Omloop Midden Nederland 2015, 100 km versie (WTC Woerden, WTC Huizen)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Woerden – Kamerik – Kanis – Oortjespad – Teckop – Kockengen – Portengensebrug – Breukelen – Mijnden – Nieuwersluis – Loenen a/d Vecht – De Glashut – Vreeland – Horstermeer – Nederhorst den Berg – ’s Graveland – Ankeveen – Kortenhoef – Bussum – Hilversumse Meent – Bussum – Bikbergen – Naarden – Huizen – Laren – Blaricum – Baarn – Lage Vuursche – Maartensdijk – Achttienhoven – Westbroek – Oud Maarsseveen – Molenpolder – Maarssenbroek – kasteel De Haar – Breudijk – De Putkop – Woerden
Solo. 105,03 km in 5:14:46; AvS: 20,02 km/u.
Zonnig. 4,1 – 14,4º. NNW kracht 1 – ZZW kracht 1.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Met het oog op het mooie weer dat voor vandaag in het vooruitzicht was gesteld, had ik gisteren het plan opgevat om in Zutphen mee te doen aan een 100 km toertocht, georganiseerd door ETP Zutphen en Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuis Zutphen. Met de opbrengst van deze tocht zouden tablets worden aangeschaft voor kinderen die een lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven. Een mooi doel. Met plezier herinnerde ik me de Montferlandtocht 130 km versie die ETP Zutphen in juni 2011 had georganiseerd en die ik samen met mijn fietsmaat had gereden. Dat smaakte naar meer.
Zoals vaker bij grote fietsevenementen was er de afgelopen nacht weinig terecht gekomen van slapen. Half zes ging de wekker af. Allesbehalve uitgerust. Rap eten en de trein in naar Zutphen was er niet bij. Bovendien had ik geen idee waar de tocht naar toe zou voeren. Ik voelde er niet veel voor stuk te rijden in de heuvels van het Montferland. Een alternatief was het rijden van de 100 km versie van de Omloop Midden Nederland, die Woerden als startpunt had. Kon ik nog even uitslapen.

Logo WTC Huizen

Logo WTC Huizen

Logo TT Leusden

Logo TT Leusden

Logo WTC Woerden

Logo WTC Woerden

De Omloop Midden Nederland
De Omloop Midden Nederland is een fietsevenement dat georganiseerd wordt door WTC Woerden, WTC Huizen en TT Leusden. De editie van dit jaar is de 33e editie.
De Omloop Midden Nederland, die bij de NTFU een status van 2 sterren heeft, kent vier afstanden (60, 100, 150 en 200 km), die uit trajecten bestaan die van startplaats naar startplaats (Huizen, Leusden, Woerden) kunnen worden gereden, waarbij de startplaatsen ook fungeren als controlepost. De combinaties van trajecten bepalen de afstand die uiteindelijk wordt afgelegd. Vandaag zou ik vanaf Woerden traject A naar Huizen rijden (46 km) en vanaf Huizen traject F naar Woerden (55 km), waardoor een tocht van 100 km ontsaat.
De trajecten van de Omloop Midden Nederland voeren door een scala aan landschappen, wat dit evenement zo aantrekkelijk maakt. De trajecten A en F (Woerden – Huizen, Huizen – Woerden) voeren door de polders van West-Utrecht, langs de Vecht met haar buitenplaatsen, de polders van Ankeveen, de villawijk van Baarn, natuurgebieden in het Gooi, de heide bij Crailo, de bossen bij Lage Vuursche en Maartensdijk, de petgaten bij Molenpolder en het buitengebied van kasteel De Haar. Andere trajecten voeren over de Utrechtse Heuvelrug en langs het IJsselmeer.
De twee sterren status van de Omloop Midden Nederland staat borg voor een zorgvuldige voorbereiding door de organiserende verenigingen, goede bepijling en een goed bemande start- en controlepost met hapje voor de inwendige mens en EHBO voor de gewonde coureur.
Het merendeel van de wegen, weggetjes en paden waarover de Omloop Midden Nederland voert, is geasfalteerd. Een enkele keer is er sprake van grindpaden. Een aantal keren voert de tocht over fietspaden langs provinciale wegen en soms langs een geluidswal van een snelweg. Op de trajecten A en F ben ik geen gevaarlijke oversteekpunten tegengekomen.

Vleuten: de Hamtoren

Vleuten: de Hamtoren

WTC Woerden: clubhuis "Sur Place"

WTC Woerden: clubhuis “Sur Place”

De aanloop
Om half negen vertrokken vanuit De Meern. De lucht was blauw en de zon scheen volop maar de temperatuur was nog laag (4 graden). De rookpluim van de Nuon electriciteitscentrale op Lage Weide ging recht de hoogte in, duidend op een zwakke wind.
Aan de rand van Vleuten genoten van het fruitteeltgebied dat buiten de klauwen van de Vinex-bouwers is gebleven. De Hamtoren contrasteerde fraai met zijn omgeving.
Bij de Breudijk zag ik een Rabobank-pijl. Dat was er eentje van de Omloop Midden Nederland. Mooi! De weg naar de het clubhuis van WTC Woerden was met pijlen aangegeven. In Woerden bij een deels afgebroken pijl verkeerd gereden zodat ik midden in een industrieterrein uitkwam. Na een kwartier zoeken en ronddolen kwam ik uit bij de Waardsebaan, waarvandaan ik via de pijlen naar Sur Place kon fietsen, zoals het clubhuis van WTC Woerden heet. Inschrijfkaart invullen en aangeven dat ik aan de tocht van vandaag een herinnering wilde overhouden: een fraaie medaille. Eén van de andere deelnemers vroeg van welke pijlen de route was voorzien. De man achter de inschrijftafel wees hem op de pijl die op de deur was geplakt. “Een Rabobank-pijl!” zei de deelnemer. “Ja, die is uit de tijd dat de Rabobank nog iets voor het wielrennen deed, nu niet meer” verzuchtte de man achter de inschrijftafel. “Jullie hebben er in ieder geval een mooie set pijlen aan overgehouden” was mijn antwoord.

Oortjespad: ooievaar aan de schoonmaak

Oortjespad: ooievaar aan de schoonmaak

Traject A (Woerden – Huizen, 46 km)
In een rustig tempo vertrokken. Door Woerden heen en bij Geestdorp linksaf, langs de N405 richting Kamerik. De restauratiewerkzaamheden aan het stoomgemaal Kamerik Teijlingens, waarvoor het fietspad met een slinger uitwijkt, zijn voltooid en het gebouw ziet er bijzonder fraai uit. De stoommachine zal ook weer in ere worden hersteld.
Bij Kamerik de Van Teijlingenweg op en langs een smalle vaart naar Kanis, waarvandaan de route langs recreatiegebied Oortjespad naar het poldergebied van Kockengen en omgeving voert. Op het ooievaarsnest aan de rand van dit recreatiegebied hield een ooievaar grote schoonmaak. Hij verjoeg kraaien en mussen en verwijderde vervolgens takken, veren en andere troep.

Buitenplaats langs de Vecht

Buitenplaats langs de Vecht

Vreeland: molen De Ruiter

Vreeland: molen De Ruiter

Door naar Breukelen om daarvandaan in noordwestelijke richting langs de Vecht te fietsen met haar mooie buitenplaatsen. Rechts van de oever is er fraai zicht op het weidse veenland.
In Vreeland waren de molenaar van molen De Ruiter en zijn helper druk bezig de vier wieken van volle zeilen te voorzien.
Zo smal als de dijk langs de Vecht was, zo breed en weids werd het landschap bij Horstermeer en Ankeveen. Aan de rand van Ankeveen wordt nog steeds geprotesteerd tegen plannen om weiland om te toveren in moerasgebied; men is bang dat de paarden die er grazen, ziek worden van muggensteken. Aan de actieborden te zien is het laatste woord hier nog niet over gezegd.
Bij het Noordereinde in ’s Graveland neergestreken op het terras van café Bollie Blooper, waar een viertal fietsers zat, gehuld in kleding van het Amsterdamse GVB, en twee andere fietsers die aan een langere afstand van de Omloop Midden Nederland meededen. Had er inclusief de aanrijkilometers al zo’n 55 km op zitten. Tijd voor de lunch! Twee bruine broodjes met kaas besteld en koffie. De broodjes waren riant belegd met lange, dikke plakken volvette kaas. Dat deed de inwendige goed. Er kon niet met pinpas worden betaald. Gelukkig genoeg cash geld op zak.

WTC Huizen: clubhuis "Aan de Meet"

WTC Huizen: clubhuis “Aan de Meet”

Voldaan en wel doorgereden naar Bussum. Langs het fietspad bij de N236 stonden naar mijn idee niet zoveel pijlen als in het deel tot aan Ankeveen. Niet bekend met de omgeving, kon ik uit de routebeschrijving niet zoveel wijs, ook niet in combinatie met de kilometerteller en ook niet met mijn herinneringen aan de editie-2013 van deze tocht die ik samen met mijn fietsmaat had gereden.
In de veronderstelling dat er pijlen verdwenen waren, linksaf de Nieuwe ’s Gravelandseweg in en na korte tijd de weg kwijtgeraakt. Een stadsplattegrond op een informatiepaneel vergeleken met de routebeschrijving. Wegwijzers naar Huizen volgend, om aan de rand van de Hilversumse Meent uit te komen. Terug en de plattegrond weer bestudeerd. Met een lange slinger door Bussum en voorbij de A1 de Bollelaan in. Mooi bosgebied met fraaie villa’s, maar geen Rabobank-pijlen. De Flevolaan bood geen uitkomst. Twee toerfietsende dames gaven het advies terug te rijden, rechts- en linksaf en dan over de heide naar de Crailoseweg. Een mountainbike-fietser die voor zijn plezier een rit zonder vaste bestemming maakte, kon me niet verder helpen. Dan maar een eigen draai geven aan de Omloop Midden Nederland, dacht ik. Jammer van het eremetaal. Het verloop van de weg beantwoorde echter aan wat de dames hadden gezegd en tot mijn stomme verbazing kwam ik op de Crailoseweg uit. Linksaf of rechtsaf? vroeg ik me af. Van links kwamen groepjes fietsers met flinke vaart voorbij. Ik gokte erop dat zij deelnamen aan de Omloop Midden Nederland en uitgerust en wel de rit hervat hadden vanaf de controlepost. Linksaf, dus. Een gelukkige keuze; na een paar honderd meter zag ik een bord dat naar het clubhuis van WTC Huizen verwees. Tijd voor een stempel en al met al maar 3 kilometer teveel gereden. Dacht dat het twee uur was. “Nee” zei de man achter de stempeltafel; “het is één uur dus je hebt nog tijd genoeg om op tijd in Woerden te zijn.”

Baarn: villa

Baarn: villa

Traject F (Huizen – Woerden, 55 km)
Vanaf het clubhuis van WTC Huizen voerde de Omloop Midden Nederland langs het heidegebied van Crailo, in deze tijd van het jaar bruin maar door het heuvelachtige terrein niet minder imposant. Enkele kilometers langs de geluidswal aan de A1 richting Amersfoort, om het knooppunt Eemnes heen en daarna langs de rand van Baarn. Hier zijn fraaie villa’s.
Voorbij kasteel De Hoge Vuursche, waar een gezelschap op het bordes stond (zodat ik afzag van het maken van een foto) linksaf en het verharde fietspad op dat langs de Hoge Vuurseweg loopt door landgoed Pijnenburg, dat aan kasteel Groeneveld grenst. Af en toe een kleinere versnelling vanwege korte stijginkjes. Voor mijn idee was ik opnieuw van de route afgeraakt en besloot ik op geleide van ANWB paddestoelen naar Lage Vuursche en Maartensdijk te rijden. Daarvandaan moest ik de route weer kunnen oppakken.

Maartensdijk: de Mauritshoeve

Maartensdijk: de Mauritshoeve

22 kilometer na vertrek uit Huizen, een afstand die klopte met de routebeschrijving, kwam ik aan bij het overvolle terras van de Mauritshoeve. De Zwarte Reus pal voor het terras geparkeerd, hij mocht niet naar binnen. Een serveerster vertelde dat ze niet wisten dat er vandaag een fietsevenement gaande was.
Of het aan de volvette kaas lag, de Appelsien die misschien te lang bewaard was gebleven of de slechte nachtrust? Een droge keel, een sputterende inwendige en benen als lood. Met cola geprobeerd de inwendige te kalmeren. Matig resultaat. Bij een snackbar in Westbroek Fanta gedronken en de rit voortgezet.
Langs de Kerkdijk stond en hing nog volop versiering van Koningsdag; versiering die ook gebruikt zou kunnen worden op de naderende vijfde mei. Voorbij Molenpolder kwam de inwendige weer tot rust en na de oversteek over de A2 bij Maarssenbroek ging het fietsen, met de finish in zicht, weer wat beter.

Omloop Midden Nederland: medailles 2013 (l) en 2015 (r)

Omloop Midden Nederland: medailles 2013 (l) en 2015 (r)

Het laatste deel van de rit voerde door het buitengebied van kasteel De Haar. Achter een heg op het kasteelterrein was een bruidsgezelschap bezig met een fotosessie. De leden van een klein fanfarekorps namen er even hun gemak van.
De fruitbomen langs de Breudijk waren voorzichtig in bloei gekomen. Uitbundig was het nog niet. Maar dat komt.
Voorbij de Putkop langs het spoor de Veldwijk op en naar een zonovergoten Woerden. De afgebroken pijl was inmiddels door een gaaf exemplaar vervangen en zonder problemen of omwegen bereikte ik “Sur Place”.
Met de heer Tuithof, de voorzitter van WTC Woerden die achter de stempeltafel stond, een afrondend praatje gemaakt. Hij keek met tevredenheid terug op deze editie van de Omloop Midden Nederland, niet in het laatst vanwege het mooie, zonnige weer. “Het komt niet vaak voor” zei hij, wijzend naar een groep fietsers buiten, “dat je om deze tijd van het jaar lekker op het terras zit.”
Het eremetaal in ontvangst genomen en in een rustig tempo naar huis. Het was een mooie fietsdag geweest, prachtig weer, prachtige omgeving. De perikelen onderweg van de inwendige deden daar niets aan af.

De Meern, 2 mei 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/296674624.
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu.

Routekaartje Omloop Miden Nederland 100 km versie

Routekaartje Omloop Miden Nederland 2015, 100 km versie

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Omloop Midden Nederland 2015, 100 km versie (WTC Woerden, WTC Huizen)

  1. Heel mooi verslag en illustraties. Jammer dat de pijlen je niet volgens plan naar Huizen deden routeren. Soms zijn pijlen weggehaald of mis je er gewoon één. Ik heb zelf de 150 van Huizen naar Leusden gereden en had navigatie als extra hulp. Dat maakt het een stuk makkelijker. Laat onverlet, dat de pijlen je duidelijk naar je bestemming moeten leiden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s