Voorjaar in de polder (De Meern – Montfoort – Harmelen – De Meern, 35 km)

Doorkomstplaatsen (routekaartje onderaan dit blog)
De Meern – De Meern Oudenrijn – Rijnenburg – jachthaven Marnemoende – Achtersloot – Knollemanshoek – Blokland – Montfoort – Mastwijk – Harmelen – Reijerscop – De Meern
Solo. 34,98 km in 1:48:54; AvS: 19,28 km/u.
In aanvang zwaar bewolkt, later zonnig. 8,6 – 10,6º. NO kracht 1 – NO kracht 2.

Fotoalbum →

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Op het ROOTS-scheurkalenderblaadje van gisteren, dinsdag 19 april, stond een close-up foto van paardenbloemen met het onderschrift dat ze rond deze tijd als bij toverslag openen. Dankzij de lentezon was dit de afgelopen dagen ruimschoots gebeurd, in ieder geval in mijn achtertuin. Tijd om vanochtend, voorafgaand aan een teamvergadering, in de polders rond De Meern met de Zwarte Reus op paardenbloemenjacht te gaan. De zon, die zich bij het opstaan van haar beste kant had laten zien, was achter de wolken verdwenen. Gaandeweg deze korte rit zou het snel opklaren.
Eenmaal voorbij het industrieterrein De Meern Oudenrijn onder het viaduct van de A12 door en daarna rechtsaf, de Heijcopperkade op. Links van de kade is er zicht op de weilanden van de Rijnenburgse polder. In de sloot langs de kade zwom een meerkoet, op zoek naar voedsel. Hij nam een agressieve houding aan tegen een aan de kant staande reiger. Mijn camera joeg beiden op de vlucht.

Polder Rijnenburg: de Ringkade

Polder Rijnenburg: de Ringkade ri. De Meern: afwatering

Polder Rijnenburg: Lange Vliet en IJlandsche Wetering

Polder Rijnenburg: Lange Vliet (rechtdoor) en IJlandsche Wetering (links)

Ringkade: wilde eend met kuikens

Ringkade: wilde eend met kuikens

De Rijnenburgse polder
Na een paar honderd meter linksaf, de smalle Ringkade op, die door de Rijnenburgse polder loopt. De Ringkade is niet geschikt voor het rijden met een peloton. Het wegdek vertoont over lange lengtes diepe scheuren alsof langs beide bermen verzakking gaande is. Ook zijn er veel gaten in het asfalt. Op het midden van de kade kan nog redelijk worden gefietst.
Langs de Ringkade loopt een sloot, Lange Vliet genaamd. Aan de afwatering is goed te zien hoe het water uit de Rijnenburgse polder naar de Leidsche Rijn wordt gevoerd, zodat het vee droge voeten houdt.
Voorbij een bruggetje over de Middelwetering buigt de kade linksaf om langs de IJlandsche Wetering richting een aantal boerderijen te voeren aan weerszijden van de Ringkade. Grauwe ganzen, Canadese ganzen, knobbelzwanen en meerkoeten waren alom bezig met nestactiviteiten en reageerden op mijn doorkomst dan ook uitermate verstoord. De schapen en lammetjes die in het weiland aan het herkauwen waren, waren me vriendelijker gezind.
Bij het naderen van de A2 buigt de Ringkade naar rechts om evenwijdig deze  drukke snelweg te lopen richting de Nedereindseweg. Rechts van de kade loopt een sloot. Een wilde eend gaf leiding aan haar acht kuikens tellende kroost. Geen van hen had het op mijn camera begrepen; de familie zwom voortdurend weg van de lens. Het kostte me dan ook veel moeite om van dit mooie lentetafereel een aardige foto te maken.

Nedereindseweg: boerderij

Nedereindseweg: boerderij

Nedereindseweg: De Steenen Kaamer

Nedereindseweg: boerderij “De Steenen Kaamer”

Nedereindseweg: gevelsteen "De Steenen Kaamer"

Nedereindseweg: gevelsteen “De Steenen Kaamer”

Noord IJsseldijk: akker

Noord IJsseldijk: akker

Een versterkt huis
Aan het einde van de Ringkade rechtsaf, de Nedereindseweg op die door het vroegere buurtschap Rijnenburg loopt. De weg, anderhalfbaans breed, met aan beide zijden virtuele fietspaden, slingert zich door het polderland. Vrij kort voorbij de kruising met de Ringkade staat rechts aan de Nedereindseweg een boerderij met een voorhuis dat met haar kleine ramen de indruk wekt alsof het eeuwenoud is.
Vlak voor de N228 staat links van de Nedereindseweg een witte dwarshuisboerderij. In de muur aan de straatkant is een gevelsteen aangebracht: “De Steenen Kaamer”. In het midden van de steen is, temidden van wilgen, een tafel afgebeeld met brood en thee. Links is de boerderij afgebeeld, rechtsboven een wapen.
Met de naam “Stenenkamer” wordt een bakstenen huis of boerderij aangeduid die haar oosprong vindt in de middeleeuwen. In het geval van de boerderij aan de Nedereindseweg verwijst de naam “De Steenen Kaamer” naar een gelijknamig versterkt huis dat in of rond 1490 op deze plek  is gebouwd. Bij hoog water in de nabij stromende Hollandsche IJssel konden omwonenden hier hun toevlucht zoeken.
In de achttiende eeuw werd De Steenen Kaamer vermeld als zijnde een herberg. In de negentiende eeuw werd aan het oorspronkelijke huis een woonhuis en een deel toegevoegd.
Op de gevelsteen is onder het jaartal 1490 het jaartal 2012 vermeld. In dat jaar werd een twee jaar durende grootscheepse restauratie voltooid.
Even langs de N212 en dan linksaf, de Noord IJsseldijk op. Voorbij landgoed De Mare was een boer bezig het land om te ploegen met een tractor. Een witte vogel met zwarte staartveren liep links naast het achterwiel mee, op zoek naar voedsel in de omwoelde aarde. Ik verbaasde me erover dat de vogel niet bang was van het machinale geweld vlak bij hem. Was het een ooievaar? Een kievit? Een meeuw? Ik kon het niet goed zien. Wel zag ik, toen de tractor tot stilstand was gekomen, rechts, aan de rand van het land, een blauwe reiger.

Blokland: hoogstamboomgaard

Blokland: hoogstamboomgaard

Eeuwenoude bomen
Ter hoogte van jachthaven Marnemoende rechtsaf, de Meerlobrug over en daarna weer rechtsaf over de Zuid IJsseldijk langs buurtschap Achtersloot. Deze smalle, slingerende dijk komt uit op de Achtersloot, die IJsselstein verbindt met de N212.
Vlak bij de grens tussen de vroegere buurtschappen Achtersloot en Knollemanshoek linksaf, een naamloze kade op, de Heeswijkse kade die door de gelijknamige polder loopt. Halverwege de kade staat links een gerestaureerd molenrestant.
Aan het einde van de kade rechtsaf, het vroegere buurtschap Blokland in. De naam “Blokland” is een verbastering van “beloken land”, een gebied dat bij de cope-ontginning in de vroege middeleeuwen overbleef, afwijkend als het qua omvang was ten opzichte van de vaste omvang van de copen.
Rechts langs de Blokland is er weiland en tegenwoordig de opgerukte nieuwbouw van Montfoort. Links staan boerderijen waarvan de meeste uit het begin van de vorige eeuw dateren. Ik zag een prachtig bloeiende fruitboom en nam de gelegenheid te baat er een foto van te maken. In de verte hoorde ik het gelach van een specht. Achter mij klonk plotseling een stem. “Ben je op zoek naar de groene specht?” vroeg een oudere man op een fiets, een groen regenjack dragend. “Ik probeer de boom daar te fotograferen” antwoordde ik. De man vertelde dat de bomen in de boomgaard honderden jaren oud waren en dat zijn ouders nog in de boomgaard gewerkt hadden. Terwijl ik nog van de bomen genoot, ging hij verder, op zoek naar grutto-nesten.

Reijerscop

Reijerscop

De Reijerscop
Langs de rand van Montfoort fietsend, linksaf, de Blindeweg op met aan het begin aan weerszijden boerderijen die de indruk wekken tweelingen te zijn en halverwege een waterzuiveringsinstallatie. Van de cope-verkaveling van vroeger valt vanaf de Blindeweg niet veel te zien, vlak als het land is. Het routekaartje laat dit duidelijker zien.
Voor het viaduct over de A12 rechtsaf, de Reijerscop in en langs de gelijknamige polder. Vanaf de Reijerscop is de verkaveling beter zichtbaar. De sloten en vlieten lopen landinwaarts. Duidelijk is te zien hoe de cope-percelen van elkaar gescheiden zijn.
Na de brug over de Bijleveldschevliet was er rechts van mij een mooi uitzicht over het weiland. Het maken van een foto ervan was wat mij betreft de afronding van deze korte rit.

De Meern, 20 april 2016
Theo van Berkel

Fotoalbum →

Routekaartje
Gedetailleerde kaart op https://www.strava.com/activities/551091366
GPS-download: voer de URL van de kaart in op http://strava-tools.raceshape.com/vpu.

Routekaartje "Voorjaar in de polder"

Routekaartje “Voorjaar in de polder”

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voorjaar in de polder (De Meern – Montfoort – Harmelen – De Meern, 35 km)

  1. joke_dev zegt:

    Prachtige route!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s