Nieuwjaarsmist (De Meern – Montfoort – Woerden – De Meern, 28 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – jachthaven Marnemoende – Achtersloot – Knollemanshoek – Blokland – Montfoort – Cattenbroek – Woerden – Harmelen – De Meern
Solo. 28,62 km in 1:28:00; AvS: 19,55 km/u.
Zwaar bewolkt. Mist. Zicht: 100-200m. 5,3º. O kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Nasleep
Nieuwjaarsdag 2016, elf uur in de ochtend. Een strakblauwe lucht en een zwakke oostenwind. Alle reden om de Zwarte Reus uit de schuur te halen en een tochtje rond de Heeswijkse polder te fietsen.
Na het ontbijt de fietskleding aangetrokken. Inmiddels was in het westen de strakblauwe lucht in een grauwgrijze hemel veranderd. Naarmate de minuten verstreken, werd het zicht op de toren van de toren van de Mariakerk minder en minder. Mist en niet zo’n klein beetje ook! Dat kon nog gezellig worden in de polder.

De Meern: vuurwerkrestanten

De Meern: vuurwerkrestanten

De straat achter mijn huis lag bezaaid met vuurwerkrestanten. Op een oprit aan de overkant stond een rokende olieton. Vanachter een raam wenkte een oudere vrouw me met heftige gebaren. “Maakt u hier foto’s van?” vroeg ze, ontdaan en ontstemd. De waarheid in het midden latend, antwoordde ik: “voor mijn verzameling”. “Dit is toch niet normaal!” klaagde ze, wijzend op het vuurwerkafval. Dat was het ook niet. Evenals vorig jaar was er ook deze oudejaarsnacht een tot drie uur durende knalpartij geweest met zware dreunen alsof er artilleriebeschietingen waren. “Ongetwijfeld zullen ze het straks opruimen” zei ik, in een poging de vrouw gerust te stellen. Toen ik een kwartier later vertrok, was er iemand bezig de straat te vegen. Gelukkig Nieuwjaar!

Jachthaven Marnemoende: griendeiland

Jachthaven Marnemoende: griendeiland

Dichte mist
Met een zwakke wind in de rug naar de Meerndijk gefietst richting Montfoort. Bij de Noord-IJsseldijk linksaf. Zo te zien is het nieuw aangelegde recreatiegebied “De Mare” nog steeds in afwachting van verdere vormgeving.
Bij jachthaven Marnemoende stak ik de Hollandsche IJssel over. Op het smalle Jaagpad langs de Hollandsche IJssel werd druk gewandeld.
Vanaf de Meerlobrug over de Hollandsche IJssel is er in oostelijke richting uitzicht op een griendeiland. Vandaag niet; het eiland lag verscholen in de dichte mist. Ik vroeg me af hoe de rest van de rit zou zijn.

Heeswijkse Kade richting Knollemanshoek

De Heeswijkse Kade richting Knollemanshoek

De Tiendkade

De Tiendkade

Mistdruppels

Mistdruppels

Stille kaden
Eenmaal over de Meerlobrug, rechtsaf, een smal fietspad op dat door het voormalige buurtschap Achtersloot loopt. Af en toe kwam ik een wandelaar tegen. In tegenstelling tot fietsers lieten wandelaars zich vandaag niet afschrikken. Uit de verte klonk gehinnik. De mist benam me het zicht op het paard.
Bij de overgang van Achtersloot in Knollemanshoek linksaf, een naamloos fietspad op dat volgens Google Maps Heeswijkse kade heet. Deze  smalle kade, die alleen toegankelijk  is voor langzaam verkeer, is enigszins aan verzakking onderhevig maar nog tamelijk goed begaanbaar. Na een paar honderd meter stopte ik om te genieten van het uitzicht dat de Tienkade biedt, een onverharde kade tussen de Heeswijkse Kade en de Tiendweg in Montfoort. Een oud stenen bruggetje over een sloot herinnert nog aan het boerenbedrijf vroeger. Veel van de wilgen langs de Heeswijkse Kade en de Tiendkade waren niet geknot. Hun takken rezen hoog de lucht in. Af en toe viel er een mistdruppel naar beneden. Door de windstilte bleven ze lang aan de wilgentakken hangen, alsof de natuur zo haar eigen kerstversiering heeft.
Het was stil langs de kaden en in het weiland. Een enkele meerkoet, een enkele zwaan, een eenzame reiger. Geen ganzentrek. Maar wel een heerlijke rust en een stemmige sfeer op deze niet-winters aandoende Nieuwjaarsdag.
Langs het door de firma Jurriaans gerestaureerde gemaal- annex molenrestant “De Hoekse molen” naar Montfoort, door het vroegere buurtschap Blokland. Links langs de Blokland staan veel boerderijen, gebouwd in het eerste decennium van de vorige eeuw, waaronder boerderij Kooilust die een eendenkooi herbergt en een kaasboerderij, Doruvael genaamd, welke naam een anagram is van Door Ruilverkaveling van Elders. Rechts van de Blokland stokt de nieuwbouw van Montfoort.

Montfoort: park

Montfoort: het Stadspark

Montfoort: bloeiende klaver

Montfoort: bloeiende klaver

Bloeiende klaver
Over de Benedenkerkweg Montfoort binnengereden. Flarden mist ontnamen het zicht op de wieken van molen De Valk. Het Stadspark tegenover de molen bood vertier aan wandelaars.
Het zachte weer van de laatste weken was er debet aan dat de klaver in bloei stond. De lichtviolette kleur van de bloesem (sommige nog in knop, andere volledig in bloei) stak mooi af tegen het bladgroen van de klaver en de andere bermvegetatie. Wonderlijk, hoe mooi een kleine bloem kan zijn, dacht ik, de camera ter hand nemend.
Een tiental foto’s later besteeg ik de Zwarte Reus weer om huiswaarts te gaan. Bij de kruising van de Bleek met de N228 moest ik wachten voor het stoplicht. Naast mij stopte een groene Renault bestelwagen. Van het raam in het rechter portier waren slechts een paar stukjes veiligheidsglas over. Vuurwerk? Een inbraak? Opspattend grind? Geen idee wat het was, maar voor de eigenaar was het geen goed begin van het nieuwe jaar.

Schaapjes op het droge
Onder de IJsselpoort doorrijdend, Montfoort verlaten. De IJsselpoort dateert uit de vijftiende eeuw. De twee andere stadspoorten die Montfoort rijk was, de Heeswijkerpoort en de Willeskopperpoort, zijn in de negentiende eeuw gesloopt.
Over de Doeldijk richting de Cattenbroekerdijk met daarlangs het vroegere buurtschap Cattenbroek. Rechts van de dijk boerderijen; links de Montfoortse Vaart die de Hollandsche IJssel met de Korte Linschoten verbindt.

Cattenbroekerdijk: schapen

Cattenbroekerdijk: schapen

Rechts van mij zag ik langs de oever van de sloot een reiger, azend op vis of ander voedsel. Hij liet zich niet fotograferen. Toen hij vanuit een ooghoek in de gaten kreeg dat ik, voorbijgereden en wel, aanstalten maakte af te stappen en de camera ter hand te nemen, steeg hij op en vloog hij westwaarts.
Twee groepjes schapen, grazend in het naburige weiland, trokken zich van mijn aanwezigheid niets aan. De mist was een beetje opgetrokken maar nog niet geheel verdwenen. De bomen in het weiland waren nog in nevelen gehuld.

De Meern: kerstverlichting

De Meern: kerstverlichting

Een late Kerstgedachte
Over de Potterskade, langs de Cattenbroekerplas, naar Harmelen gereden. Het landschap hier is flink op de schop gegaan. De Cattenbroekerplas is het resultaat van jarenlange zandwinning. Aan de oever van de plas is een strand aangelegd, het Cattenbroekerstrand, dat tal van recreatiemogelijkheden biedt. Niet alleen sport en spel, ook openluchtfeesten. Een deel van het gebied tussen de Cattenbroekerplas en Harmelen is opgeofferd aan de N419, de rondweg die Harmelen moet ontlasten van doorgaand verkeer. Op de Groenendaal, aan de overkant van de N419, keert de landelijke rust weer een beetje terug. In de verte is het geraas hoorbaar van het verkeer over de A12 maar het stoort me niet. Er ligt een brede strook weiland tussen de Groenendaal en de A12. Of dit zo blijft?
Langs de Zandweg in De Meern zag ik een oude boerderij waarvan de poort en de gevel van kerstverlichting was voorzien. Aan de luiken hingen kerstkransen. Op de dakkapel prijkten twee rendieren, die een arrenslee trokken. Een leuke afsluiting van de rit van vandaag. Gelukkig Nieuwjaar!

De Meern, 2 januari 2016
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/460640495
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu.

Routekaartje "Nieuwjaarsmist"

Routekaartje “Nieuwjaarsmist”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuwjaarsmist (De Meern – Montfoort – Woerden – De Meern, 28 km)

  1. natalieveberkel@gmail.com zegt:

    hele mooie foto’s en leuke teksten 😀

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s