Het zwarte lammetje (rondje Nieuwersluis, 53 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – Breudijk – kasteel De Haar – Gieltjesdorp – Kortrijk – Breukelen – Nieuwersluis – Breukelen – Scheendijk – Molenpolder – Utrecht – De Meern
Solo. 53,5 km in 2:50:27; AvS: 18,83 km/u.
Zonnig. 12,8 – 14,6º. ZZW kracht 3 – WZW kracht 3.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Een wijze les
Gisteren waren er wolkenvelden; vandaag was er volop zon. Tijd om te genieten van de meteorologische lente die op 1 maart begint, in tegenstelling tot de astronomische lente die rond 21 maart begint, te weten op het moment dat de zon boven de evenaar staat.
In de ochtend had ik het plan opgevat naar Breukelen te fietsen en daarvandaan de statige villa’s, landgoederen en buitenplaatsen aan de Vecht op te zoeken en lentetaferelen te fotograferen. Het is een mooi gezicht een grasveld voor een villa te zien, dat overladen is met krokussen.
Dit keer een “vrije” tocht, geen knooppuntroute. Aangekoerst op de Breudijk met de bedoeling daarvandaan naar de Rijndijk te fietsen om de lange rij sneeuwklokjes te fotograferen die mijn fietsmaat en ik hadden gezien tijdens het fietsen van de gecombineerde ANWB Cope-Linschoten-Bosdijk skateroute. Dat liep op een teleurstelling uit. Bij kasteel De Haar bleek dat Natuurmonumenten grote vorderingen had gemaakt met het kappen van de kaprijpe populieren. Verspreid over de oeverwal achter het kasteel lagen hoge stapels aan moten gezaagde populierstammen. Van de lange rij sneeuwklokjes was er weinig over. “Volgende keer is het stoppen en kieken geblazen!” dacht ik bij mezelf. Al doende leert men…

Kortrijk: schaapskudde

Kortrijk: schaapskudde

Het zwarte lammetje

Zwarte lammetjes

Op zoek naar een zwart lammetje
Gieltjesdorp voorbij gefietst en voor de spoorwegovergang rechtsaf, de Kortrijk op.
Kortrijk is de naam van een vroeger buurtschap. Eerst voert de Kortrijk tussen weilanden door met aan de horizon de A2, dan, na een bocht naar links, richting de N401, het spoor kruisend, met aan weerskanten boerderijen, links van de weg veeteelt, rechts deels fruitbouw.
Er waren niet veel krokussen te zien maar de natuur had genoeg ander moois te bieden. Rust, om te beginnen, zonovergoten rust waardoor het polderland er prachtig bij ligt. Zwanen en ganzen, druk fouragerend. Drie meerkoeten zwommen met opgeheven vleugels in een sloot. Het leek alsof ze met een balts bezig waren.
Kort voor de spoorwegovergang zag ik links van mij een kudde schapen met lammetjes. Misschien zou hier een mooi lentetafereel te fotograferen zijn! De Zwarte Reus aan de kant, de camera uit de stuurtas en langzaam naar de berm gelopen, waarvandaan ik de schapen zou kunnen fotograferen. Ze waren zich niet bewust van mijn aanwezigheid. Dat was maar goed ook want ze kunnen plotseling erg schuw worden en wegrennen.
Sommige lammetjes trapten tegen hun in het gras liggende moeder aan, alsof ze kenbaar wilden maken dat ze dorst hadden. De meeste ooien stonden op maar liepen meteen verder en gaven hun kroost geen gelegenheid te drinken.
De kudde was enkele tientallen dieren groot. Witte ooien met witte lammetjes en zwarte ooien met tot mijn verbazing witte lammetjes, die verwoede, vergeefse pogingen deden te drinken. Geen zwart lammetje te bekennen. Of wel? Na lang zoeken zag ik er een paar een heel eind verderop, bij hun zwarte moeder. In alle peis en vree lag daar ook een wit lammetje bij. Kennelijk kijken schapen en lammeren niet zo nauw op een kleur. Wij mensen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

Breukelen: terras restaurant ZiZi

Breukelen: terras restaurant ZiZi

Geen plaats in de herberg
Aan het einde van de Kortrijk rechtsaf en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Breukelen. Op de Kerkbrink was het een drukte van belang. Het merendeel van de tafeltjes op de terrasjes was bezet door motorrijders. Her en der zaten wandelaars aan de lunch en het terras van café het Regthuis was gevuld met leden van TC Breukelen, die daar hun onderkomen hebben.
Van mijn voornemen om heerlijk ontspannen een lunch op een terrasje te gebruiken, kwam niets terecht. Ik besloot naar Nieuwersluis te fietsen in de wetenschap dat er op de hoek van de Stationsstraat een eetgelegenheid is. Die bleek gesloten, maar de theetuin van Fort Nieuwersluis was open. Er werd koffie, thee en appelgebak geserveerd, stond op een bord langs de kant van de weg. Over een goed begaanbare klinkerweg naar het fort gefietst, waarvandaan leuke wandelingen kunnen worden gemaakt. Oude forten zijn tegenwoordig miniatuur-natuurgebieden en Fort Nieuwersluis is er één van. Een zware stalen deur openend, betrad ik het restaurant-deel van het fort. “Twee vragen. Heeft u ook broodjes op de menukaart?” vroeg ik aan de serveerster die achter de kassa stond. “Jazeker!” “En kan ik hier met pin betalen?” “Nee, alleen contant.” Onvoldoende cash geld op zak hebbend, fietste ik terug naar Breukelen. Met de Zwarte Reus aan de hand, het zand van de opgebroken Brugstraat trotserend. Nergens op het Kerkplein was er een tafeltje vrij. Aan de Stationsweg was er echter een luxe eetgelegenheid, restaurant ZiZi, met een groot, zonovergoten, vrijwel leeg terras. Mijn keuze viel op een omelet met paddestoelen, geserveerd op speltbrood. Klein, maar voedzaam.

Tienhovens kanaal: ooievaars

Tienhovens kanaal: ooievaars

Ouderberaad

Ouderberaad

Ouderberaad
Voldaan en wel koers gezet naar de natuurgebieden in de omgeving van Breukelen en Maarssen. Eerst richting de Scheendijk, aldaar rechtsaf en tussen de weilanden door richting Fort Tienhoven over een smalle, goed begaanbare weg. Rechts is er waterwingebied. Af en toe een eenzame boerderij.
Ter hoogte van Fort Tienhoven linksaf. Aan de rechterzijde, aan de rand van een met riet begroeid gebied, staat een ooievaarshorst. Jarenlang heb ik er geen ooievaar gezien, vorig jaar wel. Vandaag ook! Aan de voet van de horst stond een ooievaarspaar. De Zwarte Reus op een zijspoor gezet, de camera tevoorschijn gehaald en wachten op een mooi fotomoment. “Wie weet houden ze ouderberaad met het oog op de komende gezinsuitbreiding” dacht ik bij mezelf. Wie zal het zeggen? De ooievaars zelf waren muisstil, geen geklepper of niets.
Over de Veenkade naar de Bethunepolder, die in een moerasgebied zal veranderen. Vergeleken met vorig jaar zag ik weinig vorderingen in de werkzaamheden maar schijn kan bedriegen.

Molenpolder: petgaten

Molenpolder: petgaten

Fort Ruigenhoek

Fort Ruigenhoek

Natuur onder de rook van Utrecht
Op de Maarsseveensevaart besloot ik via Molenpolder naar huis te fietsen. In een avondrit om Utrecht, een paar jaar geleden, had ik hier mooie foto’s kunnen maken. Die had ik bij de opslag op mijn harde schijf gecomprimeerd, waardoor ze niet meer gebruikt konden worden voor een expositie. Vandaag was er tijd en gelegenheid een nieuwe foto te maken van het uitzicht op de petgaten (trekgaten) van Molenpolder, ontstaan in de tijd waarin hier vervening plaatsvond.
Bij de Burgemeester Huydecoperweg linksaf en na een honderd meter of zo oversteken richting de Kooidijk, die doorloopt tot aan de proviciale weg Utrecht – Hilversum. In dit voormalige weidegebied zijn tal van fietspaden aangelegd en langzamerhand vindt de natuur, met haar vogels, insecten en vissen, hier ook haar plekje. Dwarrelend richting Utrecht kwam ik langs Fort Ruigenhoek, waar de bunkers verscholen lagen tussen de hoge, kale bomen. Een mooie afsluiting van deze tocht.

De Meern, 8 maart 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/264933786
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu.

Routekaartje "Het zwarte lammetje"

Routekaartje “Het zwarte lammetje”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s