ANWB / TOP Vierseizoenen knooppuntroute (verlengde versie, ca. 44 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Breudijk – De Putkop – Gerverscop – Geestdorp – Houtdijken – Kockengen – Teckop – recreatiegebied Oortjespad – Kanis – Kamerik – Woerden – Linschoten – Cattenbroek – Montfoort – Mastwijk – Harmelen – De Putkop – Breudijk
Solo. 44 km in 2:15:02; AvS: 19,55 km/u.
Wolkenvelden. 5,6º. ZW kracht 3 – Z kracht 3.

Knooppunten (vertrek en aankomst: Breudijk, knooppunt 75)
75 – 10 – 09 – 73 – 72 – 08 – 07 – 06 – 63 – 64 – 71 – 70 – 69 – 99 – 98 – 89 – 74 – 75
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

De Vierseizoenen fietsroute was oorspronkelijk een bewegwijzerd fietsrondje van de ANWB. Met de komst van het knooppuntnetwerk en het daarmee verband houdende systeem van verwijsbordjes stelden de wegbeheerders en provincies geen prijs meer op de zeskante ANWB-fietsroutebordjes. Omdat deze vorm van bewegwijzering niet meer wordt onderhouden, zijn veel eendaagse ANWB-fietsrondjes verdwenen. Van een groot aantal ervan heeft de ANWB knooppuntversies ontwikkeld, zoals de knooppuntversie van de Vierseizoenen fietsroute.
De Vierseizoenen knooppuntroute is niet alleen een ANWB knooppuntroute maar ook een TOP-fietsroute, met recreatiegebied Oortjespad als start-en aankomstpunt. Daarvandaan kunnen ook de Haarzuilens knooppuntroute, de Kanis-Oukoop knooppuntroute en de Ooievaars knooppuntroute worden gefietst, die van origine eendaagse ANWB fietsrondjes waren, net als de Vierseizoenen knooppuntroute.
De lengte van de ANWB / TOP Vierseizoenen knooppuntroute is ongeveer 31 kilometer. Voor dit blog is de route verlengd met een lus over Harmelen en het omliggende poldergebied, waardoor een lengte van ca. 44 kilometer ontstaat.

De molen van Kockengen

De molen van Kockengen

Welkom in Luilekkerland!
Met knooppunt 75 op de Breudijk bij Harmelen als startpunt, naar het Kortjaksepad, een smalle, goed begaanbare kade. Links zicht op de polder. Rechts zicht op het bos rond kasteel De Haar. Onder het viaduct van de spoorweg tussen Woerden en Breukelen door, linksaf, de Gerverscop op. Aan de rechterkant oude en eigentijdse boerderijen met de in de diepte uitstrekkende kavels (copen). Aan de linkerkant een enkele boerderij, verder grasland.
Aan het einde van de Gerverscop de N198 en de Oude Rijn over. Rechtsaf langs de Oude Rijn tot aan knooppunt 72, alwaar een oversteek naar Geestdorp en het poldergebied waardoorheen de Hollandse Kade loopt, een smalle kade waar twee fietsers rakelings langs elkaar heen kunnen. Vanaf de kade is het patroon van de verkaveling van de polders in de tiende tot twaalfde eeuw goed zichtbaar. Na iedere honderd meter is er een sloot, haaks op de vaart naast de kade, die uitmondt in het verderop gelegen kanaal Bijleveld. In deze tijd van het jaar zijn de polders hier het domein van eenden, meerkoeten, reigers en zwanen. Tot mijn verrassing zag ik af en toe ook een scholekster-paartje.
Bij de T-kruising met de Rodendijk (die overgaat in de Wagendijk) linksaf, richting Kockengen. Aan de rechterkant van de Wagendijk rietlanden. Aan de linkerkant boerderijen. Warm onthaald door een informatiepaneel met het opschrift “Welkom in Luilekkerland!”. Luilekkerland? Een carnavalsnaam voor Kockengen zoals Knopengein de carnavalsnaam is voor Montfoort? vroeg ik me af. Niets van dat alles. In de plaatsnaam Kockengen schuilt enerzijds het woord kokenje, kindersnoep in de vorm van kleine koeken van suiker en stroop, en anderzijds het oud-Franse Pays de Cocagne, luilekkerland, met welke naam boeren naar de veenmoerassen van Kockengen werden gelokt om deze te ontginnen. Iets dergelijks geldt ook voor de plaatsnamen Kamerik, Spengen en Portengen. Kamerik verwijst naar de Noordfranse stad Cambrai, Spengen naar Spanje en Portengen naar Bretagne. De oorspronkelijke ontginners van dit gebied waren vaak feodale Fransen, op zoek naar een zelfstandig bestaan.

02 Boerderij De Lente

Boederij “De Lente

03 Boerderij De Zomer

Boerderij “De Zomer”

04 Boerderij De Herfst

Boerderij “De Herfst”

05 Boerderij De Winter

Boerderij “De Winter”

De vier seizoenen
Door Kockengen heen de Wagendijk afrijdend naar de N401. Linksaf over een fietspad langs de N401 tot aan een recreatiegebied. Aldaar weer linksaf, een ander deel van de Hollandse Kade op richting Teckop.
Aangekomen op de kruising met de Teckop, rechtsaf. Aan weerszijden van de Teckop zijn er boerderijen van uiteenlopend bouwtype en het is vanaf hier dat de route langs vier boerderijen voert die de namen van de vier seizoenen dragen, waaraan de “Vierseizoenenroute” haar naam ontleent. In vroeger tijden waren deze boerderijen eigendom van een en dezelfde familie. Misschien heeft die familie ervoor gekozen hun boerderijen te voorzien van de namen van de vier seizoenen.
Boerderij “De Lente” is de eerste boerderij met een seizoensnaam waarlangs de route voert. Een uit bruine baksteen opgetrokken langgevelboerderij, aan de linkerkant van de Teckop. Het huisnummer is 40. De boerderij is vrij hoog. Het rieten dak is afgewolfd.
Vrijwel pal tegenover boerderij “De Lente” staat een boerderij die de naam “De Zomer” draagt. Een dwarshuisboerderij, vermoedelijk in de 17e eeuw gebouwd, voorzien van een witte pleisterlaag. Het huisnummer is 23. Ook deze boerderij heeft een afgewolfd dak.
Een eindje verderop staat aan de linkerkant van de Teckop boerderij “De Herfst”. Een langgevelboerderij. Het voorhuis dateert uit 1905, de aangrenzende stal is ouder. Het puntdak van het woonhuisgedeelte is bedekt met dakpannen. Het stalgedeelte is voorzien van een rieten dak.
Na enkele honderden meters staat aan de rechterkant van de Teckop boerderij “De Winter”, waarvan de oprit met een statig toegangshek is afgesloten. Het huisnummer is 9. Vergeleken met boerderij “De Lente” is deze boerderij niet zo hoog. “De Winter” heeft een rieten, afgewolfde dakbedekking. Het voorhuis is gemetseld met handgevormde bakstenen. De boerderij dateert uit de 18e eeuw.
De boerderijen “De Lente”, “De Zomer” en “De Winter” hebben de status van rijksmonument. Boerderij “De Herfst” heeft die status niet.

De Limes
Aan het einde van de Teckop de N212 oversteken, het Oortjespad op, langs recreatiegebied Oortjespad en aan het eind linksaf. Via Kanis en Kamerik terug naar de N212 en door naar Woerden. Het fietsen langs de N212 is geen straf; aan weerszijden strekt het polderlandschap zich uit en buiten de spitsuren om is er niet al te veel autoverkeer.
Vlak voor Woerden is men druk doende het in 1871 gebouwde stoomgemaal Kamerik-Teylingens te restaureren. De restauratiewerkzaamheden duren nog tot 2020. Daarna is het gemaal misschien toegankelijk voor het publiek. Het zal in ieder geval een reservegemaal zijn.

"Laur_um"

“Laur_um”

Richting het station van Woerden fietsend langs de Oudelandseweg, ontwaarde ik aan het Brediuspad rechts van mij  een rij grote houten letters. Zij vormen de naam “Laurium”, de Romeinse benaming voor Woerden. De -i- ontbreekt. De ruimte die hierdoor is ontstaan, moet de toeschouwer in de gelegenheid stellen zich in dit kunstwerk te begeven en als -i- te fungeren. “Laur_um” is gemaakt door de Woerdense kunstnaar Niels Albers. Eén van zijn thema’s is het uitbeelden van de Romeinse geschiedenis van Woerden. Aan de Veldwijk heeft hij de toren “3 Mijlpalen” gebouwd. De vorm van dit bouwwerk is geïnspireerd door de vierkante vorm van de oude Romeinse wachttorens langs de Limes, de gracht om het middeleeuwse Woerden en stratenpatronen die er in de loop der eeuwen zijn geweest.
Aan de achterzijde van “Laur_um” is een QR code aangebracht. Wie deze code met een smartphone fotografeert, krijgt daarop de nodige informatie te zien. Mijn voorkeur gaat uit naar een informatiepaneel.

07 Linschoten

Linschoten

08 Voorbode van de lente kopie

Reijerscop: krokussen

Voorboden van de lente
Vanuit Woerden langs een deel van de ANWB Linschoten skateroute naar het kleine dorp Linschoten gefietst, over de smalle weg op de rechteroever van de kronkelende dijk langs de Korte Linschoten. Aan het einde de N204 overgestoken en Linschoten binnengereden. De dorpskern is mooi bewaard gebleven en biedt een schilderachtige aanblik. De weg door het dorp deint over bruggetjes en langs grachten.
Langs een vroeger gemaal Linschoten verlaten over het Weidepad richting Cattenbroek en bij de Cattenbroekerdijk rechtsaf naar Montfoort. Aan de linkerkant van de Cattenbroekerdijk boerderijen, rechts loopt een riviertje, dat in Montfoort uitkomt.
Langs de rand van Montfoort rijdend, koers gezet naar de Mastwijkerdijk, waaraan het vroegere buurtschap Mastwijk ligt. Woonhuizen uit de oude tijd staan er nog steeds. Linksaf, de Blindeweg op richting Harmelen. Ook in dit gebied rukken de megastallen op.
Op de hoek van de Blindeweg en de Reijerscop werd mijn aandacht getrokken door grote groepen krokussen in de berm voor een boerderij. Nadat ik me ervan had vergewist dat op het erf geen waakhond rondliep, foto’s gemaakt. Een fel geblaf verstoorde deze aankondiging van de lente. Achter een hek, op een achter mij gelegen erf, rende een zwarte hond grommend en grauwend heen en weer, have en goed verdedigend. Dat ik geen kwaad in de zin had, was hem niet duidelijk. Na hem goedendag te hebben gezwaaid, teruggereden naar knooppunt 75 en daarvandaan naar huis.

De Meern, 22 februari 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Geraadpleegde bronnen

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje ANWB / TOP Vierseizoenen knooppuntroute (verlengd)

Routekaartje “ANWB / TOP Vierseizoenen knooppuntroute (verlengd)” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ANWB / TOP Vierseizoenen knooppuntroute (verlengde versie, ca. 44 km)

  1. Marceklla zegt:

    Prachtig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s