Een pronkjuweel: de ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute – (De Meern – Harmelen – Kockengen – kasteel De Haar – Vleuten – De Meern, 34 km [36 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Harmelen – Breeveld – Geestdorp – Houtdijken – Teckop – Kockengen – kasteel De Haar – Themaat – Vleuten – De Meern
Solo. 34,63 km in 1:42:12; AvS: 20,33 km/u.
Sluierbewolking. 25,0 – 23,6o. ONO kracht 3 – NO kracht 3.

Knooppunten (vertrek- en aankomstpunt: De Meern, knooppunt 76)
76 – 56 – 75 – 74 – 73 – 72 – 08 – 63 – 06 – 07 – 09 – 10 – 11 – 12 – 40 – 13 – 54 – 22 – 21 – 76
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken op dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Volgens de weerstations zou vandaag aan de periode van mooi zomerweer een einde komen. Vanaf morgen zou het een stuk wisselvalliger zijn. Ik besloot dan ook om na het werk nog een stukje te gaan fietsen.
Volgens deel 2 van ANWB Klassieke fietsrondjes loopt de knooppuntversie van de vroeger bewegwijzerde ANWB Haarzuilens fietsroute door De Meern en wel over knooppunt 76, dat bij mij om de hoek ligt. De knooppunten op een briefje geschreven en de Gazelle van stal gehaald voor een avondritje.

Kasteel "De Haar"

Kasteel “De Haar”

De ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute
De ANWB / TOP Haarzuillens knooppuntroute loopt rechtsom en loopt grotendeels door polder- en bosgebied. In deel 2 van de ANWB Klassieke fietsrondjes wordt recreatiegebied Oortjespad (knooppunt 64) als startpunt genoemd, mede vanwege de parkeergelegenheid aldaar. Van hieruit kunnen trouwens tal van wandel- en fietstochten worden gemaakt; Oortjespad is een Toeristisch Overstap Punt. Op het informatiepaneel van het recreatiegebied Oortjespad is de Haarzuilens knooppuntroute ingetekend. Hiervandaan kunnen ook de Kanis-Oukoop knooppuntroute, de Ooievaars knooppuntroute en de Vierseizoenen knooppuntroute worden gereden.
De ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute heeft een lengte van 36 kilometer. Dat de versie van vandaag op 34 kilometer uitkwam, vindt zijn oorzaak in het feit dat bij de Heldambrug over de Oude Rijn het knooppuntbordje dat naar knooppunt 75 verwijst, verdwenen was, zodat ik in het centrum van Harmelen uitkwam in plaats van bij de Dorpeldijk.
De naam van de ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute is ontleend aan het dorp Haarzuilens in de nabijheid van kasteel De Haar, ontworpen in 1892 door Pierre Cuypers. Ten behoeve van de bouw van het kasteel werd het toenmalige dorp Haarzuilens verplaatst. Kasteel De Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en herbergt een weelderig interieur en een grote kunstcollectie. Het park om het kasteel is aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Houtdijkerpad: zicht op Kamerik

Houtdijkenpad: zicht op Kamerik

Bossen en polders
Vertrekkend vanaf knooppunt 76, voert de ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute langs de Oude Rijn naar Harmelen. Bij de Heldambrug moet de Oude Rijn worden overgestoken en voert de route over de Heldamweg met aan weerszijden broeikassen, een overblijfsel uit de tijd dat ten westen van Utrecht glastuinbouw was en er van de nieuwbouw van Leidsche Rijn geen sprake was.
Tussen knooppunt 75 en knooppunt 74 voert de route langs het Vijverbos, eigendom van Stichting Het Utrechts Landschap, met mooie waterpartijen.
Na knooppunt 72 duikt de ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute de polders ten westen van Vleuten in, over in aanvang een fietspad langs de N212 en later smalle kades, waaronder de Hollandse Kade. De polders zijn tegenwoordig doorkruist met wandel – en klompenpaden. Vanaf het Houtdijkenpad is er een prachtig uitzicht richting Kamerik. Het gebied hier is een stiltegebied. Overdag zijn er veel fietsers en wandelaars die hier van de natuur en de rust komen genieten. Op deze zomeravond was er vrijwel niemand. De weilanden hadden een goudgroene glans in de zomeravond. Her en der een plukje rundvee of een kleine kudde schapen. Een boer op een rode trekker met aanhanger was bezig geplastificeerde hooibalen in te laden.

De Teckopse molen in rouw

De Teckopse molen in rouw

Een eerbetoon
Ter hoogte van buurtschap Teckop voert de ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute verder westwaarts. Rechts van de kade is goed te zien hoe in oude tijden de verkaveling en ontginning eraan toe is gegaan: evenwijdig lopende sloten met dwarsverbindingen, de kavels begrensd door dijken en kaden. Links van de kade zijn nog geriefbosjes, waarvan het hout gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het maken van manden.
In Kockengen een uitstapje gemaakt naar de Teckopse molen. De wieken van deze molen stonden in rouwstand, evenals die van de zich verderop bevindende Spengense molen. De rouwstand van de wieken kan wijzen op een overlijdensgeval in molenaarskringen. Het komt mij voor dat vandaag deze stand bedoeld was als eerbetoon aan de passagiers en bemanningsleden van de boven Oost-Oekraïne op 17 juli van dit jaar neergehaalde MH17. Daags erna waren op internet en in molenaarskringen oproepen gedaan om de molens in rouw te zetten.

Fruitbedrijf Oosterom, Vleuten

Fruitbedrijf Oosterom, Vleuten

Kersentijd
Terug rijdend naar De Meern, kwam ik langs een groot aantal fruittelers. Niet zelden is er op het erf gelegenheid om vers fruit te kopen: aardbeien, frambozen, kersen, pruimen. De verkoop gaat door tot in de avond. Soms zijn er onbemande kraampjes met zakjes pruimen. In andere gevallen is er op het erf een eetgelegenheid gecreëerd. In het geval van het fruitbedrijf van de familie Oosterom aan de rand van Vleuten had men zitjes geplaatst in de tuin aan de rand van de weg. Met vlaggen en borden wordt het voorbijkomend verkeer uitgenodigd te proeven en te kopen.

2014-07-24 05 Routebordje

Routebordje ANWB Haarzuilens fietsroute

Van oude tijden de dingen die voorbijgaan
Aan de rand van Vleuten, bij de kruising van de Thematerweg met de Schoolstraat, ontwaardde ik nog een oud, verweerd zeskant routebordje van de ANWB Haarzuilens fietsroute. De ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute gaat hier rechtsaf naar knooppunt 22. De pijl op het routebordje wijst rechtdoor, in de richting van de Smalle Themaat. In vroeger tijden voerde dit door een stukje achterland van Vleuten, over slingerende weggetjes, langs bomen en slootjes, richting de Hof ter Weydeweg. Dit stukje achterland is nu volgebouwd met huizen van uiteenlopende architectuur.
De ANWB / TOP Haarzuilens knooppuntroute voert vanuit het centrum van Vleuten, over de Alendorperweg, waar de sfeer van de vroegere tuin- en glastuinbouw nog niet geheel verdwenen is, naar de rand van De Meern en doet daar nog het fruitbedrijf Goes aan, onder de rook van Castellum Hoge Woerd, een in aanbouw zijnd archeologisch en cultureel activiteitencentrum dat volgens plan in 2015 wordt geopend. De muren zijn opgetrokken in de vorm van verdedigingsmuren met kantelen, geïnspireerd door het feit dat hier vroeger een Romeins fort heeft gestaan.

Thuis in De Meern keek ik met grote voldoening en tevredenheid terug op deze korte, mooie fietstocht.

De Meern, 24 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

2014-07-24 Routekaart

Routekaartje “ANWB / TOP  Haarzuilens knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

 

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s