Een goede buur is beter dan een verre vriend (De Meern – Ameide – Groot Ammers – Ameide – Jaarsveld – De Meern, 92 km, waarin opgenomen: de ANWB Ooievaars fietsroute – Groot Ammers [37 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – De Meern Oudenrijn – Nieuwegein – Vianen – Helsdingen – Kortenhoeven – Lexmond – Meerkerk – Sluis – Ameide – Broek – Den Dool – Noordeloos – Goudriaan – Groot Ammers – Gelkenes – Nieuwpoort – Ameide – Jaarsveld – Graaf – Benschop – Blokland – Knollemanshoek – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 92,24 km in 4:28:56; AvS: 20,57 km/u.
Wolkenvelden, zonnige perioden. 20,3 – 22 – 19,9o. WNW kracht 3 – W kracht 3.

Knooppunten ANWB Ooievaars fietsroute (vertrek- en aankomstpunt: Ameide, knooppunt 64)
64 – 63 – 71 – 70 – 69 – 68 – 67 – 66 – 65 – 64
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Wegwerkzaamheden
Na de lunch vertrokken richting Ameide om vandaaruit de ANWB Ooievaars fietsroute te rijden, één van de weinige overgebleven bewegwijzerde fietsroutes. In dit deel van Zuid Holland zijn gelukkig nog veel van dit soort fietsroutes te vinden. Ze leiden langs mooie plekjes en interessante objecten die zich anders aan het oog zouden onttrekken.
De bedoeling was om over de Lekdijk naar Ameide te fietsen en daarvandaan in te haken op de ANWB Ooievaars fietsroute. Dat ging niet door. Ter hoogte van het voormalige buurtschap Kortenhoeven was met grote borden een wegomlegging aangegeven. De weg over de dijk was versperd door een verkeershek met daarnaast een verkeersregelaarster. Ik was dan ook genoodzaakt om af te dalen en over de Lexmondsestraatweg mijn rit voort te zetten.

Zouwenboezem: zicht op de Vlietmolen

Zouwenboezem: zicht op de Vlietmolen

In het centrum van Lexmond kon ik op de dijk geen werkzaamheden ontwaren. Aan twee dames gevraagd of de dijk voor fietsers toegankelijk was. “Zaterdag zag ik er eentje op een fiets net als die van u met twee lekke banden de dijk afkomen” was het antwoord. Ik nam de waarschuwing ter harte en fietste de Driemolensweg op, in de veronderstelling dat ik hemelsbreed evenwijdig aan de Lekdijk naar Ameide zou fietsen. Het geraas van het autoverkeer op de A27 die naast deze weg ligt, werd gedempt door een bomenrij en overstemd door het geluid van de wind die pal tegen was. Rechts van mij een prachtig uitzicht op de polders met aan het eind van de Driemolensweg zicht op de Vlietmolen, aan de rand van het natuurgebied Zouwenboezem, een aaneenschakeling van polders en rietlanden, met kades waarover het leuk wandelen is.
Via de dijk waaraan de Vlietmolen lag, wilde ik naar de Lekdijk fietsen. Het smalle pad waarin het fietspad uitmondde, was te oneffen om eroverheen te fietsen. Rechtsomkeert en naar Meerkerk, om via de Zouwendijk, die deel uitmaakt van de ANWB Vijfheerenlanden fietsroute, naar Ameide te fietsen, om daar in te haken op de ANWB Ooievaars fietsroute.

De ANWB Ooievaars fietsroute

De ANWB Ooievaars fietsroute

De ANWB Ooievaars fietsroute
De ANWB Ooievaars fietsroute, een rechtsom lopende fietsroute, heeft een lengte van 37 kilometer. Er is geen officieel startpunt. Vanuit Ameide, waarvandaan ik deze route startte, slingert hij over de Broekseweg naar de rand van Meerkerk, langs polders met soms statige, hoge boerderijen, hetzij gepleisterd, hetzij opgetrokken uit bruine baksteen. Kaatsend langs de A27, gaat de route weer het poldergebied in, schampend langs Den Dool naar de Botersloot, waar de boerderijen dicht langs de weg staan.
Voorbij Noordeloos gaat de route rechtsaf over de Gorissenweg richting Goudriaan via de Noordzijde. Ook hier prachtige boerderijen. Sommige zijn zo oud dat ze licht voorover hellen. Bij een aantal boerderijen is de eerste verdieping aan de voorzijde van gepotdekselde planken voorzien, hetzij geteerd, hetzij groen geverfd.

Achterland: zicht op de Achterlandse molen

Achterland: zicht op de Achterlandse molen

Na Goudriaan wordt het landschap weidser. De route voert naar het achterland van Groot Ammers naar de Molenkade, waaraan de vier molens van de molenviergang van Groot Ammers liggen. De wipwatermolens zijn dusdanig gekruid dat je onder de trap doorrijdt die naar het bovenhuis voert.
In Groot Ammers voert de route korte tijd langs de Lek, om in Gelkenes af te buigen naar het ooievaarsdorp “Het Liesvelt” waaraan de route haar naam ontleent. Daarvandaan fiets je via het achterland van Gelkenes naar het kleine vestingstadje Nieuwpoort. Aan de rand van Nieuwpoort loopt de route eromheen, via een korte, steile afdaling van de dijk, om vervolgens door het centrum van Nieuwpoort westwaarts te gaan. Deels over de Lekdijk, deels door de polders fietsend, komt Ameide weer in zicht. Dit deel van de route voert langs laagstamboomgaarden.

Polder Langerak: drie generaties bemalingstechniek

Polder Langerak: drie generaties bemalingstechniek

Achterland: rietdekkers aan het werk

Achterland: rietdekkers aan het werk

Een oud landhuis in Liesvelt (Groot Ammers)

Een oud landhuis in Liesvelt (Groot Ammers)

Een heerlijk gevoel
De ANWB Ooievaars fietsroute ademt een en al rust, met uitzondering van het deel langs de drukke N216 tussen Goudriaan en de Achterlandseweg. De boerderijen, polders en weilanden stralen een aloude sfeer uit, alsof paard en wagen ieder moment langs kunnen komen. Door de soms dichte bebouwing langs de weggetjes wordt de omgeving klein en intiem. Op de erven is het stil.
Sommige boerderijen hebben een horecafunctie zoals een theetuin. Andere hebben een toeristische functie: kampeerboerderij of Bed & Breakfast. Her en der is ook gelegenheid voor waterrecreatie. Landschapsorganisaties hebben wandel- en fietsroutes uitgezet. Voor elk wat wils.
Molenliefhebbers komen in dit gebied meer dan voldoende aan hun trekken en niet alleen bij de molenviergang in Groot Ammers. Langs de N216 staat de Westermolen, die in vroeger tijden de polder Langerak bemaalde. Naast deze molen staat een electrisch gemaal, dat tegenwoordig de polder bemaalt, en een dieselgemaal uit de jaren ’20 met aan de buitenkant het scheprad dat vroeger toebehoorde aan de in de jaren ’20 afgebroken Oostermolen. In tijden van wateroverlast kunnen het dieselgemaal en de Westermolen het electrische gemaal ondersteunen bij het uitmalen van overtollig water.
Vlakbij het ooievaarsdorp staat een oud, statig landhuis dat zo te zien gebruikt wordt voor zakelijke bijeenkomsten.

Naamloos-1Een goede buur…
Het ooievaarsdorp was uitgestorven. Geen ooievaar te bekennen, noch boven het terrein van het dorp, noch in de directe omgeving.
Via het voetveer Ameide – Lopik en daarna over de grotere doorgaande wegen naar huis gegaan. Bij het BP tankstation in de buurt van het industrieterrein “De Copen” een halve liter cola gekocht. “We hebben een aanbieding” zei verkoper; “tweede fles voor de helft van de prijs”. Ik waagde me er niet aan, me bedenkend wat het effect van hobbelig wegdek op de cola zou zijn als ik die fles zou openen. Bovendien had ik aan de eerste fles al meer dan genoeg.
Vlak bij huis, zag ik ter hoogte van de Noord IJsseldijk in het weiland naast de N228 een eenzame uiver fourageren. Toen hij me in de gaten kreeg, maakte hij zich snel uit de voeten en was hij buiten het zicht van mijn camera. Jammer, maar toch, een goede buur is beter dan een verre vriend.

Aansluitende fietsroutes
De ANWB Ooievaars fietsroute ligt tussen twee andere bewegwijzerde fietsroutes in. In Ameide is er, zoals reeds opgemerkt, aansluiting op de ANWB Vijfheerenlanden fietsroute. In Groot Ammers is er aansluiting op de ANWB Molen fietsroute.

De Meern, 14 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje ANWB Ooievaars fietsroute

Routekaartje “ANWB Ooievaars knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s