De Stenen Reus op de Zoester Engh (rondje Soest, 56 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Utrecht Lunetten – Wayen – Vechten – Rhijnauwen – Zeist – Huis ter Heide – Soesterberg – Soestduinen – Soest – Den Dolder – Bilthoven – Nieuwe Wetering – Groenekan – Utrecht Lunetten
Met mijn fietsmaat. 56,29 km in 2:45:23; AvS: 20,42 km/u.
Zonnig. 10,4 – 16,6º. ZZW kracht 1 – ZW kracht 2.

Knooppunten (vertrek en aankomst: Utrecht Lunetten, knooppunt 34)
34 – 33 – 36 – 35 – 98 – 39 – 40 – 41 – 44 – 87 – 86 – 85 – 50 – 53 – 55 – 58 – 59 – 69 – 68 – 61 – 2608 – 95 – 96 – 94 – 92 – 91 – 90 – 28 – 31 – 38 – 37 – 34
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Utrecht Lunetten – Soest
(knooppunten 34 – 69)
Vanochtend na een vroeg ontbijt de Zwarte Reus uit de schuur gehaald en naar mijn fietsmaat gereden voor een korte molentocht ter gelegenheid van Nationale Molendag. De weersvooruitzichten waren goed, het zou vrijwel windstil zijn (jammer voor de molenaars) en de middagtemperatuur zou tot een graad of zeventien oplopen. De winterkleding kon in de kast blijven!
Vanuit Utrecht Lunetten over de Wayensedijk naar Vechten en daarvandaan naar landgoed Rhijnauwen. In de vroege ochtend werden de bladeren van bomen en struiken prachtig gekleurd door de zon. Veel wandelaars in Rhijnauwen. Voorbij het theehuis rechtsaf en korte tijd langs de kronkelende Kromme Rijn gereden, met leuke doorkijkjes op in ontwikkeling zijnd natuurgebied. Bij de Tolakkerweg linksaf en achter landgoed Oostbroek langs richting de Utrechtseweg en de Amersfoortseweg.
De openstelling van de vroegere vliegbasis Soesterberg heeft tot nieuwe knooppunten geleid. Op route.nl waren die nog niet verwerkt, wat verwarring gaf. Na enig zoeken kwamen we er toch uit en daverden we over de oude start- en landingsbanen richting landgoed De Paltz, waar het kort klimmen was op de Soester Hoogt. Daarna door het bos achter Soestduinen naar Soest, waar de molen op ons wachtte.

Soest: molen De Windhond

Soest: molen De Windhond

Molen De Windhond
(knooppunten 69 – 68)
Molen De Windhond, een ronde stenen stellingkorenmolen, staat aan de rand van Soest op de Soester Eng, een op een stuwwal liggend akkergebied. De molen, die eigendom is van Stichting De Windhond, is de opvolger van de in 1737 gebouwde ronde stenen stellingkorenmolen die eveneens de naam De Windhond droeg en die een halve kilometer verderop stond op het hoogste deel van de stuwwal. Buiten bedrijf gesteld in 1921, werd hij in 1930 gesloopt. Bij de herbouw in 2007-2008 heeft men zich laten leiden door de afmetingen en het uiterlijk van de in 1737 gebouwde Windhond, maar in tegenstelling tot zijn voorganger heeft de huidige molen geen pleisterlaag aan de westzijde.
Aangekomen om een uur of half twaalf lieten we, onder het genot van een stroopwafel, de details van de molen op ons inwerken, zoals de groene luiken voor de ramen van de zolders en de vaan in de vorm van een windhond. Activiteiten in het kader van de Nationale Molendag zouden vanaf 13:00 uur plaatsvinden. Of de molen dan in bedrijf zou worden gesteld, was voor ons, vanwege de windstilte, zeer de vraag.
De Windhond fungeert niet alleen als korenmolen. De “Molenaarskamer” op straatniveau kan worden gehuurd voor familiefeesten, recepties, seminars en vergaderingen. Voor de ingang zijn moderne glazen deuren gebruikt die naar mijn mening een schrille dissonant zijn in een molen die qua bouwstijl gebaseerd is op de bouwstijl van een 18e eeuwse voorganger. Voor het overige is het een fraaie molen die, zeker als je wegkijkt van de op een steenworp liggende bebouwing van Soest, aan vroeger tijden herinnert. Een informatiepaneel bij de molen geeft tekst en uitleg over hoe men hier in vroeger tijden op de Soester Eng leefde en over archeologische vondsten in dit gebied.

Soest: Willem Arntszbos

Soest: Willem Arntszbos

Soest – Utrecht Lunetten
(knooppunten 68 – 34)
Slingerend door Soest voerde de route naar de Wieksloterweg Oostzijde om uit te komen in Laag Hees, een bosgebied. De gemeente Soest heeft hier veel natuurbeheer ontwikkeld. Ook Het Utrechts Landschap is hier actief, getuige het Willem Arntsz bos waar wij langskwamen.
Na knooppunt 08 (op route.nl niet vermeld) fietsten we over een sintelpad met aan het begin een bord dat fietsers maande om af te stappen. Wij hadden er maling aan. Het sintelpad voerde naar een viaduct annex ecoduct over de spoorbaan Utrecht – Amersfoort aan de rand van Park Vliegbasis Soesterberg.
Na het oversteken van de spoorbaan bij station Den Dolder (knooppunt 95) voerde de route over het grote terrein van de voormalige Willem Arntsz Hoeve. Korte paadjes, haakse bochten en stilte, doodse stilte, die op ons beklemmend werkte. De paviljoens en andere onderkomens op dit terrein zijn bewoond maar je ziet niemand en je hoort niets, zelfs geen vogels.

Utrecht: molen Rijn en Zon

Utrecht: molen Rijn en Zon

Via Bilthoven, Nieuwe Wetering en Groenekan naar Utrecht. Langs het Griftpark (waar vroeger een gasfabriek stond, die nogal wat schade aan het milieu had toegebracht) naar de Adelaarstraat om molen Rijn en Zon te zien. Deze molen dateert uit 1913 en is de destijds nieuw gebouwde opvolger van de in 1745 gebouwde ronde stenen stellingmolen Rijn en Son (vernoemd naar de eigenaren, de heren Van Rhijn en Sonnenberg), die in 1910, evenals molen De Meyboom, moest worden gesloopt om de komst van een groentenveiling mogelijk te maken. Voor de bouw van molen Rijn en Zon zijn onderdelen gebruikt die bij de sloop van molen De Meyboom vrijkwamen.
Rijn en Zon is de hoogste molen in de provincie Utrecht. Momenteel is hij niet maalvaardig. Er zijn plannen de maalvaardigheid te herstellen. Hierbij wil men de wieken voorzien van het systeem van zelfzwichting, waarmee ze oorspronkelijk waren uitgerust. Als deze plannen doorgang vinden, is Utrecht een markante, maalvaardige molen rijker.

Poster Nat Molendag 2015

Poster Nationale Molendag 2015

De Nationale Molendag
Op de Nationale Molendag, die sinds 2009 twee dagen duurt, worden windmolens, watermolens en gemalen opengesteld voor het publiek. In en rond de molens en gemalen vinden uiteenlopende activiteiten plaats, variërend van rondleidingen en uitleg over de werking tot muziek- en toneeluitvoeringen, pannenkoeken bakken en puzzeltochten. Er zijn ook activiteiten die zijn afgestemd op kinderen.
De Nationale Molendag wordt georganiseerd door de vereniging De Hollandsche Molen met als doel de molens onder de aandacht van het publiek te brengen. De eerste Nationale Molendag vond plaats in oktober 1973, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Hollandsche Molen. In 1974 werd besloten dit evenement jaarlijks op de tweede zaterdag in mei te houden. Met ingang van 1976 werd de Nationale Molendag bijna twintig jaar lang gecombineerd met de door de ANWB georganiseerde Nationale Fietsdag. Het publiek werd aangemoedigd om met de fiets erop uit te trekken en molens te bezoeken. Vanaf 2008 werden er ook oude gemalen bij betrokken en sprak men een aantal jaren van de Nationale Molen- en Gemalendag. Anno 2015 draagt het evenement de naam “Nationale Molendag”. Van de 11oo molens die Nederland telt, zijn er ongeveer 950 tijdens dit evenement voor het publiek opengesteld. Het aantal bezoekers van molens tijdens deze dagen wordt geschat op meer dan 100.000.

De Meern, 10 mei 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje "De Stenen Reus op de Zoester Engh"

Routekaartje “De Stenen Reus op de Zoester Engh” © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s