Gecombineerde ANWB Weipoort / Vlietland skateroute (31 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Leiden – Zoeterwoude Dorp – Weipoort – Zuidbuurt – Voorschoten – Leiden
Solo. 30,24 km in 1:33:37; AvS: 19,38 km/u.
Bewolkt, af en toe een spatje regen. 19,6º. WZW kracht 2.

Knooppunten (vertrek en aankomst: Leiden Cronesteyn)
Leiden Polderpad – 72 – 50 – ra Ommedijkseweg – 81 – 82 – 1e weg rechtsaf – einde rechts- en linksaf – 84 – 51 – la Hofvlietweg – la Rietpolderweg – 95 – 81 – 94 – 92 – 91 – Leiden Polderpad
GPS-download op route.nl
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum →

(aanklikken van een foto resulteert in een vergroting)

Informatiepaneel ANWB Weipoort en ANWB Vlietland skateroute

Informatiepaneel ANWB Weipoort en ANWB Vlietland skateroute

De ANWB Weipoort skateroute en de ANWB Vlietland skateroute zijn twee, elkaar in de punt rakende, bewegwijzerde skateroutes door natuur- en recreatiegebieden ten zuidoosten van Leiden, Voorschoten en Leidschendam. De lengte van de ANWB Weipoort skateroute is ongeveer 18 kilometer, die van de ANWB Vlietland skateroute is ongeveer 13 kilometer. Gecombineerd betekent dit een afstand van 31 kilometer.
De ANWB Weipoort skateroute en de ANWB Vlietland skateroute lopen rechtsom. Ze raken elkaar in de buurt van de parkeerplaats van recreatiegebied Vlietland, waarvandaan de routes kunnen worden gestart. Andere mogelijke startpunten zijn het gemeentehuis van Zoeterwoude Dorp en NS station Leiden Lammenschans (Weipoort skateroute) en NS-station Leidschendam-Voorburg (Vlietland skateroute).

Skaten in het Groene Hart

brochure “Skaten in het Groene Hart”

De ANWB Weipoort skateroute
(Leiden Polderpad – driesprong Hofvlietweg/Rietpolderweg)
Na met de Zwarte Reus in Leiden Lammenschans te zijn uitgestapt, fietste ik op geleide van het routekaartje in het gidsje Skaten in het Groene Hart (Lautier, Den Haag, 2008) over de Melchior Treublaan naar het Rijn-Schiekanaal waarvandaan op de ANWB Weipoort skateroute moest kunnen worden ingehaakt. In tegenstelling tot de informatie in het gidsje zag ik geen routebordjes. Het kaartje me ter harte nemend, sloeg ik voor het Rijn-Schiekanaal rechtsaf en fietste ik over de Kanaalweg in zuidwestelijke richting. Ter hoogte van de N206 linksaf over de Lammebrug. Enkele honderden meters voorbij de brug zag ik links van het Polderpad een routebordje van de ANWB Weipoort skateroute. Toch gevonden! Ondertussen was ik de knooppunt-verwijsborden in de gaten gaan houden want de bewegwijzering van de ANWB Weipoort skateroute leek niet veelbelovend, wat in de praktijk ook zo was. Een aantal keren raakte ik de weg kwijt en moest ik het gidsje raadplegen. Thuis maakte ik op geleide van mijn herinnering en de kaart van de Strava app die tijdens de route had meegedraaid, een knooppuntversie van de gecombineerde ANWB Weipoort / Vlietland skateroute. U treft hem hierbij aan.

Zoeterwoude Dorp: natuurgebied Het Molenpad

Zoeterwoude Dorp: natuurgebied Het Molenpad

Richting Zoeterwoude Dorp. Dicht bij het viaduct over de A4 langs het voormalige Kruisherenklooster, een groot complex, tegenwoordig in gebruik voor studentenhuisvesting.
In Zoeterwoude Dorp bij knooppunt 50 linksaf en langs Het Molenpad, een klein natuurgebied dat deel uitmaakt van het Land van Wijk en Wouden, een natuurgebied tussen Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden en Alphen aan den Rijn. Het natuurbeheer hier moet ten goede komen aan insecten en oevervegetatie. Wat opviel, was de stilte en weidsheid, ondanks de nabijheid van bebouwing en snelwegen.

Buurtschap Weipoort

Buurtschap Weipoort

Schapen boerderij Weipoort

Schapen boerderij Weipoort

Het Molenpad komt uit bij de Groote Molen, een blauwe wipwatermolen, gebouwd in de zeventiende eeuw, die vroeger de Groote Polder bemaalde, wat de naam van deze molen verklaart. Rechtsaf, de Ommedijkseweg op die overgaat in de Weipoortseweg en daarmee in het buurtschap Weipoort, waaraan de ANWB Weipoort skateroute haar naam ontleent. De oude huizen aan de rand van het buurtschap ademen de sfeer van vroeger; de aanblik is prachtig. Aan de rand een grote, grijze boerderij met daarvoor een klein natuurgebied waarin schapen en lammeren hun toevlucht hadden gezocht onder de bomen.
Aan weerszijden van de Weipoortseweg staan boerderijen. Het belangrijkste middel van bestaan is de melkveehouderij en de kaasproductie in eigen beheer. Er zijn minstens vijf boerderijen waar kaas wordt verkocht, op een aantal ervan ook zelfgemaakt ijs. Het weer van vandaag was daar niet na.
Bij de driesprong met het Weddepad staat een klein museum, De Bommelzolder, als eerbetoon aan Marten Toonder, de schepper van de legendarische striphelden Ollie B. Bommel en Tom Poes. In het museum is onder andere een collectie van het oeuvre van Toonder te zien en parafernalia zoals beeldjes, posters en puzzels.

Zuidbuurt: pestbosje

Zuidbuurt: pestbosje

Gaandeweg verandert de Weipoortseweg van karakter door het omzoomd worden met bomen. Ter hoogte van het vroegere buurtschap Zuidbuurt, op de Uiterdijk, gaat de ANWB Weipoort skateroute rechtsaf, het Korte Kerkpad op, een voormalig kerkepad en een van de vele paden in deze regio. Aan het begin ervan staat op een landpunt een groepje bomen. Een pestbosje, een met bomen beplante plek waar in de negentiende eeuw vee werd begraven dat met pest was besmet of in vroegere eeuwen met miltvuur. De bomen moesten de begraafplaats afschermen van vee dat verderop in het weiland liep. In Zuid-Holland hebben drie agrarische natuurverenigingen de handen ineen geslagen om de pestbosjes te onderhouden en het publiek te informeren over de cultuurhistorische en landschappelijke waarde ervan. Het informatiepaneel dat een en ander beschrijft, is getiteld “Historisch Landschapselement” en laat het pestbosje zijn hart luchten.

Zoeterwoude: molen Zelden van Passe

Zoeterwoude: molen Zelden van Passe

Via het klaphek het Korte Kerkpad op en langs het stille weiland naar de Zuidbuurtseweg. Linksaf en vervolgens rechtsaf, het Zwetpad op. Aan het einde linksaf en vervolgens rechtsaf, het Hellepad op, dat uitkomt op de Westeindseweg. Rechtsaf en vervolgens linksaf, de Hofweg op, die uitkomt bij molen “Zelden van Passe”, een achtkante poldermolen, gebouwd in 1642, die tot aan 1952 het water van de Groote Westeinderpolder uitsloeg op de Meerburgerwetering. De “Zelden van Passe” was oorspronkelijk een binnenkruier, maar heeft nu een staart met kruirad. De officiële naam van de molen is “De Westeinder”. In de volksmond is hij “Zelden van Passe” gaan heten. Met het bemalen moest de molenaar ervoor zorgen dat het peil van het water in de polder zo laag mogelijk was voor de boeren, maar niet te laag, anders zouden ze met hun schuiten niet door de sloten kunnen varen.
De weidsheid van het polderland hier is verleden tijd. Aan de overzijde van de Meerburgerwetering ligt de A4 en is er een recreatiebos aangelegd. Twee naburige windturbines  verstoren de aanblik van de molen. Er schijnen plannen te zijn om hem te verplaatsen. In de Groote Westeinderpolder zelf vindt nog wel het nodige natuurbeheer plaats.

Routebordjes ANWB Weipoort en ANWB Vlietland skateroute

Routebordjes ANWB Weipoort en ANWB Vlietland skateroute

De ANWB Vlietland skateroute
(driesprong Hofvlietweg/Rietpolderweg – Leiden Polderpad)
Het recreatiebos waarover in de vorige paragraaf werd geschreven, maakt deel uit van recreatiegebied Vlietland, waarnaar de ANWB Vlietland skateroute is genoemd. De drie meren in dit gebied, ontstaan door afgraving van poldergebied ten behoeve van huizen- en wegenbouw, beslaan een oppervlakte van 130 hectare. Starrevaart, het zuidelijkst gelegen meer, biedt bescherming aan weide- en watervogels. Vanuit vogelkijkhut “De Vogelknip” is het mogelijk de vogels te observeren, waaronder aalscholvers, lepelaars, slobeenden en grote zilverreigers. De andere meren zijn toegankelijk voor recreatie.
In de toekomst zullen nieuwe voorzieningen worden aangelegd waardoor recreatiegebied Vlietland streven is om recreatiegebied Vlietland een van de meest complete en aantrekkelijke recreatiegebieden van Nederland moet worden.

Recreatieplas Vlietland

Recreatieplas Vlietland

De ANWB Vlietland skateroute loopt om de drie meren van het recreatiegebied Vlietland heen en heeft door het landschap een totaal ander karakter dan de ANWB Weipoort skateroute. De bewegwijzering is goed.
In het eerste deel van de route tot aan knooppunt 95 is de landelijke rust betrekkelijk door het geraas van het verkeer over de links van de route gelegen A4, waarop af en toe zicht is. Aan de overzijde van de meren zijn de flatgebouwen van Leidschendam en Voorschoten als haveloze tanden zichtbaar. Op sommige plaatsen echter verdicht de begroeiing zich, waardoor het stedelijk gebied aan het oog wordt onttrokken.
Na breeduit langs vogelplas Starreveld te zijn gegaan met zicht op geboomte, loopt de route rechtsaf langs het Rijn-Schiekanaal, hier “Vliet” genaamd. Aan de overzijde van het kanaal staan villa’s met vrijwel altijd een theehuisje aan de oever van het kanaal. Langs de Oostvlietweg,  waarover de route voert, staan regelmatig boerderijen en zelfs nog een pestbosje.
Terug bij het Polderpad zag ik routebordjes richting station Leiden Lammenschans. Kwam dat even mooi uit!

De Meern, 15 augustus 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje gecombineerde ANWB Weipoort Vlietland skateroute

Routekaartje gecombineerde ANWB Weipoort / Vlietland skateroute © http://www.openstreetmap.org/copyright

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s