ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute (27 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Westeinde – Driebruggen – Oukoop – Sluipwijk – Reeuwijk Brug – Oud Bodegraven – Bodegraven – Molenbrug – Zuidzijde – Weijpoort – Nieuwerbrug – Waarder – Westeinde
Solo. 27 km in 1:28:00, AvS: 18,4 km/u.
In aanvang sluierbewolking, later toenemend zonnig. 14,0 – 20,2º. ZO kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Wandel- en fietsroutes

Wandel- en fietsroutes

De ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute is een van de weinige nog bewegwijzerde ANWB klassieke fietsrondjes in de provincie Zuid-Holland. De route loopt rechtsom  en heeft een lengte van ongeveer 27 kilometer. In Waarder sluit de ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute aan op de ANWB Ruigeweide fietsroute. In Sluipwijk en Reeuwijk-Brug sluit de ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute aan op de ANWB Veenweide fietsroute. Bodegraven is de doorkomstplaats van de ANWB Cope fietsroute.
Met de naam “Reeuwijkse Plassen” wordt een groep plassen ten oosten van Reeuwijk aangeduid, met een gezamenlijke omvang van 735 hectare. Met uitzondering van de noordelijk gelegen plas Broekvelden, ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw als gevolg van zandwinning, zijn de Reeuwijkse Plassen in de achttiende eeuw ontstaan door grootschalige turfwinning ten behoeve van de Goudse bierbrouwerijen en pottenbakkerijen. Het veen werd tot ver onder het grondwaterpeil weggebaggerd. Plannen in de negentiende eeuw om de plassen in te polderen, bleven in de ijskast en in 1930 werd definitief van inpoldering afgezien. De rechthoekige begrenzingen van de Reeuwijkse Plassen zijn het restant van de verkaveling tussen de tiende en dertiende eeuw van het oorspronkelijke veengebied. De namen ’s Gravenkoop en Oukoop (koop: cope, de overeenkomst waarbij de ontginning werd toegekend) herinnert hier ook nog aan.
De Reeuwijkse Plassen worden beheerd door het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omgeving. De plassen worden gebruikt voor watersport en jacht op watervogels. Langs en tussen de Reeuwijkse Plassen zijn in de loop der jaren door diverse organisaties een aantal wandel- en fietsroutes uitgezet.

Westeinde

Driesprong Westeinde – De Groendijck

Ritverloop
Vanuit de Westeinde voert de ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute naar Driebruggen en vervolgens via het Wierickepad, een fietspad, langs de weidse Oukoper polder en over de Enkele Wiericke. Aan het einde van het Wierickepad linksaf, de Oukoopsedijk op en na 500 meter rechtsaf, de Nieuwenbroeksedijk op. Vanaf hier voert de route langs de Reeuwijkse Plassen. Vanaf een ophaalbrug halverwege de Nieuwenbroeksedijk is er een mooi uitzicht over de ’s Gravenkoop, een van de plassen.

Reeuwijkse Plassen

Reeuwijkse Plassen

Aan het einde van de Nieuwenbroeksedijk: linksaf, de Ree in, na eerst genoten te hebben van het uitzicht over diverse plassen. De Ree, een smal dijkje, voert langs een aantal vakantieverblijven.
Bij de Zoetendijk rechtsaf en daarna linksaf, de ’s Gravenbroekseweg in en door Sluipwijk, een lintdorp vanwaaruit in de 18e eeuw het winnen van turf is begonnen. Aan de linkerzijde zijn flarden van de ’s Gravenbroek plas te zien, aan de rechterzijde flarden van de Ravensberg plas.
Bij het kruispunt met de Raadhuisweg: rechtsaf, door Reeuwijk, langs de Breevaart. Na de rotonde rechtdoor en via een fietspad langs de N459 / Reeuwijksehoutwal naar het natuurgebied Reeuwijk Hout. Hier is parkeergelegenheid en een informatiecentrum. In het weekend maken veel wandelaars gebruik van dit gebied. Het begin ervan, voorbij het informatiecentrum, is een losloopgebied voor honden.

Bodegraven Knooppunt 20

Knooppunt 20 richting Bodegraven

De ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute voert korte tijd langs de Broekvelden plas, om dan linksaf te gaan. Op de driesprong bij knooppunt 20 gaat de route rechtsaf om na korte tijd via het Nespad, onder de A12 door en na passage van de N11, uit te komen op de Oude Bodegraafseweg, een slingerende, rustige weg waarlangs veel mooie boerderijen staan. Bij knooppunt 20 was een jongetje druk bezig zijn vader op te jutten om met een tak kastanjes uit de bomen bij de driesprong te laten vallen. Tot teleurstelling van het jongetje had zijn vader weinig succes.
In Bodegraven leidt de ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute naar en langs het jaagpad langs de Oude Rijn tot voorbij Nieuwerbrug. Dit jaagpad is een onverplicht, smal, niet al te egaal fietspad waaraan tuinen grenzen, vanwaaruit kinderen plotseling kunnen oversteken naar de oever van de Oude Rijn. Om die reden koos ik voor het volgen van de Zuidzijde en de Weijpoort.
In Nieuwerbrug rechtdoor, de Korte Waarder op, die overgaat in de Molendijk en in Waarder uitkomt. Aan het einde van de Kosterdijk rechtsaf, Westeinde in, om zo weer bij het punt van vertrek uit te komen.

De Meern, 28 september 2014
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/200478699
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu

Routekaartje ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute

Routekaartje ANWB Reeuwijkse Plassen fietsroute

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s