De Baronie van Breda en de Antwerpse Kempen (Breda – Zundert – Hoogstraten – Breda, 100 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
Breda – Overa – Rijsbergen – Hazeldonk – Oekel – Zundert – Klein Zundert – Luitert – Moeren – Achtmaal – (B) Nieuwmoer – (NL) Achtmaal – (B) Maalberge – Hoogstraten – Wortel –  (NL) Nieuw Strumpt – Ulicoten – Maaijkant – Houtgoor – Leg – Chaam – Dassemus – Ulvenhout – Bavel – Breda
Solo. 99,37km in 5:08:07; AvS: 19,35 km/u.
Zonnig. 17,4 – 29,1 – 27,2º. ZO kracht 2 – O kracht 2.

Knooppunten (vertrek en aankomst: Breda, knooppunt 80)
80 – 81 – 82 – 83 – 05 – 27 – 18 – 70 – 03 – 88 – 79 – 46 – 49 – 01 – 90 – 56 – 51 – 94 – 33 – 28 – 53 – 52 – 11 – 12 – 22 – 23 – 24 – 46 – 47 – 39 – 38 – 84! – 85 – 81 – 80
GPS-download op route.nl.
Laatst bijgewerkt: januari 2016. Controleer op route.nl of er wijzigingen zijn!

Fotoalbum

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

In deze route wordt gebruik gemaakt van twee regionale knooppuntnetwerken. In Nederland is dat het Westbrabantse fietsroutenetwerk “De Baronie”, dat door bossen en agrarisch gebied loopt en langs landgoederen. De naam “De Baronie” verwijst naar “De Baronie van Breda”, waarmee in vroeger eeuwen het land rond Breda werd aangeduid da in het bezit was van het huis Nassau-Breda. In België is dat het fietsroutenetwerk “Antwerpse Kempen”, genoemd naar de ten oosten van Antwerpen gelegen Antwerpse Kempen. Ook dit routenetwerk voert door bossen, agrarisch gebied en landgoederen.

Breda: torens Grote Kerk (r) en St. Antoniuskathedraal (l)

Breda: torens van de Grote Kerk (r) en de Sint-Antoniuskathedraal (l)

Breda – Zundert
(knooppunten 80 – 88)
Vanaf het station van Breda rechtsaf langs de Faam-drop- en pepermuntfabriek,  daarna rechtsaf onder het spoorwegviaduct door en richting de Wilhelminasingel. Deze singel ligt om het oude, historische centrum van Breda met markante bouwwerken zoals het Kasteel van Breda, het Begijnhof en de Koninklijke Militaire Academie. Vanaf de Wilhelminasingel is er zicht op de 97 meter hoge, witte toren van de 15e eeuwse Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. De Prinsenkapel in deze kerk is het mausoleum van het geslacht Van Nassau-Dillenburg, de voorvaderen van het huis Oranje. Ook is de toren zichtbaar van de Sint Antoniuskathedraal, een Waterstaatskerk, gebouwd in 1837.

Breda: kasteel Bouvigne

Breda: kasteel Bouvigne

Voorbij knooppunt 83 linksaf, de Bouvignelaan op. De route voert langs landgoed Bouvigne en het gelijknamige kasteel dat in een grote vijver ligt en toegankelijk is via een lange, stenen brug.
Het landgoed Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit drie tuinen in Duitse, Engelse en Franse stijl en een boomgaard.
De huidige vorm van het kasteelgebouw dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. Van 1971 tot 1977 onderging het kasteel een volledige restauratie. Sinds oktober 2010 is kasteel Bouvigne een van de officiële trouwlocaties in de gemeente Breda.

Breda: ven bij Bouvigne

Breda: ven bij Bouvigne

Na enkele honderden meters over de Bouvignedreef te zijn gefietst, voert de route linksaf over onverharde, in deze tijd van het jaar tamelijk goed begaanbare bospaden. Vanaf hier valt de route voor een deel samen met de LF13 (Venlo-Middelburg). Voordat de route rechtsaf door het bos voert, is er zicht op een aardig ven.
Door uitgestrekte bossen voert de route richting het vroegere buurtschap Overa. Was ik even blij met m’n nieuwe Schwalbe Durano Plus vouwbanden. De SR-4 banden van Giant hadden het na nog geen 2000 kilometer begeven. Putten en sleuven in het inmiddels afgesloten loopvlak en een anti-breeklaag die tijdens een regenachtig tochtje zo zacht als boter was gebleken. De banden van Schwalbe kosten een paar duiten, maar dan heeft een mens ook wat.
Voorbij knooppunt 18 linksaf, de Oude Trambaan op, een in een fietspad veranderde tramspoorlijn tussen Breda en Hoogstraten. Het voert langs weilanden en bos.

Hazeldonk: OL Vrouw van Zeven Smarten

Hazeldonk: OL Vrouw van de Zeven Smarten

Ter hoogte van knooppunt 70 staat een klein veldkapelletje, de Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten kapel. Dit kapelletje is gebouwd in 1942 met als doel Hazeldonk en omgeving te beschermen tegen het oorlogsgevaar. In 1974 is het kapelletje grondig gerestaureerd.
In het kapelletje bevindt zich een altaar met een Pieta, een beeld van Maria die haar gestorven Zoon in haar armen heeft. Vandaag brandden er voor het beeld enkele kaarsjes.
Bij mijn aankomst trof ik voor het kapelletje twee dames, bezig aan een toertochtje, die pauze hielden. Toen ik mijn camera uit de stuurtas haalde, vroegen ze of ze misschien plaats moesten maken zodat ik goed kon fotograferen. Niet nodig, vond ik.
Slingerend door het Westbrabantse land komt de route uit in Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh, en voert langs tuinbouwgebied met onder andere aardbeien en verder langs grote stukken land met bloementeelt en boomkwekerijen. Onder de vele bewegwijzerde fietsroutes in dit gebied is er ook een Van Gogh fietsroute.
In het centrum van Zundert neergestreken op een groot terras, aan een tafel onder een grote parasol. Tijd voor afkoelen, uitrusten en lunch. Op tafel een drankenkaart. “Heeft u voor mij de lunchkaart?” vroeg ik aan de serveerster. “Nee, we serveren hier alleen drank en gebak” was het antwoord. Terrasjes te over maar uitrusten was de boodschap. Volstaan met een flinke kop koffie en een “Van Gogh” gebakje, een roze bosbessengebakje met een afbeelding van de beroemde schilder, en weer op weg.

Zundert – Hoogstraten
(knooppunten 88 – 53)
In Zundert waren de voorbereidingen voor het bloemencorso van volgende week zondag in volle gang. Dit jaar heeft het bloemencorso als thema “De Wortels van Vincent van Gogh”. Het is 125 jaar geleden dat hij overleed. Het corso moet dan ook een bijzonder evenment worden.
Aan de rand van Klein Zundert was er weer een onverhard pad door bosgebied. Niet voor het eerst, niet voor het laatst. Vervelend dat op route.nl geen onderscheid gemaakt wordt tussen verharde en onverharde wegen! De afgelopen dagen was het droog geweest, dus de onverharde paden waren goed begaanbaar. Het zou heel anders zijn geweest als het geregend had of als het tijdens de rit van vandaag zou regenen. Eén groot modderbad. De Zwarte Reus liet zich goed sturen en kreeg de allures van mijn oude Gazelle Trim Trophy, wiens opvolger hij is sinds het begin van dit jaar.

Grensovergang Nieuwmoer

Grensovergang Nieuwmoer

Grensovergang Nieuwmoer: Eerste Wereldoorlog

Grensovergang Nieuwmoer: Eerste Wereldoorlog

Bij Achtmaal van koers af geraakt. In plaats van in het centrum linksaf te slaan richting knooppunt 01, ging ik rechtdoor over een tamelijk brede weg waarop auto’s en landbouwvoertuigen af- en aanreden. Ik passeerde een verwijsbordje naar knooppunt 42. Dat wekte mijn argwaan maar soms zijn verwijsbordjes schaars gezaaid. Doorgereden, om uit te komen bij de grensovergang Nieuwmoer. Geen verwijsbordje naar knooppunt 01, wel een informatiepaneel met wandelknooppuntnetwerken in Nederland en België. Wandelknooppunten, geen fietsknooppunten. De kaart op het paneel bekijkend, dacht ik richting Wuustwezel te fietsen om daar weer in te haken op mijn route. Bij nader inzien leek me dat geen goed idee. Het Belgische fietsknooppuntennetwerk heeft geen informatiepanelen zodat je binnen de kortste keren kunt verdwalen. Er zat niets anders op dan terug te fietsen naar Achtmaal, echter niet zonder de grensovergang goed bekeken te hebben en het spandoek, waarop een foto was afgebeeld van grenswachten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, waaraan in heel België op de meest uiteenlopende wijzen aandacht wordt besteed.
Terug in Achtmaal rees de vraag of ik wat zou gaan eten. Het was op het heetst van de dag. De keuze viel op vloeibare calorieën. Cola, dus. De Zwarte Reus aan de ketting gelegd en naar een Co-op supermarkt gegaan. “U mag wel even voorgaan, u heeft immers zo weinig” zei een oudere heer die in de rij voor de kassa stond te wachten en gezien had dat ik maar één flesje cola hoefde af te rekenen.

Antwerpse Kempen: fietspad over de grens

Antwerpse Kempen: fietspad over de grens

Na de cola opgedronken te hebben, naar de Nederlands-Belgische grens. Het landschap veranderde van karakter: van tuinbouwgebied in agrarisch gebied met industriële trekjes. Maar toch ook smalle, betonnen fietspaden door weidegebied. Grenspassages (de Nederlands-Belgische grens vertoont hier veel kronkels) waren niet gemarkeerd, of het moest zijn dat toerfietsers door een Belgisch verwijsbordje hetzij welkom werden geheten in de Antwerpse Kempen hetzij werden uitgezwaaid. Grappig was dat een aantal fietspaden die de grens kruisten, onverhard waren, alsof ze vroeger als smokkelroutes hadden gediend.
Met enige regelmaat meende ik vals plat te bemerken. Dat mocht de pret niet drukken.

Hoogstraten: terras afspanning "De Jachthoorn

Hoogstraten: terras afspanning “De Jachthoorn”

Slingerend langs de weilanden kwam langzamerhand de hoge toren van de St. Katharinakerk in Hoogstraten in het vizier. Lang geleden dat ik hier was, op 20 juni 1992 om precies te zijn. Toen was het ook zo warm.
Het was druk in het centrum van Hoogstraten en de stemming was op en top zomers. Winkelend publiek sjokte in alle rust langs de etalages. De terrassen waren afgeladen vol en het bier vloeide rijkelijk, ook bij racefietsers die met de benen languit op verhaal kwamen.
Het leek me stug dat in België alcoholvrij bier zou worden getapt. “Alcoholvrij? Een Tourtel?” vroeg de serveerster van “afspanning De Jachthoorn”. Tourtel! Een Frans alcoholvrij biertje. Dat kende ik nog van lang geleden. Dorst als een paard, dus twee flesjes soldaat gemaakt.

Hoogstraten: toren Sint-Katharinakerk

Hoogstraten: toren Sint-Katharinakerk

Hoogstraten – Breda
(knooppunten 53 – 80)
Het plaatsje Wortel zou nog geen vijf kilometer van Hoogstraten verwijderd zijn en daar moest ik heen. Eerst de toren van de Sint-Katharinakerk van onder tot boven bekeken. De toren is 105 meter hoog en gesierd met een met leien bedekte ui. Toren en kerk hebben markant, prachtig metselwerk.
Al snel kwam ik weer in landelijk gebied terecht. Weiland en maisvelden. En ook hier was het muisstil, zoals het de hele dag al muisstil was geweest. Met enige regelmaat passeerde ik megastallen. Aan de mestgeur te ruiken werden er runderen gehouden.
Langs Wortel gereden, niet erdoorheen. Jammer, anders had ik nog een molen kunnen fotograferen. In Zundert was ik er niet aan toegekomen de Akkermolen met een bezoek te vereren. Dan maar een volgende keer.

Wortel: bloeiende heide

Wortel: bloeiende heide

Voorbij knooppunt 11 was er weer een onverhard fietspad, zanderiger dan andere paden. De Zwarte Reus in een kleine versnelling gezet en in langzaam tempo doorfietsend, onderweg oplettend dat ik niet in een zandhoop of een gat terecht zou komen. Links van mij, begrens door bomengroei, een klein, bloeiend heideveld.
Aan het einde van het pad stond een auto geparkeerd over bijna de volle breedte. Een vrouw was bezig haar hond uit te laten. Of de auto in de weg stond? Met dit warme weer staat er niets in de weg.

Nieuw Strumpt: Liberation Route Europe, luisterplek 137

Nieuw Strumpt: Liberation Route Europe, luisterplek 137

Nieuw Strumpt: boerderij aan de vijfsprong

Nieuw Strumpt: boerderij aan de vijfsprong

Op een vijfsprong in het gehucht Strumpt staat een merkwaardig bouwsel met informatiepaneel en wiel: luisterplek 137 van de Liberation Route Europe. Deze route volgt de wegen waarlangs de Geallieerden in 1944-’45 optrokken. De route begint in Normandië en loopt via Parijs, Bastenaken, het Hürtgenwald, Nijmegen en Arnhem naar Berlijn. Op deze luisterplek wordt in drie talen het verhaal “De Schoenen van Hunter” verteld over een Nederlandse jongen die tijdens een wandeling de lichamen ontdekte van drie Engelse soldaten, die op 13 oktober 1944 de dood hadden gevonden in een Duitse hinderlaag.
Behalve de luisterplek herinnert er niets aan de gruwelen die zich hier destijds hebben afgespeeld. Sterker: als deze luisterplek er niet zou zijn, zou een toevallige voorbijganger als ik er niet het flauwste vermoeden van hebben gehad dat het gebied hier deel heeft uitgemaakt van de Slag om de Schelde.

Zicht op Ulicoten

Zicht op Ulicoten

De namiddag vorderde. Aan de horizon ontwaarde ik de twee vierkante torens van de Bernarduskerk. Tussen de maisvelden en graslanden door naar Chaam, waar op het wegdek nog vaag de namen zichtbaar waren van prominente wielrenners die enkele weken geleden deel hadden genomen aan de “Acht van Chaam”, het eerste criterium in Nederland na afloop van de Tour de France.
Na knooppunt 38 zou volgens route.nl knooppunt 85 volgen. Op knooppunt 38 werd echter naar knooppunt 84 verwezen. Een nieuw knooppunt? Vandalen hadden het nodig gevonden om op het oude, verweerde informatiepaneel knooppunt 38 en omgeving zwart te maken, waardoor goede oriëntatie belemmerd werd. De oriëntatie werd nog meer belemmerd door het niet vermeld zijn  van de knooppunten 85, 81 en 80. Aan de kaart te zien zouden die van een ander knooppuntennetwerk deel uit kunnen maken. Dat werd dus puzzelen, maar uiteindelijk kwam ik toch uit bij knooppunt 80 en daarna bij het station van Breda, waarvandaan ik met de Zwarte Reus de thuisreis kon aanvaarden.

De Meern, 22 augustus 2015
Theo van Berkel

Fotoalbum

Routekaartje
Gedetailleerde kaart en GPS-download op route.nl

Routekaartje "De Baronie van Breda en de Antwerpse Kempen"

Routekaartje “De Baronie van Breda en de Antwerpse Kempen” © http://www.openstreetmap.org/copyright

 

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Baronie van Breda en de Antwerpse Kempen (Breda – Zundert – Hoogstraten – Breda, 100 km)

  1. Janny Bergh zegt:

    Weer een prachtige fietsroute met een mooi verhaal en foto’s

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s