Zeker vanaf het fietspad langs de N204 is er uitzicht op de Heeswijkse Polder. Een kilometer of zo voorbij Blokland kan over de Noordzijdse Kade een wandeling door de polder worden gemaakt. Vandaag werd ik, fietser zijnde, getrakteerd op een mooi uitzicht op twee families Canadese ganzenfamilies in de sloot langs de Noordzijdse Kade. Toen ik de kleine camera uit mijn achterzak tevoorschijn haalde, trokken ze zich terug. Hierdoor lukte me het niet de korte schermutselingen tussen de leiders van beide families te fotograferen, die zo te zien bezig waren hun territorium af te bakenen.

Mastwijk: megastal langs de Blindeweg

Mastwijk: megastal langs de Blindeweg

Melkveehouderij anno 2014
De terugweg voerde via Montfoort, Mastwijk en de Reyerscop. Nog niet zo lang geleden is aan de rand van Mastwijk, langs de Blindeweg, een megastal gebouwd. De grote toegangsdeuren stonden open. Een mooie gelegenheid de stal van dichtbij te bekijken. De runderen in de stal onderbraken hun maaltijd toen ik het erf betrad om een foto te maken. Met deze stallen probeert men een voor de runderen ideaal klimaat te creëren: niet te warm, niet te koud (vandaag draaiden de ventilatoren om koeling te bewerkstelligen en transpiratie tegen te gaan), voer en drinken op maat en op tijd melken. De megastallen zijn ook een gevolg van de grootschaligheid in de melkveehouderij: de omvang van het weidegebied maakt het onmogelijk de runderen tijdig bijeen te drijven voor het melken, met aandoeningen van de uiers en andere ellende als gevolg. Dan maar het vee op één plaats concentreren en twee tot drie keer per jaar het omliggende weiland maaien om zo de veestapel van hooi te voorzien.
De firma Campina, producent van tal van melkproducten, heeft een andere opvatting over de manier waarop melk moet worden geproduceerd. Op de aan Campina verbonden boerderijen (Campina verkoopt haar melkproducten als zijnde “biologisch”) loopt  het melkvee van april tot oktober minstens 120 dagen buiten in de wei. Volgens Campina komt dit de kwaliteit van de door haar geproduceerde melkproducten ten goede.
De inkijk tijdens de fietstocht van vandaag in de megastal aan de Blindeweg maakte mij verschillen duidelijk tussen de manier waarop in de megastallen melkvee werd gehouden en de manier waarop dat gebeurt in de stallen à la Campina. Dat gaf mij een extra dimensie aan deze korte fietstocht.

De Meern, 10 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Rondje 58!” op https://www.strava.com/activities/164079849
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje “Rondje 58!”

 

 

Routekaartje ANWB Lopikerwaard skateroute

Routekaartje ANWB Lopikerwaard skateroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s