Een mens lijdt nog het meest… (De Meern – IJsselstein – Oudewater – Montfoort – Woerden – Haarzuilens – De Meern, 63 km, waarin opgenomen: de ANWB Willeskop knooppuntroute [32 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – jachthaven Marnemoende – IJsselstein – Benschop – Polsbroekerdam – Oudewater – Snelrewaard – Montfoort – Cattenbroek – Woerden – Kamerik – Teckop – Laag Nieuwkoop – Ockhuizen – Haarzuilens – Vleuten – Máximapark – De Meern
Solo. 63,87 km in 2:56:06; AvS: 21,76 km/u.
Wisselend bewolkt. 24,1 – 26,4o. WNW kracht 2 – WNW kracht 1.

Knooppunten (vertrek- en aankomst: jachthaven Marnemoede TOP / knooppunt 79)
79 – 81 – 82 – 83 – 84 – 54 – 91 – 97 – 99 – 98 – 88 – 79
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

ANWBEen koopje
Struinend in een ramsj-boekwinkel in Hoog Catharijne, tegenover de Media Markt, viel mijn oog op deel 2 van de ANWB Klassieke fietsrondjes (ANWB, Den Haag, 2011). Hierin zijn beschrijvingen gebundeld van 50 ANWB fietsroutes die vroeger bewegwijzerd waren met de bekende zeskante bordjes.
Van meer en meer van deze routes, ook wel ANWB eendaagse fietsrondjes genoemd, ontwikkeld door de ANWB en beheerd door gemeentes, provincies, recreatieschappen en  routebureaus,  verdwijnt deze bewegwijzering. Volgens het “woord vooraf” in deel 2 van ANWB Klassieke fietsrondjes heeft dit te maken met het feit dat provincies en andere beheerders de voorkeur geven aan één soort bewegwijzering: de knooppuntbordjes. Om aan de wens van velen tegemoet te komen om de mooie ANWB eendaagse fietsrondjes te kunnen blijven rijden, heeft de ANWB een groot aantal ervan deze fietsrondjes omgezet in knooppuntroutes.
Deel 2 van de ANWB Klassieke fietsrondjes, een handzaam, fraai, geïllustreerd gidsje dat in de ramsj-boekwinkel voor slechts € 4,50 van de hand werd gedaan in plaats van € 13,50, bestrijkt geheel Nederland met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Flevoland. In de routebeschrijvingen is aandacht besteed aan wetenswaardigheden uit de geschiedenis van stad en land waardoor de route voert en aan de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Iedere beschreven route gaat vergezeld van een routekaartje en een opsomming van knooppunten waarlangs de route loopt. In het colofon van iedere route is de afstand vermeld, zijn de landschappen getypeerd waardoor de route loopt, zijn horecagelegenheden beschreven en mogelijkheden om ter plaatse fietsen te huren. Iedere route heeft een startpunt. In het colofon is de parkeergelegenheid bij dat startpunt beschreven. Uiteraard is het mogelijk om op ieder willekeurig knooppunt in te haken op de route.
Deel 1 van de ANWB Klassieke fietsrondjes, waarin 40 knooppuntversies van  bewegwijzerde eendaagse fietsrondjes zijn beschreven, is niet meer in druk.

De ANWB Willeskop knooppuntroute
De ANWB Willeskop knooppuntroute heeft een lengte van 32 kilometer. De route loopt rechtsom door IJsselstein, Benschop, Polsbroekerdam, Oudewater, Snelrewaard en Montfoort. In deel 2 van de ANWB Klassieke fietsrondjes is de ANWB Willeskop knooppuntfietsroute beschreven op de pagina’s 66 en 67.
De naam Willeskop verwijst naar een zekere Wilhelmes, die in de dertiende eeuw een stuk moerasgebied in eigendom kreeg om te ontginnen, en naar de “cope”, de daartoe gesloten overeenkomst. Tussen Polsbroekerdam en Oudewater is vanaf de tweede helft van de Damweg rechts zicht op de Willeskop.

2014-07-20 (2)

Boerderij langs de Benschopper Wetering

De ANWB Willeskop knooppuntroute voert door het oude centrum van IJsselstein, langs de lange Benschopper Wetering met haar vele boerderijen aan weerszijden, door het centrum van Oudewater en langs de Hollandse IJssel naar Montfoort. Onderweg zijn polders te zien, maisvelden en laagstamboomgaarden.
Bij het maken van de ANWB Willeskop knooppuntroute heeft men concessies moeten doen. De bewegwijzerde versie voerde vanuit Montfoort via Mastwijk / Achthoven West naar Knollemanshoek, om even verderop rechtsaf te gaan, de Heeswijkse kade (naamloos fietspad) op. Dat dit in de knooppuntversie niet zo is, komt omdat op essentiële punten op dit deel van het tracé geen knooppunten staan. In plaats daarvan loopt de ANWB Willeskop knooppuntroute vanuit Montfoort over Blokland naar IJsselstein.

Code geel
Het leek me een aardig idee deze zondagmiddag te besteden aan het rijden van de ANWB Willeskop knooppuntroute maar ik had mijn twijfels. Niet aan de route, het landschap is aantrekkelijk genoeg en de bebouwing eveneens, maar aan het weer. Het KNMI had voor heel Nederland “code geel” afgegeven: zware (onweers-)buien, gepaard gaande met hagel en windstoten. Dat loog er niet om. Gisteren was het een tropische dag en de lucht vandaag was instabiel. In de ochtend hadden boven De Meern enkele donderslagen geklonken. Omdat ’s middags op Buienradar geen wolkje te zien was, besloot ik te vertrekken met de kleine camera in de achterzak en – uit voorzorg – een regenjackje in de bidonhouder.
In Benschop begon het licht te regenen. De hemel westwaarts leek grijzer en grijzer te worden. Regenjackje aan, rechtsomkeert en terug naar de N204, waar het ophield met regenen. Kennelijk had Pluvius, mijn terugtocht ziende, zijn hand over zijn hart gestreken. Regenjackje uit, rechtsomkeert en de rit voortgezet, enkele kilometers lang piekerend over wat ik zou moeten doen als in de polder Donar de bliksem naar mij toe zou gooien. De rest van de rit voltrok zich onder tamelijk goede weersomstandigheden, zonder donder en bliksem. Een mens lijdt nog het meest door het lijden dat hij vreest. Later in de middag en avond hadden Noord-Limburg en delen van Groningen, Drenthe en Overijssel met wolkbreuken te kampen. In de Tour de France werden de deelnemers aan de 15e etappe 20 kilometer voor Nîmes door aanhoudende slagregen bijna van de weg gespoeld.
Over weersomstandigheden gesproken: de wind was zwak, uit westelijke richting, maar veelal verfrissend. Tussen Polsbroekerdam en Oudewater voelde de lucht klam en warm aan. Geen idee hoe of dat zou komen, er was geen zon. Op de schaarse momenten dat de zon door de wolken brak, deed de warmte zich voelen.

2014-07-20 (1)

Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij jachthaven Marnemoende

2014-07-20 (6)

De Benschopper Wetering

Een start met vele mogelijkheden
In deel 2 van ANWB Klassieke fietsrondjes zijn IJsselstein en Montfoort als startplaatsen van de knooppuntversie van de ANWB Willeskop knooppuntroute genoemd. Komend vanuit De Meern over de N228, is knooppunt 79 het dichtstbijzijnde startpunt, te bereiken via de knooppunten 77 en 78. Knooppunt 79 ligt pal achter jachthaven Marnemoende, dat tegenwoordig een Toeristisch Overstap Punt (TOP) is. Van hieruit kunnen drie wandeltochten worden gemaakt en twee knooppunttochten. Zaak om pen en papier mee te nemen om de knooppunten die op de overzichtskaarten zijn vermeld, op te schrijven.  De Willeskop knooppuntroute staat overigens niet op deze overzichtskaarten.
Door het oude centrum van IJsselstein met een mooi zicht op de toren van de Oude Sint Nicolaaskerk om, strak langs molen De Windotter, koers te zetten naar Benschop. Her en der lag de Benschopper Wetering vol kroos, onvermijdelijk in tijden dat het zo warm is als de afgelopen dagen. Een enkele zwaan zocht verkoeling in het water. Het was een en al rust; af en toe fietsers, vrijwel geen aut0- of motorverkeer.

2014-07-20 (8)

Beeldentuin “De Wilgengaarde”, Benschop: “De Wilgenvrouw”

Hulp nodig?
Richting Polsbroekerdam fietsend, kwam ik langs beeldentuin De Wilgengaarde. Een metershoog, imposant wilgentenen beeld van een vrouw aan de rand van de beeldentuin, die naar de hemel wijst, nodigde mij uit voor een fotostop en het verkennen van de tuin.
Ieder jaar wordt in De Wilgengaarde in juni de beeldenexpositie “Zwerven door de kunst” gehouden, zo ook dit jaar. Vandaag, 20 juli 2014, viste ik dus achter het net. In de beeldentuin stond alleen het beeld van de vrouw die naar de hemel wijst. Dit beeld, gevlochten in 2012 door Hester Pilz als opvolger van een gelijknamig beeld, gevlochten in 2009 (wilgentenen beelden gaan ongeveer vier jaar mee, waarna ze moeten worden vervangen), draagt de naam “De Wilgenvrouw” en is in mei 2013 in beeldentuin De Wilgengaarde geplaatst, als onderdeel van de de vijfde editie van “Zwerven door de kunst”. Marjo en René Straver, de organisatoren van de expositie, vonden het beeld dermate bij de jaarlijkse expositie in De Wilgengaarde passen, dat ze in 2013 tot aankoop ervan besloten.
Toen ik klaar was met het maken van foto’s van De Wilgenvrouw en de camera in de achterzak had opgeborgen, kwam een groepje van vier racefietsers aanrijden, twee mannen en twee vrouwen. Mij langs de weg ziende, minderden de vrouwen vaart. “Gaat het goed?” “Heeft u hulp nodig?” vroegen ze. “Nee, alles naar wens, net een fotootje gemaakt” was mijn antwoord. Gerustgesteld sloten ze weer aan bij hun fietsmaten en waren ze binnen de kortste keren uit het zicht verdwenen. Ik vervolgde de knooppuntversie van de ANWB Willeskop knooppuntroute naar Polsbroekerdam. Her en der langs de weg werden in onbemande kraampjes pruimen te koop aangeboden.

Oudewater: aalscholver

Haarzuilens: zwanenfamilie

De zon opzoeken
Oudewater binnenrijdend, zag ik langs de kant van een slootje een aalscholver, die af en toe zijn vleugels spreidde. Ik verbaasde me erover hoe klein hij was. Zou het een jonge aalscholver zijn? Voorzichtig de camera uit de achterzak gehaald en met de telelens op de meest ingezoomde stand foto’s gemaakt. Daarna ging de route langs de Hollandse IJssel via Snelrewaard naar Montfoort, waar ik ter hoogte van knooppunt 99 de route voor gezien hield en linksaf sloeg, de Cattenbroeker dijk op. Deze koerswijziging werd voor een belangrijk deel ingegeven door de zon, die zich steeds meer liet zien en voelen.
Via Woerden langs de N405 naar Kamerik, waar het tijd werd voor ijs en cola. Opgefrist en uitgerust koers gezet naar Teckop en aansluitend de Hollandse Kade richting uiteindelijk Haarzuilens. Ook hier is mooi zicht op het slagenlandschap, zoals het landschap heeft dat door cope-ontginning is ontstaan: sloten die vanaf de kade tot ver in het land lopen.
In Haarzuilens bracht een zwanenfamilie de middag in rust door. De mannetjeszwaan was bezig overtollige veren uit zijn pak te plukken.

Recreatieschap Stichtse Groenlanden: routepunten
Bij knooppunt 91 in Oudewater hangt aan een paal een routebordje van de ANWB Willeskop fietsroute, een overblijfsel uit vroeger tijden. Bovenaan het bordje zijn de plaatsnamen Lopik, Oudewater en Montfoort vermeld. Misschien waren die gemeenten vroeger de beheerder van deze fietsroute. Onderaan het bordje staat de naam Recreatieschap Stichtse Groenlanden, één van de vier organisaties die zich inzetten voor recreatie (fietsen, varen, wandelen) in de provincie Utrecht.
Het Recreatieschap Stichtse Groenlanden, actief langs onder andere de Lek en het westelijk veenweidegebied, heeft een netwerk van routepunten ontwikkeld vanwaaruit wandeltochten, fietstochten en tochten per roeiboot of kano kunnen worden gemaakt. Deze routepunten, vergelijkbaar met Toeristische Overstap Punten, zijn bereikbaar met auto (er is parkeergelegenheid) en openbaar vervoer. Het zijn er vijf in getal (Linschoten, Lopik, Montfoort, Oudewater en Polsbroekerdam), vanwaaruit in totaal vier fietsroutes, vijftien wandelroutes en vier kanoroutes kunnen worden afgelegd. Op al deze routepunten staan informatieborden met overzichtskaarten, routebeschrijvingen en informatie over onder andere de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de flora en de fauna.

Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute (53 km)

Jaarsveld - Willige Langerak: Tiendweg

Jaarsveld – Willige Langerak: Tiendweg

Met enkele aanpassingen heb ik de ANWB Willeskop knooppuntroute en de ANWB Cabauw knooppuntroute tot één fietstocht kunnen samenvoegen. De lengte van deze fietstocht, die rechtsom loopt, is ongeveer 53 kilometer. Knooppunt 84 aan de N204 bij Benschop fungeert als start- en eindpunt.
Eerst wordt de ANWB Cabauw knooppuntroute aangedaan met als variant de doorsteek over de grotendeels verharde, goed begaanbare Tiendweg, evenwijdig aan de Lekdijk, tussen Jaarsveld en Willige Langerak, richting knooppunt 10. Vanaf de Tiendweg heeft u een prachtig uitzicht op de polder van Cabauw met aan de horizon de toren van de Sint Jacobuskerk. Wie bevreesd is voor een lekke band, kan de Lekdijk West blijven volgen naar knooppunt 10. Bij knooppunt 54 begint de knooppuntversie van de ANWB Willeskop knooppuntroute die door polders en langs de Hollandse IJssel naar Oudewater en Montfoort voert om via IJsselstein weer te eindigen bij knooppunt 84 in Benschop.

Overzicht knooppunten gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute
(vertrek- en aankomstpunt: Benschop, knooppunt 84)
84 – 85 – 86 – 14 – 87 – 10 – 13 – 55 – 54 – 91 – 97 – 99 – 98 – 88 – 79 – 81 – 82 – 83 – 84
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

De Meern, 20 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

met dank aan Hester Pilz en Marjo Straver voor informatie over “De Wilgenvrouw” en beeldentuin “De Wilgengaarde”

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Een mens lijdt nog het meest…” op https://www.strava.com/activities/1684162
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu
Gedetailleerde kaart ANWB Willeskop knooppuntroute en GPS-download op route.nl

Routekaartje “Een mens lijdt nog het meest…”

Routekaartje “ANWB Willeskop knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Routekaartje “Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s