Fototentoonstelling “Beelden in beeld”, Galerie Het Plein, UMC Utrecht, mei-juni 2016

Fotoalbum

(aanklikken in dit blog van een foto resulteert in een vergroting)

Poster fotoexpositie

Poster fotoexpositie

“Beelden in beeld” is de titel van de fototentoonstelling die van begin mei tot eind juni 2016 te zien is bij Galerie Het Plein in het UMC Utrecht.
De foto’s zijn gemaakt door Theo van Berkel, senior dialyseverpleegkundige op de afdeling hemodialyse van het UMC Utrecht.


In de afgelopen maanden heeft Theo tijdens een aantal fietstochten foto’s gemaakt van bronzen beelden en beeldengroepen. Hij heeft gezien hoe beeldhouwers de beelden die zij vervaardigen door hun robuustheid en sierlijkheid, levendige gelaatsuitdrukkingen en krachtige, natuurgetrouwe lichaamshoudingen tot leven weten te wekken. Met de foto’s die deel uitmaken van de expositie “Beelden in beeld” probeert Theo dit voor een breder publiek aanschouwelijk te maken.

“Het fotograferen van beelden in de open lucht is geen kwestie van klik en klaar. Het vergt nogal wat voorbereiding” zegt Theo. “Voordat ik een foto maak van een beeld, bekijk ik het van alle kanten om in te schatten hoe het beeld het meest tot zijn recht komt. Ik probeer ervoor te zorgen dat de achtergrond niet stoort of de aandacht van het beeld afleidt. Het instellen van scherpte en belichting gebeurt vaak handmatig. Ik maak meerdere foto’s en kies thuis degene die ik het meest geslaagd vind. Soms blijkt een keuze niet goed te zijn. Enkele maanden geleden had ik de voor mijn gevoel meest geslaagde foto gekozen uit een serie foto’s van het vredesmonument op het Kasteelplein in Montfoort, dat een jongen op een muurtje laat zien die een vriend omhoog helpt bij het beklimmen ervan. De beweging die de beeldhouwer in de jongensfiguren had gelegd, spatte ervan af. Toen ik die foto een paar weken later nog eens bekeek, zag ik dat een lantaarnpaal achter de jongen op het muurtje precies tussen zijn benen stond, waardoor het leek of de jongen op de lantaarnpaal was gespietst. Er zat niets anders op dan weer naar Montfoort te fietsen en nieuwe foto’s te maken

UMC Utrecht: Galerie Het Plein

UMC Utrecht: Galerie Het Plein

De praktijk als leermeester
Theo probeert zich de techniek van het fotograferen in de praktijk eigen te maken. “Het maken van foto’s van beelden en beeldengroepen vergroot mijn fotografische vaardigheden. Ik leer kijken naar wat ik wil fotograferen, bijvoorbeeld. Gaandeweg word ik behendiger in het kiezen van een goede positie en het instellen van de camera. Ik krijg meer oog voor licht en belichting. Het vergt veel foto’s voor ik er eentje heb die ik qua invalshoek, belichting en detail echt goed vind, maar dan ben ik er ook echt blij mee!”

Fotoalbum

 

Op “Wolken wind en water” zijn diverse fietstochten beschreven die langs beelden en beeldengroepen voeren:

Bronzen beelden in ZW Utrecht (42 km)

Bronzen beelden in de Vijfheerenlanden (57 km)

Bronzen beelden in Houten en omgeving (46 km)

 

 

Advertenties

Over Theo van Berkel

Enthousiast toerfietser die tijdens zijn tochten graag foto's maakt van beelden, boerderijen, landschappen en molens en die grappige situaties beschrijft die zich onderweg voordoen.
Dit bericht werd geplaatst in Fietstochten, Fotografie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s