Het land van Herman de Man (De Meern – Jaarsveld – Schoonhoven – Cabauw – Polsbroekerdam – De Meern, 61 km, waarin opgenomen: delen van de ANWB Cabauw knooppuntroute [29 km])

Doorkomstplaatsen (routekaartjes onderaan dit blog)
De Meern – De Meern Oudenrijn – Nieuwegein – IJsselstein – Lopikerkapel – Uitweg – Jaarsveld – Willige Langerak – Schoonhoven – Zevender – Cabauw – Polsbroekerdam – Benschop – Blokland – Knollemanshoek – Achthoven Oost – De Meern
Solo. 61,44 km in 2:49:38; AvS: 21,73 km/u.
Zonnig; van Polsbroekerdam tot De Meern lichte regen en een enkele donderklap. 24,9 – 24,2o. WNW kracht 2 – NNW kracht 2.

Knooppunten (vertrek- en aankomst: Benschop, knooppunt 84)
84 – 85 – 86 – 14 – 87 – 55 – 13 – 11 – 54 – 84
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Het wassende waterDe Lopikerwaard: het land van Herman de Man
De knooppuntversie van de ANWB Cabauw fietsroute die in dit blog besproken wordt, loopt door een deel van de Lopikerwaard, een poldergebied in het zuidwesten van de provincie Utrecht, dat begrensd wordt door de (gekanaliseerde) Hollandse IJssel, de Vlist en de Lek.
De geschiedenis van de Lopikerwaard wordt gekenmerkt door de strijd tegen het water, niet alleen tegen de hoge waterstanden van de Lek die in het verleden tot overstromingen leidden, maar ook tegen de gevolgen van dijken die tijdens oorlogen zoals die in 1672 werden doorgestoken. Wielen (buitendijkse plassen, ontstaan na een dijkdoorbraak) en dijkpalen (waarbij de manschappen van het dijkleger zich moesten verzamelen in tijden van wateroverlast) zijn de stille getuigen van het niet zelden vruchteloze verzet van de bewoners van de Lopikerwaard tegen “het wassende water”, een begrip dat de titel is van een van de bekendste streekromans van Herman de Man (Salomon Herman Hamburger, Woerden, 11 juli 1898 – Schiphol, 14 november 1946), die het overgrote deel van zijn leven in de Lopikerwaard doorbracht en in die tijd in Benschop woonde en werkte.

Boerderij aan de Cabauwse kade

De ANWB Cabauw knooppuntroute
De ANWB Cabauw knooppuntroute heeft een lengte van 29 kilometer.  De route loopt rechtsom.
De ontwerpers van de route hebben gekozen voor een contrastvol tracé. Aan de noordzijde loopt de route langs de rechte Benschopperwetering, door de lintdorpen Polsbroek, Polsbroekerdam en Benschop. Aan de zuidzijde voert de route langs de kronkelende Lopikerwetering door Cabauw en het vroegere buurtschap Zevender. Vanaf de route is er goed zicht op het eeuwenoude verkavelings- en ontginningspatroon: langgerekte kavels die zich van achter de boerderijen tot in de verte uitstrekken. De boerderijen dateren vaak van eeuwen terug. Een groot aantal ervan zijn grondig gerenoveerd, waarbij in een aantal gevallen de voorgevel het uiterlijk heeft van vroeger en de zij- en achtergevels modern zijn. Sommige boerderijen zijn van de grond af aan opnieuw gebouwd, waarbij rekening is gehouden met de bouwstijl van vroeger en de streekeigen elementen.

ANWBDe knooppuntversies van de “klassieke fietsrondjes” van de ANWB
Begin deze eeuw ontstond in Nederland, in navolging van België, waar men ermee was begonnen, een netwerk van fietsknooppunten. Dit netwerk was het zoveelste systeem van bewegwijzering voor fietsers. Wegbeheerders kregen steeds meer moeite al deze systemen te onderhouden.
Het knooppuntennetwerk werd in 2001 als standaard gekozen. Andere systemen zoals dat van de zeskante ANWB routebordjes  worden niet meer onderhouden en zullen vroeg of laat in onbruik raken en verdwijnen. Van een groot aantal van haar klassieke fietsrondjes heeft de ANWB knooppuntversies gemaakt en die in meerdere gidsen beschreven, waaronder deel 2 van de ANWB Klassieke fietsrondjes. De rondjes kunnen worden gefietst in de beschreven richting (in het geval van de ANWB Cabauw knooppuntfietsroute: rechtsom) of in tegengestelde richting (in dit geval: linksom).
De ANWB knooppuntroutes lopen van knooppunt naar knooppunt. Het voordeel hiervan is dat bij de voorbereiding van de fietstocht niet hoeft te worden opgeschreven waar links- of rechtsaf moet worden geslagen, een kruising moet worden overgestoken enz. Er kan worden volstaan met het noteren van de knooppunten. De oorspronkelijke fietsrondjes vallen echter niet altijd samen met de loop van knooppunt naar knooppunt. Een aantal knooppuntversies van ANWB fietsrondjes verschilt dan ook in meerdere of mindere mate van de bewegwijzerde versies.

Lekdijk voorbij Jaarsveld: afrit Tiendweg

Lekdijk voorbij Jaarsveld: afrit Tiendweg

Jaarsveld - Willige Langerak: Tiendweg

Jaarsveld – Willige Langerak: Tiendweg

Tiendweg: zicht op Cabauw

De bewegwijzerde versie van de ANWB Cabauw route
Bij het ontwerpen van de van de ANWB Cabauw knooppuntroute heeft men voor een min of meer rechthoekige route gekozen, met de Benschopperwetering als noordgrens en de Lopikerwetering als zuidgrens. De ANWB Cabauw knooppuntroute loopt via Bonrepas naar de rand van Vlist, om daar af te buigen naar Polsbroek. Een mooi tracé; vanaf Bonrepas is er een fraai uitzicht op de polders rond Cabauw, met aan de horizon de Middelste Molen.
In 2011 fietste ik een deel van de bewegwijzerde ANWB Cabauw route. Vandaag kon ik de toenmalige bewegwijzerde route vergelijken met de huidige knooppuntversie. Het komt mij voor dat de ANWB Cabauw knooppuntroute vrijwel volledig kan samenvallen met de vroegere bewegwijzerde versie. Die voerde vanuit Polsbroekerdam (knooppunt 54) naar Lopik (knooppunten 55 en 87) en ging vandaaraf westwaarts over de Lekdijk West. Na een paar kilometer boog de route rechtsaf van de dijk af, de grotendeels verharde Tiendweg in richting Willige Langerak. Bij de Graaf Floris IV weg kwam de route weer op de Lekdijk en ging het richting wat nu knooppunt 10 is, aan de rand van Schoonhoven. Daarna liep de route via knooppunt 13 langs smalle kades naar Cabauw. In Cabauw, tegenover de Sint Jacobuskerk, voerde de route linksaf over het smalle Kerkepad, een smal schelpenpad, om aan het einde rechtsaf te buigen naar Polsbroekerdam.
Het Kerkepad is niet voorzien van knooppunten en valt daarom in een knooppuntversie buiten de boot. In het geval van de ANWB Cabauw knooppuntroute is het Kerkepad, naar mijn mening, de enige weg die er niet in kan worden opgenomen. De rest van het tracé, en met name de Tiendweg tussen Jaarsveld en Willige Langerak, kan er wel worden opgenomen. Wat de Tiendweg voor mij aantrekkelijk maakt is bijvoorbeeld dat daarvandaan een prachtig zicht op de polders rond Cabauw is met aan de horizon de slanke toren van de Sint Jacobuskerk. Verder ademt de Tiendweg door de schaarse bebouwing en het “ruige” karakter de sfeer van vroeger tijden, misschien wel die van Herman de Man. Je proeft de polder en de bedrijvigheid van de boeren van toen.

Donderkoppen boven de Heycopper polder

Slotakkoord
Bij Schoonhoven begon de lucht te betrekken, zodat ik besloot om met flinke vaart huiswaarts te gaan. Over de smalle Cabauwse kade gefietst, onderweg nog een paar foto’s gemaakt. Voorbij de kern van Cabauw afgebogen naar Polsbroekerdam en op het kruispunt met de N204 linksaf geslagen, richting Blokland.
Het was warm en drukkend. Fietsend door de Heeswijkse polder, keek ik met enige zorg naar de grijze wolkenmassa’s die van achteren en van rechts het zicht op de zon ontnamen. Uit de verte, achter mij, klonk af en toe een donderklap. Bliksems waren niet te zien. De onweersbui dreef af in de richting van IJsselstein zodat ik, terwijl de hemel boven de Heycopper polder steeds dreigender vormen aannam, droog en wel thuiskwam in De Meern.
Later op de avond berichtte het NOS-journaal dat hoosbuien voor veel wateroverlast hadden gezorgd in Tilburg.

Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute (53 km)

2014-07-20 (2)

Boerderij aan de Benschopper Wetering

Met enkele aanpassingen heb ik de ANWB Willeskop knooppuntroute en de ANWB Cabauw knooppuntroute tot één fietstocht kunnen samenvoegen. De lengte van deze fietstocht, die rechtsom loopt, is ongeveer 53 kilometer. Knooppunt 84 aan de N204 bij Benschop fungeert als start- en eindpunt.
Eerst wordt de ANWB Cabauw knooppuntroute aangedaan met als variant de doorsteek over de grotendeels verharde, goed begaanbare Tiendweg, evenwijdig aan de Lekdijk, tussen Jaarsveld en Willige Langerak, richting knooppunt 10. Vanaf de Tiendweg heeft u een prachtig uitzicht op de polder van Cabauw met aan de horizon de toren van de Sint Jacobuskerk. Wie bevreesd is voor een lekke band, kan de Lekdijk West blijven volgen naar knooppunt 10. Bij knooppunt 54 begint de knooppuntversie van de ANWB Willeskop knooppuntroute die door polders en langs de Hollandse IJssel naar Oudewater en Montfoort voert om via IJsselstein weer te eindigen bij knooppunt 84 in Benschop.

Overzicht knooppunten gecombineerde ANWB Cabauw  / Willeskop knooppuntroute
(vertrek- en aankomstpunt: Benschop, knooppunt 84)
84 – 85 – 86 – 14 – 87 – 10 – 13 – 55 – 54 – 91 – 97 – 99 – 98 – 88 – 79 – 81 – 82 – 83 – 84
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: juli 2015. Controleer met route.nl of er wijzigingen zijn!

De Meern, 27 juli 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartjes
Gedetailleerde kaart “Het land van Herman de Man” op https://www.strava.com/activities/171669575
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu
Gedetailleerde kaarten en GPS-download ANWB Cabauw knooppuntroute en gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute op route.nl

Routekaartje “Het land van Herman de Man”

Routekaartje “ANWB Cabauw knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Routekaartje “Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s