Gecombineerde ANWB Nieuwe Vuursche / Eemland knooppuntroute (81 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Maartensdijk – kasteel Groeneveld – Baarn – Eemnes – Eembrugge – Eemdijk – Bunschoten-Spakenburg – Hoogland – Amersfoort – Baarn – Soestdijk – Soest – Den Dolder – Maartensdijk
Solo. 81 km in 4:12:30; AvS: 19,24 km/u.
Bewolkt. 17,6 – 21,7o. NNO kracht 1 – NO kracht 1.

Knooppunten (vertrek- en aankomst: Maartensdijk, knooppunt 97)
97 – 98 – 82 – 83 – 56 – 22 – 16 – 21 – 20 – 19 – 08 – 12 – 11 – 03 – 50 – 07 – 55 – 92 – 18 -09 – 10 – 73 – 72 – 15 – 17 – 64 – 65 – 67 – 71 – 70 – 84 – 60 – 59 – 58 – 57 – 56 – 08 – 95 – 96 – 94 – 97
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer met route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

ANWBTot voor enkele jaren waren de Nieuwe Vuursche fietsroute en de Eemland fietsroute eendaagse, door de ANWB bewegwijzerde fietsrondjes. Sinds de opkomst van de knooppunten verdwijnt de bewegwijzering van dit soort fietsrondjes langzaam maar zeker.
De ANWB heeft van een aantal van deze fietsrondjes knoopppuntversies ontwikkeld. In deel 2 van ANWB Klassieke fietsrondjes is op de pagina’s 52 en 53 de knooppuntversie van de Nieuwe Vuursche fietsroute beschreven; de knooppuntversie van de Eemland fietsroute is beschreven op de pagina’s 54 en 55. Tussen de knooppunten 22 (kasteel Groeneveld) en 64 (de Naald van Waterloo) vallen deze routes samen. Dit bracht mij op het idee een gecombineerde versie van deze routes te ontwerpen.
De gecombineerde ANWB Nieuwe Vuursche / Eemland knooppuntroute loopt rechtsom en heeft een lengte van ongeveer 81 kilometer. De route kan vanaf ieder willekeurig knooppunt worden gestart. In de route zoals die in dit blog is beschreven, fungeert knooppunt 97 bij Maartensdijk als start- en eindpunt.

Maartensdijkse Bos: grenspaal 13

Maartensdijkse Bos: grenspaal 13

Waterpartij kasteel Groeneveld

Waterpartij kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld

Knooppunten 97 – 16
(Maartensdijk – kasteel Groeneveld)
Knooppunt 97 is één van de knooppunten die deel uitmaken van de ANWB Nieuwe Vuursche knooppuntroute. Van hieruit gaat de route door het Maartensdijkse Bos, dat op de grens ligt van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Het smalle fietspad, Hollandse Sloot genaamd, grenst aan die grens. Aan de linkerzijde van het fietspad staan roestbruine grenspalen met aan de fietspadzijde het wapen van de provincie Utrecht en aan de boszijde het wapen van de provincie Noord-Holland. De palen stammen uit de achttiende eeuw, een tijd waarin beide provincies twistten over dit grensgebied. In de Middeleeuwen hadden deze twisten (toen tussen Holland en het bisdom Utrecht) nog tot grensoorlogen geleid. In Een mooie lentedag (grensgebied Noordwest-Utrecht) is beschreven dat dit soort grenspalen ook in het buurtschap Achterbos bij Vinkeveen staat. Daar worden ze “Scheydtpalen” genoemd.
Nadat de bossen  zijn doorkruist die deel uitmaken van Boswachterij De Vuursche voert de route door landgoed Groeneveld en naar het gelijknamige kasteel. Een verhard, goed onderhouden fietspad leidt naar een stroom die vanaf het kasteel westwaarts gaat. Daarna volgt een smal, deinend fietspad dat uitkomt bij Kasteel Groeneveld, dat tegenwoordig eigendom is van Staatsbosbeheer en als educatief en cultureel centrum fungeert, een “buitenplaats voor stad en land”.
Bij het binnenrijden van landgoed Groeneveld gaat de ANWB Nieuwe Vuursche knooppuntroute over in de ANWB Eemland knooppunt route.

Rand Eemnes, Anna Louwenweg: knooppunt 21

Eembrugge boerderij met hooiberg

Eembrugge: boerderij met hooiberg

Knooppunten 16 – 03
(Kasteel Groeneveld – Bunschoten-Spakenburg)
Na knooppunt 16 passeert de route de A1 om uit te komen bij de Wakkerendijk, aan de rand van Eemnes. Vanaf hier voert de route langs de grote, uitgestrekte weilanden van het Eemland. In deze tijd van het jaar is er vrijwel geen vogelactiviteit hoorbaar.
Vanaf knooppunt 21 aan de Anna Louwenweg is er door de bomen een fantastisch uitzicht over het poldergebied. Ik nam dan ook de tijd om dit in me op te nemen en er een foto van te maken.
De route doet Eemnes niet aan en ook niet de pont bij Eemdijk (knooppunt 11) die op zondag en van november tot en met februari niet vaart. In plaats daarvan voert de route door het uitgestrekte Eembrugge. Langs de weg staan markante hooibergen, waarvan het dak aan de voorzijde twee klapdeuren heeft. Ze worden, zo vertelde een gepensioneerde veehouder, ook wel “hooitassen” genoemd. Hijzelf zat voor de tot woonruimte verbouwde hooiberg te lezen in een krant terwijl zijn vrouw, in Eemnesse klederdracht, in de keuken bezig was.
Na Eemdijk voert de route langs het Eemmeer naar Bunschoten-Spakenburg. De weg loopt langs de voet van de dijk; uitzicht over het meer is er pas na Bunschoten-Spakenburg. In het centrum van Bunschoten zijn tal van eetgelegenheden. Bunschoten is samen met Amersfoort, Baarn, Eemdijk, Huizen en Soest een opstapplaats voor de Eemlijn fietsboot. De website van deze bootdienst (www.eemlijn.nl) bevat naast het vaarschema ook links naar korte, leuke fietstochten.
Op informatiepalen in het centrum is uitgelegd dat Bunschoten-Spakenburg deel heeft uitgemaakt van de Grebbelinie, een inundatielinie, daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw, die vanaf de Nederrijn bij de Grebbeberg te Rhenen langs het Valleikanaal en de Eem tot aan de Zuiderzee liep.

Routebordje ANWB Eemland fietsroute

Knooppunten 03 – 73
(Bunschoten-Spakenburg – Amersfoort)
Vanaf knooppunt 03 voert de gecombineerde ANWB Nieuwe Vuursche / Eemland knooppuntroute enkele kilometers over de dijk langs het Nijkerkernauw, om bij knooppunt 50 weer landinwaarts te gaan en langs de Laak te voeren, op de grens tussen Utrecht en Gelderland. Het landschap: weiland. Na de oversteek van de N806 is het geasfalteerde fietspad niet echt effen te noemen.
Voorbij knooppunt 92 – een nieuw knooppunt – wordt het landschap kleinschaliger en voert de route langs oude boerderijen, om uit te komen in de nieuwbouw van Amersfoort, met sporen van het vroegere dorp Hoogland.
Her en der, tot aan Soest toe, hangen er nog routebordjes van de vroegere ANWB Eemland fietsroute.

Soestdijk Naald van Waterloo

Naald van Waterloo

Knooppunten 73 – 70
(Amersfoort – Soest)
Voorbij knooppunt 73 wordt de route weer landelijk. Het bosrijke landgoed Coelhorst wordt gepasseerd, waarna de route langs de Eem door agrarisch gebied loopt tot aan Baarn toe. Stille, goed begaanbare wegen; de boerderijen langs de weg getuigen van bedrijvigheid.
In Baarn voert de route langs tal van villa’s en het statige station.
Vanaf knooppunt 64 breekt de ANWB Nieuwe Vuursche knooppuntroute weer aan. Knoopppunt 65 staat aan de voet van de Naald van Waterloo, een gedenkteken ter ere van Willem II die in 1815 bij Quatre Bras (Brussel) een aanval van de Fransen wist af te slaan en zo lang stand kon houden, dat de Engelse generaal Wellington bij Waterloo Napoleon I Bonaparte kon verslaan. Daarna voert de route langs de rand van Soest, waar ook veel agrarische bedrijvigheid is, zoals te zien is aan de boerderijen langs de Birkt.
Uiteindelijk doet de route de Kerkebuurt aan met de 14-eeuwse Oude Kerk in de Torenstraat, gebouwd aan de voet van de Soester Eng. Een informatiepaneel laat weten dat het aan de inspanningen van een van de plaatselijke ondernemers te danken is dat er hier nu sprake is van een beschermd dorpsgezicht.

Soest: achterzijde Oude Kerk

Soester Duinen: bloeiende heide

Knooppunten 70 – 97
(Soest – Maartensdijk)
Na het passeren van de Oude Kerk voert de route met een grote boog om Soest heen via het nieuwe knooppunt 68 naar de rand van Amersfoort. Daarvandaan voert de route door de Soester Duinen, met regelmatig pittige klimmetjes over goed begaanbare, betonnen fietspaden. In deze tijd van het jaar staat de heide aan de rand van de Soester Duinen prachtig in bloei.
Bij knooppunt 56 buigt de route oostwaarts naar Den Dolder, over het fietspad langs de spoorlijn Utrecht – Amersfoort. Ook hier is kort geleden een nieuw knooppunt ingevoegd, knooppunt 08. In Den Dolder buigt de route af naar het terrein van de vroegere Willem Arntsz Hoeve. Dit terrein, waarop zich onder andere wooneenheden bevinden, wordt in zijn geheel doorkruist.
Na de oversteek van de drukke N234 voert de route over een smal, rechttoe-rechtaan fietspad door de Ridderoordse Bossen om aan de rand van Maartensdiik weer bij knooppunt 97 uit te komen.

De Meern, 5 september 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje combinatie ANWB Nieuwe Vuursche / Eemland knooppuntroute

Routekaartje “Gecombineerde ANWB Nieuwe Vuursche / Eemland knooppuntroute” © http://www.openstreetmap.org/copyright

 

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s