Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute (53 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Benschop – Lopik – Jaarsveld – Willige Langerak – Schoonhoven – Zevender – Cabauw – Polsbroekerdam – Oudewater – Snelrewaard – Montfoort – IJsselstein – Benschop

Knooppunten (vertrek- en aankomst: Benschop, knooppunt 84)
84 – 85 – 86 – 14 – 87 – 10 – 13 – 55 – 54 – 91 – 97 – 99 – 98 – 88 – 81 – 82 – 83 – 84
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer met route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Op dit weblog zijn de ANWB Cabauw knooppuntroute en de ANWB Willeskop knooppuntroute beschreven, oorspronkelijk gepubliceerd in deel 2 van ANWB Klassieke fietsrondjes (Den Haag, 2011).  Op de Benedeneind Noordzijde tussen Benschop (knooppunt 84) en Polsbroekerdam (knooppunt 54) vallen deze routes samen. Dit bracht mij op het idee om met een enkele aanpassing een gecombineerde versie van deze routes te ontwerpen.
De gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute loopt rechtsom en heeft een lengte van ongeveer 53 kilometer. De route kan vanaf ieder willekeurig knooppunt worden gestart. In de route zoals die in dit blog is beschreven, fungeert knooppunt 84 bij Benschop als start- en eindpunt.
Het routekaartje onderaan dit blog is vervaardigd met behulp van route.nl. Bovenaan dit blog staat een opsomming van de te fietsen knooppunten.

Jaarsveld: Ned. Hervormde kerk

2014-07-27 (6)

De Tiendweg richting Willige Langerak

Vanaf knooppunt 84 voert de route, het tracé van de Cabauw fietsroute volgend, langs weids poldergebied naar Jaarsveld, gebouwd rond een kruising van wegen  en niet langs een wetering zoals Benschop, Cabauw en de andere lintdorpen hier in de Lopikerwaard. Via het Huis te Jaarsveld, een 18e eeuws buitenverblijf dat gebouwd is op een voormalig kasteelterrein, komt de route uit op de Lekdijk Oost. Vanaf de Lekdijk is er een mooi uitzicht op Jaarsveld, met het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente aan de voet van de dijk.
De route volgt de Lekdijk langs recreatiegebied Salmsteke, waar de polsstokvereniging Jaarsveld haar onderkomen heeft en regelmatig wedstrijden organiseert.

Tiendweg: zicht op Cabauw

Tiendweg: zicht op Cabauw

Voorbij het gemaal De Koekoek, één van de vier gemalen die het waterpeil in de Lopikerwaard regelt, gaat de route rechtsaf, de Tiendweg in richting Willige Langerak en het verderop gelegen knooppunt 10. De borden “slecht wegdek” waarschuwen voor het asfaltloze deel van deze weg dat na een kilometer opdoemt en zich voortzet tot de rand van Willige Langerak. Bij droog weer is dit asfaltloze deel goed begaanbaar. Het is ook mogelijk de Lekdijk Oost te blijven volgen tot aan knooppunt 10. De Tiendweg voert tussen de weilanden door en biedt een prachtig uitzicht op Cabauw en haar Sint Jacobuskerk, waarvan de slanke, hoge toren uit de verte goed te zien is. De staat van de weg, de ligging, het uitzicht en de stilte doen oude tijden herleven.
Vanaf knooppunt 13, aan de rand van Schoonhoven, voert de route over smalle, bochtige kades naar Cabauw. Rechts van de kades is er een mooi uitzicht over de polders. Aan weerszijden van de kade liggen mooie, vaak gerenoveerde boerderijen.

Benschop Dorp: boerderij

Bij knooppunt 55 buigt de route naar links en breekt het tracé van de Willeskop knooppuntroute aan. De route voert langs de watertoren van Polsbroek en voert daarna over de Damweg naar Oudewater. Aan weerszijden van de weg strekken de polders zich uit.
In Oudewater kaatst de route langs het centrum, waar veel horecagelegenheden zijn, naar Snelrewaard langs de Hollandse IJssel. Over de Waardsedijk belandt de route in Montfoort, om daarna langs de achterzijde van de Bloklandse polder naar IJsselstein te gaan. Met de komst van de megastallen gebeurt het niet meer zo vaak dat het melkvee hier buiten in de wei loopt, maar op gezette tijden gebeurt het wel.
Vanuit IJsselstein, waarin het oude centrum wordt aangedaan, voert de route langs de Benschopperwetering, met aan weerszijden grote boerderijen, weer naar knooppunt 84.

De Meern, 8 augustus 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-downlowd op route.nl

Routekaartje “Gecombineerde ANWB Cabauw / Willeskop knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s